film
Wózkownia: Nauczycielka
Učitelka
reż. Jan Hřebejk / Słowacja, Czechy 2016 / 102’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 2 marca 2017.

Obsada

Eva Bandor, Peter Bebjak, Monika Certezni

Nagrody

MFF w Gijón 2016 - najlepsza muzyka, scenografia; MFF w Karlowych Warach 2016 - najlepsza aktorka

Opis filmu

Film jednego z najwybitniejszych twórców czeskiego kina, Jana Hřebejka. Nagrodzony w Karlowych Warach 2016 komediodramat z dziejów prowincjonalnej szkoły w Czechosłowacji początku lat 80. 

Dyrektor szkoły podstawowej zwołuje nadzwyczajne zebranie rodziców. Stawiane są zarzuty przeciwko miłej, empatycznej nauczycielce pani Drazděchovej. Oskarża się ją o wykorzystywanie uczniów do manipulowania rodzicami. W ten sposób miała sobie ponoć zapewniać darmową pomoc w pracach domowych, naprawy sprzętów czy nawet romans. Czy ktokolwiek z rodziców sprzeciwi się oskarżeniom dyrektora? Czy zmowa milczenia pogrąży nauczycielkę? Siła władzy, korupcji i ludzkiej kalkulacji w najnowszym filmie mistrza Hřebejka.

recenzenci.pl

Informacje o reżyserze

Jan Hřebejk

Jan Hrebejk studiował na FAMU w Pradze. Jego film fabularny Musimy sobie pomagać ( 2000) był nominowany do Oscara dla najlepszego filmu obcojęzycznego. Hrebejk nakręcił także Big Beat (1993), Pod jednym dachem (1999), Pupendo (2003) i Na złamanie karku - 2004).

Wybrana filmografia:

1993 Šakalí léta/ Big Beat

1996 Kde padají hvezdy/ Where Stars Fall (TV)

1999 Pod jednym dachem/ Pelty/ Cosy Dens

2000 Musimy sobie pomagać/ Musíme si pomáhat/ Divided We Fall

2003 Pupendo

2004 Na złamanie karku / Horem pádem/ Up and Down

2006 Piękność w opałach/ Kráska v nesnázích/ Beauty in Trouble


Jan Hrebejk studied at FAMU. His feature Divided We Fall (00) received an Academy Award nomination for best foreign language film. His other features include Big Beat (93), Cosy Dens (99), Pupendo (03) and Up and Down (04).

Selected filmography:

1993 Šakalí léta/ Big Beat

1996 Kde padají hvezdy/ Where Stars Fall (TV)

1999 Pod jednym dachem/ Pelty/ Cosy Dens

2000 Musimy sobie pomagać/ Musíme si pomáhat/ Divided We Fall

2003 Pupendo

2004 Na złamanie karku / Horem pádem/ Up and Down

2006 Piękność w opałach/ Kráska v nesnázích/ Beauty in Trouble

stopka

reżyseria: Jan Hřebejk
obsada: Eva Bandor, Peter Bebjak, Monika Certezni
polski dystrybutor: Aurora Films
nagrody: MFF w Gijón 2016 - najlepsza muzyka, scenografia; MFF w Karlowych Warach 2016 - najlepsza aktorka
barwa: kolor
Akademia Kina Światowego (2019/2020): Pulp Fiction 
Akademia Kina Światowego (2019/2020)
Quentin Tarantino
Błąd systemu 
Nora Fingscheidt, Niemcy 2019
Deerskin 
Quentin Dupieux, Francja 2019
Gorący temat 
Jay Roach, Kanada, USA 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Judy 
Rupert Goold, Wielka Brytania 2019
Kraina miodu 
Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov, Macedonia 2019
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Proxima 
Alice Winocour, USA, Niemcy 2019
Psy 3. W imię zasad 
Władysław Pasikowski, Polska 2020
Richard Jewell 
Clint Eastwood, USA 2019
Sokół z masłem orzechowym 
Tyler Nilson, Michael Schwartz, USA 2019
TOP 10: Portret kobiety w ogniu 
TOP 10 2019
Céline Sciamma, Francja 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Dwóch papieży 
Fernando Meirelles, Wielka Brytania, Włochy, Argentyna, USA 2019
Marona - psia opowieść (lektor) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Marona - psia opowieść (napisy) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Tam gdzieś musi być niebo 
Elia Suleiman, Francja, Katar, Niemcy, Kanada, Turcja, Palestyna 2019
The Lighthouse 
Robert Eggers, USA, Kanada 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.