wydarzenie
 
Akademia Kina Światowego: Rashomon
30 maja
Akademia Kina Światowego

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 20 zł.

30 maja 2017, godz. 17:00

Kino Dalekiego Wschodu

wykład: dr Piotr Kletowski

Rashomon

reż. Akira Kurosawa, Japonia 1950, 88'
obsada: Toshirô Mifune, Machiko Kyô, Masayuki Mori

Osadzona w realiach średniowiecznej Japonii, inspirowana opowiadaniami Ryūnosuke Akutagawy, historia grupy osób, które dyskutują o popełnionym nieopodal morderstwie. Choć bohaterowie byli świadkami tego samego zdarzenia, każde z nich relacjonuje je w skrajnie odmienny sposób. Tajemnica sukcesu Rashomona polega na połączeniu walorów filmu historycznego, kryminału i filozoficznej powiastki. Kurosawa opowiada w swoim filmie o niedostępności obiektywnej prawdy o świecie i wynikającej z tego niemożności porozumienia się pomiędzy ludźmi. Zanurzony w świecie japońskiego folkloru, a jednocześnie na wskroś uniwersalny, Rashomon okazał się sensacją festiwalu w Wenecji i otworzył Kurosawie drogę do międzynarodowej kariery. Film z 1950 roku do dziś cieszy się statusem kultowego, a odniesienia do niego można znaleźć nawet w tak pozornie odległych dziełach jak Wściekłe psy Quentina Tarantino, czy Podejrzani Bryana Singera.

Piotr Czerkawski

Informacje o reżyserze

Akira Kurosawa

Reżyser, scenarzysta, producent, jedna z najważniejszych postaci w historii japońskiego kina. Choć realizował filmy o różnej przynależności gatunkowej, sławę zyskał przede wszystkim jako twórca historycznych fresków osadzonych w realiach feudalnej Japonii. Za swoje dzieła otrzymał szereg nagród, na czele ze Złotą Palmą w Cannes za Sobowtóra (1980) i honorowym Oscarem (1990 roku).

Wybrana filmografia

1952 Piętno śmierci

1954 Siedmiu samurajów

1957 Tron we krwi

1961 Straż przyboczna

1985 Ran

stopka

barwa: kolor
53 wojny 
Ewa Bukowska, Polska 2018
7 uczuć 
Marek Koterski, Polska 2018
Adapter. Kino bez barier: Dywizjon 303. Historia prawdziwa 
Adapter. Kino bez barier
Wiesław Saniewski, Denis Delić, Polska, Wielka Brytania 2018
Bergman100: Persona 
Bergman 100
Ingmar Bergman, Szwecja 1966
Climax 
Gaspar Noé, Francja 2018
Człowiek, który zabił Don Kichota 
Terry Gilliam, Hiszpania, Portugalia, Wielka Brytania 2018
Czyściciele internetu 
Hans Block, Moritz Riesewieck, Niemcy, Brazylia 2018
Donbas 
Siergiej Łoźnica, Niemcy, Ukraina, Francja, Holandia, Rumunia 2018
Jak pies z kotem 
Janusz Kondratiuk, Polska 2018
Kamerdyner 
Filip Bajon, Polska 2018
Kapitan Morten i Królowa Pająków 
Kaspar Jancis, Henry Nicholson, Riho Unt, Estonia, Belgia, Irlandia, Wielka Brytania 2018
Kler 
Wojciech Smarzowski, Polska 2018
Nina 
Olga Chajdas, Polska 2018
Venom 
Ruben Fleischer, USA 2018
Wieś pływających krów 
Katarzyna Trzaska, Polska 2018
Winni 
Gustav Möller, Dania 2018
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
Z perspektywy Paryża 
Jean-Paul Civeyrac, Francja 2018
Zama 
Lucrecia Martel, Argentyna, Brazylia, Hiszpania, Dominikana, Francja, Holandia, Meksyk, Szwajcaria, USA, Portugalia, Liban 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.