film
Wózkownia: Florida Project
The Florida Project
reż. Sean Baker / USA 2017 / 115’
Seanse - kup bilet:
28 gru
Wózkownia

Obsada

Willem Dafoe, Brooklynn Prince, Valeria Cotto, Bria Winaite

Opis filmu

Okrzyknięty przez krytykę jednym z najlepszych filmów roku, The Florida Project pewnie zmierza po oscarowe nominacje, a branża przewiduje sukces na miarę zeszłorocznego Moonlight, również ze studia A24. Moonee ma sześć lat i zawadiacki uśmiech, a dni spędza poza domem z paczką przyjaciół. Dom w ich przypadku oznacza motel Magic Castle, z zewnątrz przypominający pałac z bajki. Ale w pokojach, które wynajmuje się na godziny, raczej nie spotka się księżniczki. Mieszkają tu za to rozmaici dziwacy, życiowi przegrani i zarabiające najniższą krajową sprzątaczki. Moonee, nie zważając na okoliczności, niczym odkrywca z przygodowej powieści przemierza okoliczne nieużytki, jakby były najgęstszą dżunglą i wymyśla z kolegami kolejne psikusy. Nieświadoma coraz bardziej ryzykownych kroków, jakie musi podejmować jej mama, by opłacić pokój na kolejny tydzień, Moonee jest najszczęśliwszym dzieckiem na świecie. Całkiem, jakby czerpała energię z wychylającego się zza horyzontu pobliskiego Disneylandu.

Informacje o reżyserze

Sean Baker

Pochodzi z Summit w New Jersey. Studiował w Tisch School of the Arts na Uniwersytecie Nowojorskim. Swoje filmy prezentował na licznych festiwalach amerykańskich i międzynarodowych, m.in. na SXSW, Sundance i w Cannes. Jego poprzedni film, Mandarynka, został w całości nakręcony iPhone'em. Baker jest laureatem ponad 30 wyróżnień, m.in. Independent Spirit Award, a także nagród na festiwalach w Karlowych Warach czy Locarno.


Originally from Summit, New Jersey, Sean Baker studied at the Tisch School of the Arts at New York University. His films have been shown at numerous American and international festivals, including SXSW, Sundance and Cannes. His previous film, Tangerine, was filmed entirely with an iPhone. He has won more than 30 awards and distinctions, including an Independent Spirit Award, as well as awards at the festivals in Karlovy Vary and Locarno.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2000 Four Letter Words

2004 Take Out (co-dir. Shih-Ching Tsou)

2008 Prince of Broadway

2012 Gwiazdeczka / Starlet

2015 Mandarynka / Tangerine

stopka

reżyseria: Sean Baker
obsada: Willem Dafoe, Brooklynn Prince, Valeria Cotto, Bria Winaite
polski dystrybutor: M2 Films
barwa: kolor
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Był sobie pies 2 
Gail Mancuso, USA, Hong Kong, Indie, Chiny 2019
Czarny Mercedes 
Janusz Majewski, Polska 2019
Gordon i Paddy 
Linda Hamback, Szwecja 2017
Krewetki w cekinach 
Cédric Le GalloMaxime Govare, Francja 2019
Legiony 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
Legiony (seans dla szkoły) 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
Między słowami: Nasza młodsza siostra 
Filmowe spotkania psychoanalityczne
Hirokazu Kore-eda, Japonia 2015
Mowa ptaków 
Xawery Żuławski, Polska 2019
(Nie)znajomi 
Tadeusz Śliwa, Polska 2019
O Yeti! 
Jill Culton, Chiny, USA 2019
Ostatnia Góra 
Dariusz Załuski, Polska 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Rok przełomu. 1989: Listopadowe dni 
Rok przełomu. 1989
Marcel Ophüls, Niemcy 1990
Synonimy 
Nadav Lapid, Francja, Niemcy, Izrael 2018
Wózkownia: Boże Ciało 
Wózkownia
Jan Komasa, Polska 2019
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
Zabawa w pochowanego 
Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.