film
Wózkownia: Dwie kobiety
Sage femme
reż. Martin Provost / Francja 2017 / 117’
Seanse - kup bilet:
31 sie
Wózkownia

Obsada

Catherine Frot, Catherine Deneuve, Olivier Gourmet, Quentin Dolmaire

Opis filmu

Prezentowany na ostatnim Berlinale dramat, którego siłą napędową są dwie wybitne francuskie aktorki – Catherine Deneuve i Catherine Frot. Claire, samotna matka przed pięćdziesiątką, wiedzie nudne, monotonne życie. Każdy kolejny dzień niczym nie różni się od poprzedniego. Wszystko zmienia się w momencie, gdy bohaterka odbiera telefon od Beatrice, siedemdziesięcioparoletniej kobiety, która kilka dekad temu była kochanką jej ojca. Szybko okazuje się, że Beatrice jest całkowitym przeciwieństwem Claire, ale obie panie łączy o wiele więcej, niż mogłyby przypuszczać.

Informacje o reżyserze

Martin Provost

Martin Provost

Swoją karierę artystyczną rozpoczął jako aktor (zagrał m.in. w filmach Tonie Marshall i Claude'a Zidi). Przez kilka lat występował na scenie teatru Comedie Française. Wreszcie postanowił poświęcić się całkowicie pisaniu i reżyserii. Po dramatach Le Voyage immobile (1982) i Les Poupées (1992), napisał pierwszą powieść Aime-moi vite (1993). Wyreżyserował też dwa krótkometrażowe filmy J'ai peur du noir i Cocon. Jego pełnometrażowym debiutem był francusko-hiszpański komediodramat z Carmen Maurą - Tortilla y cinema. Realizując Le ventre de Juliette, film zarazem surowo realistyczny i poetycki, dał się poznać jako utalentowany artysta o autentycznej wrażliwości. Jego najnowszy film Serafina potwierdza te opinie.

Filmografia:

1990 J'ai peur du noir (kr.m.)

1992 Cocon (kr.m.)

1997 Tortilla y cinema / Tortilla and Cinema

2003 Le ventre de Juliette / Song from Within

2008 Serafina / Séraphine


Martin Provost

He started his artistic career as an actor (he played for instance in films by Tonie Marshall and Claude Zidi). He spent a couple of years performing at the Comedie Française theatre. Finally, he decided to devote all his attention to writing and directing. He wrote plays Le Voyage immobile (1982) and Les Poupées (1992), and then his first novel Aime-moi vite (1993). He also directed two short films: J'ai peur du noir and Cocon. His full-length debut was the French and Spanish comedy-drama starring Carmen Maura - Tortilla and Cinema. He then made Le ventre de Juliette, austerely realist and yet poetic, proving that he is a talented and truly sensitive artist. His latest film, Séraphine, confirms this opinion.

Filmography:

1990 J'ai peur du noir (short)

1992 Cocon (short)

1997 Tortilla y cinema / Tortilla and Cinema

2003 Le ventre de Juliette / Song from Within

2008 Séraphine

stopka

reżyseria: Martin Provost
obsada: Catherine Frot, Catherine Deneuve, Olivier Gourmet, Quentin Dolmaire
barwa: kolor
Agent Kot 
Christoph LauensteinWolfgang Lauenstein, Belgia, Niemcy 2018
Aladyn (dubbing) 
Guy Ritchie, USA 2019
Aladyn (napisy) 
Guy Ritchie, USA 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Jestem William 
Jonas Elmer, Dania 2017
Kobieta idzie na wojnę 
Benedikt Erlingsson, Francja, Islandia, Ukraina 2018
Krew Boga 
Bartosz Konopka, Polska, Belgia 2018
Królowa Kier 
May el-Toukhy, Dania, Szwecja 2019
Łowcy czarownic (dubbing) 
Raško Miljković, Macedonia 2018
Ma 
Tate Taylor, USA 2019
Niedobrani 
Jonathan Levine, USA 2019
Nowe Horyzonty dla Seniora: Wymarzony 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Jeanne Herry, Francja 2018
Paskudy. Uglydolls 
Robert Rodriguez, USA 2019
Petra 
Jaime Rosales, Dania, Hiszpania, Francja 2018
Podwójne życie 
Olivier Assayas, Francja 2018
Pokémon: Detektyw Pikachu (dubbing) 
Rob Letterman, Japonia, USA 2019
Pokémon: Detektyw Pikachu (napisy) 
Rob Letterman, Japonia, USA 2019
Rocketman 
Dexter Fletcher, Wielka Brytania 2019
Sauvage 
Camille Vidal-Naquet, Francja 2018
Słodki koniec dnia 
Jacek Borcuch, Polska 2019
Tajemnice Joan 
Trevor Nunn, Wielka Brytania 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.