film
Wózkownia: Dwie kobiety
Sage femme
reż. Martin Provost / Francja 2017 / 117’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 31 sierpnia 2017.

Obsada

Catherine Frot, Catherine Deneuve, Olivier Gourmet, Quentin Dolmaire

Opis filmu

Prezentowany na ostatnim Berlinale dramat, którego siłą napędową są dwie wybitne francuskie aktorki – Catherine Deneuve i Catherine Frot. Claire, samotna matka przed pięćdziesiątką, wiedzie nudne, monotonne życie. Każdy kolejny dzień niczym nie różni się od poprzedniego. Wszystko zmienia się w momencie, gdy bohaterka odbiera telefon od Beatrice, siedemdziesięcioparoletniej kobiety, która kilka dekad temu była kochanką jej ojca. Szybko okazuje się, że Beatrice jest całkowitym przeciwieństwem Claire, ale obie panie łączy o wiele więcej, niż mogłyby przypuszczać.

Informacje o reżyserze

Martin Provost

Martin Provost

Swoją karierę artystyczną rozpoczął jako aktor (zagrał m.in. w filmach Tonie Marshall i Claude'a Zidi). Przez kilka lat występował na scenie teatru Comedie Française. Wreszcie postanowił poświęcić się całkowicie pisaniu i reżyserii. Po dramatach Le Voyage immobile (1982) i Les Poupées (1992), napisał pierwszą powieść Aime-moi vite (1993). Wyreżyserował też dwa krótkometrażowe filmy J'ai peur du noir i Cocon. Jego pełnometrażowym debiutem był francusko-hiszpański komediodramat z Carmen Maurą - Tortilla y cinema. Realizując Le ventre de Juliette, film zarazem surowo realistyczny i poetycki, dał się poznać jako utalentowany artysta o autentycznej wrażliwości. Jego najnowszy film Serafina potwierdza te opinie.

Filmografia:

1990 J'ai peur du noir (kr.m.)

1992 Cocon (kr.m.)

1997 Tortilla y cinema / Tortilla and Cinema

2003 Le ventre de Juliette / Song from Within

2008 Serafina / Séraphine


Martin Provost

He started his artistic career as an actor (he played for instance in films by Tonie Marshall and Claude Zidi). He spent a couple of years performing at the Comedie Française theatre. Finally, he decided to devote all his attention to writing and directing. He wrote plays Le Voyage immobile (1982) and Les Poupées (1992), and then his first novel Aime-moi vite (1993). He also directed two short films: J'ai peur du noir and Cocon. His full-length debut was the French and Spanish comedy-drama starring Carmen Maura - Tortilla and Cinema. He then made Le ventre de Juliette, austerely realist and yet poetic, proving that he is a talented and truly sensitive artist. His latest film, Séraphine, confirms this opinion.

Filmography:

1990 J'ai peur du noir (short)

1992 Cocon (short)

1997 Tortilla y cinema / Tortilla and Cinema

2003 Le ventre de Juliette / Song from Within

2008 Séraphine

stopka

reżyseria: Martin Provost
obsada: Catherine Frot, Catherine Deneuve, Olivier Gourmet, Quentin Dolmaire
barwa: kolor
Akademia Kina Światowego (2019/2020): Zwiąż mnie 
Akademia Kina Światowego (2019/2020)
Pedro Almodóvar
Baranek Shaun Film. Farmageddon 
Will Becher, Richard Phelan, Francja, USA, Wielka Brytania 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Deerskin 
Quentin Dupieux, Francja 2019
Dwóch papieży 
Fernando Meirelles, Wielka Brytania, Włochy, Argentyna, USA 2019
Gorący temat 
Jay Roach, Kanada, USA 2019
Judy 
Rupert Goold, Wielka Brytania 2019
Kraina lodu 2 
Jennifer Lee, Chris Buck, USA 2019
Kraina miodu 
Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov, Macedonia 2019
Marona - psia opowieść (lektor) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Mayday 
Sam Akina, Polska 2019
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Oficer i szpieg 
Roman Polański, Francja, Włochy 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Psy 3. W imię zasad 
Władysław Pasikowski, Polska 2020
Sokół z masłem orzechowym 
Tyler Nilson, Michael Schwartz, USA 2019
Tajni i fajni 
Nick Bruno, USA 2019
Tam gdzieś musi być niebo 
Elia Suleiman, Francja, Katar, Niemcy, Kanada, Turcja, Palestyna 2019
The Lighthouse 
Robert Eggers, USA, Kanada 2019
TOP 10: Wysoka dziewczyna 
TOP 10 2019
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.