film
 
Wózkownia: Człowiek z magicznym pudełkiem
reż. Bodo Kox / Polska 2017 / 103’
Seanse - kup bilet:
16 lis
Wózkownia

Obsada

Olga Bołądź, Piotr Polak, Sebastian Stankiewicz

Opis filmu

Warszawa, rok 2030. Dotknięty zanikiem pamięci bohater musi zacząć wszystko od nowa. Przeprowadza się i zatrudnia w korporacji, gdzie pracuje jako sprzątacz. W firmie poznaje atrakcyjną Gorię, którą jest oczarowany. Dziewczyna początkowo odrzuca jego zaloty, twierdząc, że Adam nie jest w jej typie. Z czasem jednak para zaczyna się spotykać i romans nabiera rumieńców. Wtedy mężczyzna dokonuje niebywałego odkrycia. W swoim nowym mieszkaniu znajduje stare radio, które nadaje audycje z lat 50. Okazuje się, że odbiornik emituje również fale umożliwiające teleportację. Podczas jednej z podróży w czasie Adam „utyka” w 1952 roku. Zaniepokojona jego nieobecnością Goria podejmuje się fascynującej, ale i niebezpiecznej misji sprowadzenia Adama z powrotem.

Informacje o reżyserze

Bodo Kox

Urodził się w 1977 roku we Wrocławiu. Reżyser, scenarzysta, aktor amator. Jego filmowe korzenie tkwią w polskim kinie offowym, którego stał się ikoną. Obecnie studiuje reżyserię w Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Ukończył kurs fabularny w Szkole Filmowej Andrzeja Wajdy. Absolwent dziennikarstwa na Uniwersytecie Wrocławskim.


He was born in Wrocław in 1977. A director, screenwriter and amateur actor. He is an icon of Polish fringe cinema, from which he draws much of his directorial style. He is currently studying film direction at the Polish National Film, Television and Theatre School in Łódź, is a graduate in feature course from the Andrzej Wajda Film School, and holds a degree in journalism from the University of Wrocław.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2005 Marco P. i złodzieje rowerów

2005 Sobowtór

2007 Nie panikuj

2011 Księżycowa rzeka / Moon River (short)

2011 Rura (short)

stopka

reżyseria: Bodo Kox
obsada: Olga Bołądź, Piotr Polak, Sebastian Stankiewicz
polski dystrybutor: Kino Świat
barwa: kolor
Adapter. Kino bez barier: Ikar. Legenda Mietka Kosza 
Adapter. Kino bez barier
Maciej Pieprzyca, Polska 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Był sobie pies 2 
Gail Mancuso, USA, Hong Kong, Indie, Chiny 2019
Czarownica 2 (napisy) 
Joachim Rønning, USA 2019
Czarownica 2 (wersja oryginalna) 
Joachim Rønning, USA 2019
Gordon i Paddy 
Linda Hamback, Szwecja 2017
Ikar. Legenda Mietka Kosza 
Maciej Pieprzyca, Polska 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kino na bis: Syn Szawła 
Kino na bis
László Nemes, Węgry 2015
Mowa ptaków 
Xawery Żuławski, Polska 2019
(Nie)znajomi 
Tadeusz Śliwa, Polska 2019
O Yeti! 
Jill Culton, Chiny, USA 2019
Ostatnia Góra 
Dariusz Załuski, Polska 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Polish Cinema for Beginners: Ostatnia rodzina 
Polish Cinema for Beginners
Jan P. Matuszyński, Polska 2016
Portret kobiety w ogniu 
Céline Sciamma, Francja 2019
Rzeka 
Emir Baigazin, Norwegia, Polska, Kazachstan 2018
Synonimy 
Nadav Lapid, Francja, Niemcy, Izrael 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
Wystawa na ekranie: Leonardo. Dzieła wszystkie 
Wystawa na ekranie 2019/2020
Phil Grabsky
Zabawa w pochowanego 
Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.