film
Wózkownia: Jackie
reż. Pablo Larraín / Chile, Francja, USA 2016 / 100’
Seanse - kup bilet:
16 lut
Wózkownia

Obsada

Natalie Portman, Peter Sarsgaard, Greta Gerwig, Billy Crudup, John Hurt

Nagrody

MFF w Wenecji 2016 - najlepszy scenariusz; nominacje do Oscara 2017 w kategorii: najlepsza aktorka, kostiumy, muzyka

Opis filmu

Jacqueline Bouvier Kennedy ma 34 lata, kiedy jej mąż zostaje Prezydentem Stanów Zjednoczonych. Elegancka i stylowa, od razu staje się globalną ikoną, jedną z najbardziej znanych kobiet na świecie. Jej intuicja i smak w kwestiach mody, sztuki i wystroju wnętrz są powszechnie podziwiane. Jednak 22 listopada 1963 roku poukładane życie Pierwszej Damy rozsypuje się w proch. Podczas wyborczej podróży do Dallas ginie John F. Kennedy, a pogrążona w żałobie Jacqueline na pokładzie Air Force One wraca do Waszyngtonu. Mierząc się z tragedią, postanawia kontynuować dzieło męża. W ciągu kilku dni nie tylko dopisze triumfalny koniec do mitu JFK, ale też ugruntuje legendę, której na imię… Jackie.

Informacje o reżyserze

Pablo Larraín

Urodził się w 1976 roku w Santiago. Studiował komunikację audiowizualną na Uniwersytecie UNIACC. Wraz z bratem, Juanem de Dios Larraínem, założył firmę Fábula, która obecnie jest jednym z najciekawszych ośrodków produkujących filmy artystyczne. W ostatnich latach powstały w niej m.in. 4:44. Ostatni dzień na Ziemi (2011) Abla Ferrary, Gloria (2012) Sebastiána Lelio i Crystal Fairy (2013) Sebastiána Silvy. Nie jest ostatnią częścią trylogii Larraína poświęconej okresowi dyktatury Augusto Pinocheta. Film był nominowany do Oscara dla najlepszego filmu nieanglojęzycznego i zdobył nagrodę International Confederation of Art Cinemas przyznawaną filmom pokazywanym w sekcji Quinzaine des Réalisateurs na festiwalu w Cannes.


Pablo Larraín was born in 1976 in Santiago. He studied audio-visual communication at the UNIACC University. Together with his brother, Juan de Dios Larraín, he founded the company Fábula, which is currently one of the most interesting production sites for artistic films. In recent years it has released, among others, 4:44. Last Day on Earth (2011) by Able Ferrara, Gloria (2012) by Sebastián Lelio and Crystal Fairy (2013) by Sebastián Silva. No is the last part of Larraín’s trilogy, devoted to the dictatorship of Augusto Pinochet. The film was nominated for an Oscar for Best Foreign Language Film and won an award from the International Confederation of Art Cinemas, granted to films screened in the Quinzaine des Réalisateurs section of the Cannes Film Festival.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2006 Fuga

2008 Tony Manero

2010 Post Mortem

2011 Prófugos (co-dir., TV series)

2012 Nie / No

2015 El Club

2016 Neruda

2016 Jackie

stopka

reżyseria: Pablo Larraín
obsada: Natalie Portman, Peter Sarsgaard, Greta Gerwig, Billy Crudup, John Hurt
polski dystrybutor: Kino Świat
nagrody: MFF w Wenecji 2016 - najlepszy scenariusz; nominacje do Oscara 2017 w kategorii: najlepsza aktorka, kostiumy, muzyka
barwa: kolor
Antologia Duchów Miasta 
Denis Côté, Kanada 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Diego 
Asif Kapadia, Wielka Brytania 2019
Dora i miasto złota 
James Bobin, Australia, USA 2019
Gdzie jesteś, Bernadette? 
Richard Linklater, USA 2019
I znowu zgrzeszyliśmy, dobry Boże! 
Philippe de Chauveron, Francja 2019
Królowa Kier 
May el-Toukhy, Dania, Szwecja 2019
Królowe Zbrodni 
Andrea Berloff, USA 2019
Magiczne noce 
Paolo Virzi, Włochy 2018
Maiden 
Alex Holmes, Wielka Brytania 2018
Na bank się uda 
Szymon Jakubowski, Polska 2019
Nieznajomy nad jeziorem 
Alain Guiraudie, Francja 2013
Pavarotti 
Ron Howard, Wielka Brytania 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Piranie 
Claudio Giovannesi, Włochy 2019
Tylko kochankowie przeżyją 
Jim Jarmusch, Wielka Brytania, Niemcy, Francja, Cypr, USA 2013
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.