film
 
Wózkownia: Człowiek z magicznym pudełkiem
reż. Bodo Kox / Polska 2017 / 103’
Seanse - kup bilet:
16 lis
Wózkownia

Obsada

Olga Bołądź, Piotr Polak, Sebastian Stankiewicz

Opis filmu

Warszawa, rok 2030. Dotknięty zanikiem pamięci bohater musi zacząć wszystko od nowa. Przeprowadza się i zatrudnia w korporacji, gdzie pracuje jako sprzątacz. W firmie poznaje atrakcyjną Gorię, którą jest oczarowany. Dziewczyna początkowo odrzuca jego zaloty, twierdząc, że Adam nie jest w jej typie. Z czasem jednak para zaczyna się spotykać i romans nabiera rumieńców. Wtedy mężczyzna dokonuje niebywałego odkrycia. W swoim nowym mieszkaniu znajduje stare radio, które nadaje audycje z lat 50. Okazuje się, że odbiornik emituje również fale umożliwiające teleportację. Podczas jednej z podróży w czasie Adam „utyka” w 1952 roku. Zaniepokojona jego nieobecnością Goria podejmuje się fascynującej, ale i niebezpiecznej misji sprowadzenia Adama z powrotem.

Informacje o reżyserze

Bodo Kox

Urodził się w 1977 roku we Wrocławiu. Reżyser, scenarzysta, aktor amator. Jego filmowe korzenie tkwią w polskim kinie offowym, którego stał się ikoną. Obecnie studiuje reżyserię w Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Ukończył kurs fabularny w Szkole Filmowej Andrzeja Wajdy. Absolwent dziennikarstwa na Uniwersytecie Wrocławskim.


He was born in Wrocław in 1977. A director, screenwriter and amateur actor. He is an icon of Polish fringe cinema, from which he draws much of his directorial style. He is currently studying film direction at the Polish National Film, Television and Theatre School in Łódź, is a graduate in feature course from the Andrzej Wajda Film School, and holds a degree in journalism from the University of Wrocław.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2005 Marco P. i złodzieje rowerów

2005 Sobowtór

2007 Nie panikuj

2011 Księżycowa rzeka / Moon River (short)

2011 Rura (short)

stopka

reżyseria: Bodo Kox
obsada: Olga Bołądź, Piotr Polak, Sebastian Stankiewicz
polski dystrybutor: Kino Świat
barwa: kolor
Czyściciele internetu 
Hans Block, Moritz Riesewieck, Niemcy, Brazylia 2018
Hard Paint 
Filipe Matzembacher, Marcio Reolon, Brazylia 2018
Kler 
Wojciech Smarzowski, Polska 2018
Nina 
Olga Chajdas, Polska 2018
Tajemnice Silver Lake 
David Robert Mitchell, USA 2018
Venom 
Ruben Fleischer, USA 2018
Dywizjon 303. Historia prawdziwa (seans dla szkoły) 
Wiesław Saniewski, Denis Delić, Polska, Wielka Brytania 2018
Kamerdyner 
Filip Bajon, Polska 2018
Kapitan Morten i Królowa Pająków 
Kaspar Jancis, Henry Nicholson, Riho Unt, Estonia, Belgia, Irlandia, Wielka Brytania 2018
Mała stopa 
Karey Kirkpatrick, USA 2018
Młodość Astrid 
Pernille Fischer Christensen, Szwecja, Dania 2018
Nowe Horyzonty dla Seniora: Żona 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Björn Runge, Szwecja, USA, Wielka Brytania 2017
Twój Vincent (polski dubbing, seans dla szkoły) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
Wieś pływających krów 
Katarzyna Trzaska, Polska 2018
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.