film
Films For Food: Boginie jedzenia
The Goddesses of Food / A la recherche des Femmes Chefs
reż. Vérane Frédiani / Francja 2016 / 106’
Seanse - kup bilet:
16 gru

Opis filmu

Poznajemy wpływowe i twórcze kobiety, które działają w kulinarnym świecie: szefowe kuchni, cukierni, sommelierki, barmanki… – od fine-diningu i restauracji z trzema gwiazdkami Michelin do streetfoodu. Pokazują one, że poprzez gastronomię można zmieniać świat na lepsze i, że kobiety mają tu do odegrania bardzo istotną rolę. Bohaterki filmu pochodzą z różnych miejsc, ale łączą je podobne motywacje i podobne problemy. Traktują gastronomię jako platformę komunikacji z innymi, możliwość edukacji, poznawania swoich kultur i tradycji, a także wspierania lokalnego biznesu. Dlaczego kobietom często trudniej przebić się w świecie gastronomii niż mężczyznom? Czy tym środowiskiem rządzą sprawiedliwe reguły? Film przedstawia kilka różnych przykładów i charyzmatycznych postaci - utalentowanych, kreatywnych kobiet.

Rozmowa

Słaba płeć? Stereotyp naiwnych i delikatnych odszedł już dawno do lamusa, ale środowisko gastronomów jakby tego nie zauważyło. Szefowe kuchni, sommelierki, cukierniczki, menadżerki, dziennikarki kulinarne, to wciąż mała i jakby ignorowana część gastronomicznego świata. O tym, jak wielką rolę odgrywają w środowisku oraz o tym, jak trudno, ze względu na płeć, było im wejść i zakotwiczyć się w polskiej gastronomii opowiedzą jego przedstawicielki, dziś spełnione kobiety sukcesu

Goście:

Justyna Słupska-Kartaczowska

Moja prababcia i babcia gotowały doskonale - z perspektywy czasu myślę, że to był dla mnie znak, ale odczytałam go zdecydowanie za późno. Błądziłam studiując historię sztuki i charakteryzację filmową. Aż w końcu odnalazłam drogę - okazało się, że największą radość w życiu, sprawiało mi gotowanie kapuśniaku! Zostałam kucharzem. Z każdym krokiem coraz bardziej do mnie dochodziło, że to wyboista i kręta droga. Ale idę nią cały czas. Poprowadziła mnie przez Francję - było deszczowo i podłoże bagniste, ale nauczyłam się, jak radzić sobie ze zmiennością klimatu i opadami. W ten sposób upłynęły mi dwa lata spędzone w restauracji Palme d"Or 2 * w Cannes, które na długo zapadły mi w pamięć. Bywało, że droga była szeroka i świeciło słonce i tutaj staje mi przed oczami prawie sześć lat spędzonych w Hotelu Monopol we Wrocławiu, z czego przez ponad połowę pełniłam stanowisko szefa kuchni. Teraz idę pod górę wąską ścieżką, ale gdybym miłości nie miała, byłabym niczym. Czas na moje własne miejsce - zapraszam do restauracji jadka!

Monika Winny 

Z wykształcenia dziennikarka, a na co dzień menadżer, bywa head chefem w restauracyjnej kuchni, księgowa, a wieczorami fotoedytor. Wielozadaniowa i kreatywna ze swoim przyjacielem prowadzi restauracje w centrum Wrocławia Osiem Misek. Już w młodym wieku postanowiła związać się z gastronomią, mając zaledwie 16 lat rozpoczęła prace w restauracji. W zawrotnym tępie zmieniała stanowiska w szeroko pojętym świecie kulinariów. Od zmywaka po organizację wesel, pracę w Polsce i za granicą. Z głową na karku, przejmując odpowiedzialność za innych organizując im pracę, zawsze stawała się liderem grupy. W wieku 24 lat postanowiła współtworzyć projekt kuchni azjatyckiej w mobilnej gastronomi - OSIEM MISEK. Charyzmatyczna, pracowita i zawsze pozytywnie nastawiona do ludzi, poczynając od restauracyjnych gości, dostawców kończąc na współpracownikach.

Justyna Kawiak

Absolwentka Le Cordon Bleu, ma za sobą doświadczenie pracy w londyńskim The Ritz, The Ampersand Hotel, obecnie od roku prowadzi wrocławską cukiernię NANAN.

Anna Gałecka

Z gastronomią związana od trzynastu lat, ukończyła Wyższą Szkołę Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, potem enologiczne studia w Barcelonie, pracowała we Francji i Hiszpanii, obecnie sommelierka restauracji jadka.

Poczęstunek po filmie przygotuje CHOCOFFEE, Świdnicka Manufaktura Czekolady.

W sprawie kolacji prosimy o kontakt bezpośrednio z restauracją jadka, tel. : 71 343 64 61.

 

Informacje o reżyserze

Vérane Frédiani

stopka

reżyseria: Vérane Frédiani
barwa: kolor
Dogman 
Matteo Garrone, Włochy, Francja 2018
Lato 
Kiriłł Sieriebriennikow, Rosja, Francja 2018
Żona 
Björn Runge, Szwecja, USA, Wielka Brytania 2017
Człowiek, który zabił Don Kichota 
Terry Gilliam, Hiszpania, Portugalia, Wielka Brytania 2018
Dom, w którym mieszka opera - zapowiedź nowego sezonu oper 
The Met Live in HD 2018/2019
Susan Froemke, USA 2017
Dywizjon 303. Historia prawdziwa 
Wiesław Saniewski, Denis Delić, Polska, Wielka Brytania 2018
Films for Food: Czerwona obsesja 
Films for Food
Warwick Ross, David Roach, Australia, Chiny, Francja, Wielka Brytania, Hong Kong 2013
Jesień we Francji 
Mahamat-Saleh Haroun, Francja 2017
Kamerdyner 
Filip Bajon, Polska 2018
Kino Dzieci 2018: Chłopiec i świat 
5. FF Kino Dzieci
Alê Abreu, Brazylia 2013
Kino Dzieci 2018: Gordon i Paddy 
5. FF Kino Dzieci
Linda Hambäck, Szwecja 2017
Kino Dzieci 2018: Jazzoo – Party 
5. FF Kino Dzieci
Adam Marko-Nord, Szwecja 2017
Kino Dzieci 2018: Jestem William 
5. FF Kino Dzieci
Jonas Elmer, Dania 2017
Kino Dzieci 2018: Królowa Niendorfu 
5. FF Kino Dzieci
Joya Thome, Niemcy 2016
Kino Dzieci 2018: Ulga 
5. FF Kino Dzieci
Nila Madhab Panda, Indie 2018
Kino Dzieci 2018: Village Rockstars 
5. FF Kino Dzieci
Rima Das, Indie 2017
Kino Dzieci 2018: Żywiciel 
5. FF Kino Dzieci
Nora Twomey, Irlandia, Kanada, Luksemburg 2017
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Smak zemsty. Peppermint 
Pierre Morel, USA 2018
Tajemnice Silver Lake 
David Robert Mitchell, USA 2018
Zama 
Lucrecia Martel, Argentyna, Brazylia, Hiszpania, Dominikana, Francja, Holandia, Meksyk, Szwajcaria, USA, Portugalia, Liban 2017
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.