film
Wózkownia: Klient
Forushande
reż. Asghar Farhadi / Iran, Francja 2016 / 125’
Seanse - kup bilet:
04 maja
Wózkownia

Obsada

Shahab Hosseini, Taraneh Alidoosti, Babak Karimi

Nagrody

Oscar 2017 w kategorii Najlepszy Film Nieanglojęzyczny; MFF w Cannes 2016 - nagroda za najlepszy scenariusz i rolę męską

Opis filmu

Najnowszy film w reżyserii twórcy nagrodzonego Oscarem Rozstania i wyróżnionej w Cannes Przeszłości. Rozgrywający się we współczesnym Teheranie thriller psychologiczny. Przeprowadzony w biały dzień atak na młodą kobietę rozpoczyna prywatne śledztwo jej męża. Mężczyzna za wszelka cenę usiłuje dotrzeć do agresora – bez pomocy policji, poza prawem – by poznać motywy jego działania.

W swoim najnowszym filmie chcę zrozumieć, jak zewnętrzne okoliczności mogą doprowadzić do przemiany łagodnego człowieka w kogoś nieustępliwego, gwałtownego i brutalnego.

Asghar Farhadi, reżyser

Informacje o reżyserze

Asghar Farhadi

Urodził się w 1972 roku w Isfahanie. Jest prawdziwą supernową irańskiej kinematografii. W osiem lat po pełnometrażowym debiucie Farhadi ma na koncie nagrody z festiwali w Teheranie, Chicago, Splicie, Berlinie i Warszawie. Polska publiczność bardzo szybko poznała się na jego talencie, nagradzając w 2004 roku Piękne miasto na Warszawskim Festiwalu Filmowym. Prawdziwy triumf irański twórca odniósł jednak w 2011 roku w Berlinie, gdzie rok wcześniej Srebrnym Niedźwiedziem uhonorowany został jego film Co wiesz o Elly? Prezentacja Rozstania w piątym dniu konkursowych zmagań zakończyła dyskusję na temat potencjalnych laureatów Złotego Niedźwiedzia. Źródłem sukcesu Farhadiego jest wyczulenie na niuanse tkwiące w codziennych wymianach zdań i gestów oraz umiejętność ich dramaturgicznego przyprawienia.


The artist, born in Isfahan in 1972, is not so much a star as he is a supernova of Iranian cinema. Eight years after his first feature film, his work has received awards in Teheran, Chicago, Split, Berlin and Warsaw. Polish film lovers immediately recognised his talent and gave The Beautiful City the Audience Award at the Warsaw IFF in 2004. He then received the Berlin IFF’s Silver Bear for About Elly in 2010. The Iranian artist truly came into his own in 2011. When A Separation was presented on the fifth day of the Berlin IFF, it stopped all discussion about potential Golden Bear candidates. Farhadi’s gift lies in his sensitivity to the nuances of the words and gestures of daily life, and in his ability to capture their dramatic power.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1988 Janali (short)

2003 Raghs dar ghobar / Dancing in the Dust

2004 Piękne miasto / Shah-re ziba / The Beautiful City

2006 Perski Nowy Rok / Chaharshanbe-soori / Fireworks Wednesday

2009 Co wiesz o Elly? / Darbareye Elly / About Elly

2011 Rozstanie / Jodaeiye Nader az Simin / A Separation

stopka

reżyseria: Asghar Farhadi
obsada: Shahab Hosseini, Taraneh Alidoosti, Babak Karimi
polski dystrybutor: Gutek Film
nagrody: Oscar 2017 w kategorii Najlepszy Film Nieanglojęzyczny; MFF w Cannes 2016 - nagroda za najlepszy scenariusz i rolę męską
barwa: kolor
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Le Mans' 66 
James Mangold, USA 2019
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Niewidoczne życie sióstr Gusmão 
Karim Aïnouz, Brazylia 2019
The Lighthouse 
Robert Eggers, USA, Kanada 2019
Amazing Grace: Aretha Franklin 
Pokazy specjalne
Sydney Pollack, Alan Elliott, USA 2018
Angelo 
Markus Schleinzer, Austria, Luksemburg 2018
Baranek Shaun Film. Farmageddon 
Will Becher, Richard Phelan, Francja, USA, Wielka Brytania 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Irlandczyk 
Martin Scorsese, USA 2019
Kraina lodu 2 
Jennifer Lee, Chris Buck, USA 2019
Last Christmas 
Paul Feig, Wielka Brytania 2019
Młody Ahmed 
Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Belgia, Francja 2019
Obywatel Jones 
Agnieszka Holland, Polska, Wielka Brytania, Ukraina 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Portret kobiety w ogniu 
Céline Sciamma, Francja 2019
Słodziak 
Alma Har’el, USA 2019
Śnieżna paczka 
Aaron Woodley, Chiny, Indie, Japonia, Kanada, USA, Wielka Brytania, Korea Południowa 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.