wydarzenie
 
Akademia Kina Światowego: Casablanca
07 mar
Akademia Kina Światowego

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 20 zł.

7 marca 2017, godz. 17:00

System klasycznego Hollywoodu

wykład: prof. Krzysztof Kornacki

Casablanca

reż. Michael Curtiz, USA 1942, 102'
obsada: Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Paul Henreid, Claude Rains, Conrad Veidt

Z wszystkich barów we wszystkich miastach na całym świecie ona musiała wejść do mojego - mówi Rick, właściciel popularnego lokalu w Casablance, człowiek na co dzień cyniczny, ale w tym momencie jednocześnie roztkliwiony i załamany. Ma na myśli Ilsę, dawną ukochaną, która nagle zniknęła z jego życia, by równie nagle z powrotem się w nim pojawić, tym razem jednak w towarzystwie innego mężczyzny. Jest 1941 rok, trwa wojna. Chociaż największe okropieństwa rozgrywają się gdzie indziej, to w mieście zalega atmosfera strachu i dekadencji. Film Michaela Curtiza jest najsłynniejszym melodramatem w historii kina. Swój status zawdzięcza posągowym rolom Humphreya Bogarta i Ingrid Bergman, rekordowej ilości bon motów i chwytliwemu motywowi muzycznemu, a także temu, że - jak zauważył Umberto Eco - został w całości zbudowany z archetypów. Współczesna popkultura pełna jest jego powidoków. Można odnaleźć je chociażby w Sprzymierzonych Roberta Zemeckisa, którzy niedawno gościli na polskich ekranach.

Piotr Mirski

Informacje o reżyserze

Michael Curtiz

Żył w latach 1888-1962. Urodził się w Budapeszcie jako Mihaly Kertesz. Reżyserską karierę rozpoczął w ojczyźnie, ale w 1926 roku przeniósł się do USA, gdzie podpisywał kolejne filmy zanglicyzowaną wersją imienia i nazwiska. Był niezwykle płodny - z reguły kręcił więcej niż jeden pełen metraż rocznie. Odznaczał się również wszechstronnością, która pozwalała mu z podobnym powodzeniem tworzyć melodramaty, kryminały, musicale i filmy przygodowe.

Wybrana filmografia

1935 Kapitan Blood / Captain Blood

1938 Przygody Robin Hooda / The Adventures of Robin Hood (co-dir.)

1938 Aniołowie o brudnych twarzach / Angels with Dirty Faces

1942 Yankee Doodle Dandy

1942 Casablanca

1945 Mildred Pierce

stopka

barwa: kolor
53 wojny 
Ewa Bukowska, Polska 2018
7 uczuć 
Marek Koterski, Polska 2018
Adapter. Kino bez barier: Dywizjon 303. Historia prawdziwa 
Adapter. Kino bez barier
Wiesław Saniewski, Denis Delić, Polska, Wielka Brytania 2018
Bergman100: Persona 
Bergman 100
Ingmar Bergman, Szwecja 1966
Climax 
Gaspar Noé, Francja 2018
Człowiek, który zabił Don Kichota 
Terry Gilliam, Hiszpania, Portugalia, Wielka Brytania 2018
Czyściciele internetu 
Hans Block, Moritz Riesewieck, Niemcy, Brazylia 2018
Donbas 
Siergiej Łoźnica, Niemcy, Ukraina, Francja, Holandia, Rumunia 2018
Jak pies z kotem 
Janusz Kondratiuk, Polska 2018
Kamerdyner 
Filip Bajon, Polska 2018
Kapitan Morten i Królowa Pająków 
Kaspar Jancis, Henry Nicholson, Riho Unt, Estonia, Belgia, Irlandia, Wielka Brytania 2018
Kler 
Wojciech Smarzowski, Polska 2018
Nina 
Olga Chajdas, Polska 2018
Venom 
Ruben Fleischer, USA 2018
Wieś pływających krów 
Katarzyna Trzaska, Polska 2018
Winni 
Gustav Möller, Dania 2018
Zama 
Lucrecia Martel, Argentyna, Brazylia, Hiszpania, Dominikana, Francja, Holandia, Meksyk, Szwajcaria, USA, Portugalia, Liban 2017
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
Z perspektywy Paryża 
Jean-Paul Civeyrac, Francja 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.