repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 25 kwietnia 2017.

Złodzieje rowerów

czas: 270’

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 20 zł.

25 kwietnia 2017, godz. 17:00

Neorealizm włoski

wykład: mgr Adam Kruk

Złodzieje rowerów

(Ladri di biciclette)
reż. Vittorio De Sica, Włochy 1948, 89’
obsada: Lamberto Maggiorani, Enzo Staiola, Lianella Carell, Gino Saltamerenda

Arcydzieło włoskiego neorealizmu i absolutny klasyk światowego kina. Po wojnie Włochy są zrujnowane, a ludzie - głodni i bezrobotni. Poszukujący pracy tokarz Antonio Ricci dostaje w końcu angaż w rzymskim magistracie, dzięki któremu będzie w stanie wyżywić rodzinę. Warunkiem zatrudnienia jest posiadanie roweru. By go nabyć, jego żona Maria sprzedaje domowe prześcieradła. Jednak pierwszego dnia pracy rower zostaje skradziony. Antonio z synem wyruszają na poszukiwania złodzieja… W napisanym na podstawie powieści Luigiego Bartoliniego scenariuszu wielkiego Cesarego Zavattiniego jest wszystko, co charakterystyczne dla włoskiego neorealizmu i właściwego mu "powrotu do rzeczywistości". Tak jak wcześniejsze filmy De Siki, Dzieci patrzą na nas i Dzieci ulicy, Złodzieje rowerów są dowodem na to, że reżyser umiał pracować z aktorami małoletnimi i nieprofesjonalnymi. Udało się w przejmujący sposób i bez upiększania ukazać życie rzymskiej ulicy oraz walkę prostych ludzi o godność.

Adam Kruk, MFF T-Mobile Nowe Horyzonty

Vittorio De Sica

Reżyser, aktor i producent filmowy, laureat czterech Oscarów, jedna z czołowych postaci włoskiego życia kulturalnego XX wieku. W czasach faszystowskich wzięty aktor komediowy, po wojnie jeden z odnowicieli kina włoskiego. Wraz ze scenarzystą Cesarem Zavattinim stworzył największe dzieła neorealizmu, takie jak Dzieci ulicy, Złodzieje rowerów, Cud w Mediolanie czy Umberto D.  

Wybrana filmografia

1941 Teresa Venerdì

1944 Dzieci patrzą na nas / I bambini ci guardano / The Children Are Watching Us

1946 Dzieci ulicy / Sciuscià / Shoeshine

1952 Umberto D.

1960 Matka i córka / La Ciociara / Two Women

1970 Ogród Finzi-Continich / Il Giardino dei Finzi-Contini / The Garden of the Finzi-Continis

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!