film
     
Wózkownia: Martwe wody
Ma loute
reż. Bruno Dumont / Francja, Niemcy 2015 / 122’
Seanse - kup bilet:
15 cze
Wózkownia

Obsada

Fabrice Luchini, Juliette Binoche, Valeria Bruni Tedeschi

Opis filmu

Poznajcie rodzinę Van Peteghemów, prawdziwych arystokratów, w których żyłach płynie błękitna krew. Jej członkowie są prawie bez wyjątku zdeprawowani, w większości zdegenerowani, nieustannie zblazowani, a niektórzy nawet garbią się i jąkają. A przy tym są obrzydliwie bogaci. Latem uwielbiają zaszywać się w swojej okazałej nadmorskiej rezydencji, spędzając czas na wspominaniu chwalebnej przeszłości, zachwycaniu się niewinnością rybaków, próżnowaniu i zaspokajaniu swoich dekadenckich zachcianek.

Jednak nawet Van Peteghemowie, którzy widzieli już prawie wszystko, nie są gotowi na to, co zdarzy się w okolicach ich letniej posiadłości. Z miejscowych plaż zaczynają znikać ludzie. W tajemniczych okolicznościach, w biały dzień, a do tego bez śladu. Rozwikłania zagadki podejmują się dwaj ekscentryczni inspektorzy policji, słynący z niekonwencjonalnych metod pracy i nieopisanej głupoty.

Juliette Binoche, Fabrice Luchini („U niej w domu”, „Żona doskonała”) i Valeria Bruni Tedeschi („Zwariować ze szczęścia”) brawurowo wcielają się w członków rodziny Van Peteghemów w filmie Brunona Dumonta („Mały Quinquin”, „Poza szatanem”), który stał się przebojem francuskich kin. „Martwe wody” to komedia czarna jak głębokie wody francuskich zatok i absurdalna niczym „Latający Cyrk Monty Pythona”.

Informacje o reżyserze

Bruno Dumont

Jest utożsamiany z nurtem nowego francuskiego ekstremizmu, transgresyjnego kina z przełomu XX i XXI wieku, przekraczającego tabu związane z seksualnością i przemocą. Urodził się w 1958 roku w Bailleul we Francji. Przez kilkanaście lat wykładał filozofię w lokalnym liceum. Kręcił komercyjne reklamówki dla miejscowych zakładów pracy. Na dużym ekranie zadebiutował w 1997 roku Życiem Jezusa, za które otrzymał nagrodę im. Jeana Vigo i Złotą Kamerę na festiwalu w Cannes. Za następne dwa filmy – nakręconą w 1999 roku Ludzkość i Flandrię z 2006 roku – został nagrodzony Grand Prix canneńskiego festiwalu. 


Director Bruno Dumont is connected with the New French Extreme current, frequently described as breaking taboos on sexuality and violence. Born in Bailleul, France in 1958, he has been a high school philosophy teacher and an advertisement filmmaker. He made his big-screen debut in 1997 with The Life of Jesus, which garnered the Golden Camera Award and the Jean Vigo Prize at Cannes. His two following films, Humanity (1999) and Flanders (2006), both received the Cannes festival’s Grand Prix. 

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1997 Życie Jezusa / La vie de Jésus / The Life of Jesus

1999 Ludzkość / L’humanité / Humanity

2003 Twentynine Palms

2006 Flandria / Flandres / Flanders

2009 Wierząca / Hadewijch

2011 Poza szatanem / Hors Satan / Outside Satan

stopka

reżyseria: Bruno Dumont
obsada: Fabrice Luchini, Juliette Binoche, Valeria Bruni Tedeschi
polski dystrybutor: Gutek Film
barwa: kolor
Amazing Grace: Aretha Franklin 
Pokazy specjalne
Sydney Pollack, Alan Elliott, USA 2018
Angelo 
Markus Schleinzer, Austria, Luksemburg 2018
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Irlandczyk 
Martin Scorsese, USA 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kraina lodu 2 
Jennifer Lee, Chris Buck, USA 2019
Last Christmas 
Paul Feig, Wielka Brytania 2019
Le Mans' 66 
James Mangold, USA 2019
Młody Ahmed 
Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Belgia, Francja 2019
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Niewidoczne życie sióstr Gusmão 
Karim Aïnouz, Brazylia 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Słodziak 
Alma Har’el, USA 2019
Śnieżna paczka 
Aaron Woodley, Chiny, Indie, Japonia, Kanada, USA, Wielka Brytania, Korea Południowa 2019
The Lighthouse 
Robert Eggers, USA, Kanada 2019
Baranek Shaun Film. Farmageddon 
Will Becher, Richard Phelan, Francja, USA, Wielka Brytania 2019
Obywatel Jones 
Agnieszka Holland, Polska, Wielka Brytania, Ukraina 2019
Portret kobiety w ogniu 
Céline Sciamma, Francja 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.