film
 
Wózkownia: Człowiek z magicznym pudełkiem
reż. Bodo Kox / Polska 2017 / 103’
Seanse - kup bilet:
16 lis
Wózkownia

Obsada

Olga Bołądź, Piotr Polak, Sebastian Stankiewicz

Opis filmu

Warszawa, rok 2030. Dotknięty zanikiem pamięci bohater musi zacząć wszystko od nowa. Przeprowadza się i zatrudnia w korporacji, gdzie pracuje jako sprzątacz. W firmie poznaje atrakcyjną Gorię, którą jest oczarowany. Dziewczyna początkowo odrzuca jego zaloty, twierdząc, że Adam nie jest w jej typie. Z czasem jednak para zaczyna się spotykać i romans nabiera rumieńców. Wtedy mężczyzna dokonuje niebywałego odkrycia. W swoim nowym mieszkaniu znajduje stare radio, które nadaje audycje z lat 50. Okazuje się, że odbiornik emituje również fale umożliwiające teleportację. Podczas jednej z podróży w czasie Adam „utyka” w 1952 roku. Zaniepokojona jego nieobecnością Goria podejmuje się fascynującej, ale i niebezpiecznej misji sprowadzenia Adama z powrotem.

Informacje o reżyserze

Bodo Kox

Urodził się w 1977 roku we Wrocławiu. Reżyser, scenarzysta, aktor amator. Jego filmowe korzenie tkwią w polskim kinie offowym, którego stał się ikoną. Obecnie studiuje reżyserię w Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Ukończył kurs fabularny w Szkole Filmowej Andrzeja Wajdy. Absolwent dziennikarstwa na Uniwersytecie Wrocławskim.


He was born in Wrocław in 1977. A director, screenwriter and amateur actor. He is an icon of Polish fringe cinema, from which he draws much of his directorial style. He is currently studying film direction at the Polish National Film, Television and Theatre School in Łódź, is a graduate in feature course from the Andrzej Wajda Film School, and holds a degree in journalism from the University of Wrocław.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2005 Marco P. i złodzieje rowerów

2005 Sobowtór

2007 Nie panikuj

2011 Księżycowa rzeka / Moon River (short)

2011 Rura (short)

stopka

reżyseria: Bodo Kox
obsada: Olga Bołądź, Piotr Polak, Sebastian Stankiewicz
polski dystrybutor: Kino Świat
barwa: kolor
Antologia Duchów Miasta 
Denis Côté, Kanada 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Diego 
Asif Kapadia, Wielka Brytania 2019
Dora i miasto złota 
James Bobin, Australia, USA 2019
Gdzie jesteś, Bernadette? 
Richard Linklater, USA 2019
I znowu zgrzeszyliśmy, dobry Boże! 
Philippe de Chauveron, Francja 2019
Królowa Kier 
May el-Toukhy, Dania, Szwecja 2019
Królowe Zbrodni 
Andrea Berloff, USA 2019
Magiczne noce 
Paolo Virzi, Włochy 2018
Maiden 
Alex Holmes, Wielka Brytania 2018
Na bank się uda 
Szymon Jakubowski, Polska 2019
Nieznajomy nad jeziorem 
Alain Guiraudie, Francja 2013
Pavarotti 
Ron Howard, Wielka Brytania 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Piranie 
Claudio Giovannesi, Włochy 2019
Tylko kochankowie przeżyją 
Jim Jarmusch, Wielka Brytania, Niemcy, Francja, Cypr, USA 2013
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.