film
Las, 4 rano
reż. Jan Jakub Kolski / Polska 2016 / 97’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 9 lutego 2017.
Filmy w repertuarze

Obsada

Krzysztof Majchrzak, Olga Bołądź, Maria Blandzi

Opis filmu

Forst jest zamożnym, dobrze zorganizowanym człowiekiem. Kiedy go poznajemy, wydaje się być królem życia. Któregoś dnia porzuca korporację, w której jest wiceprezesem. Zniszczenia, jakie po sobie zostawia, nie dają nadziei na powrót.  Las, 4 rano kilka lat później. Na wpół zdziczały dziad leśny, zarośnięty, brudny, w łachmanach, zakłada wnyki na zwierzęta. To ten sam człowiek – Forst. Mieszka w lesie, w wybudowanej przez siebie ziemiance. Za towarzystwo ma trójnogiego psa. Żywi się mięsem upolowanej zwierzyny, żyje w zgodzie z przyrodą. Któregoś dnia przed drzwiami jego samotni staje trzynastoletnia Jadzia. Forst po raz kolejny musi zmienić swoje życie.

18 stycznia, środa, godz. 19.30
po seansie spotkanie z reżyserem, Janem Jakubem Kolskim

Informacje o reżyserze

Jan Jakub Kolski

Urodzony w 1956 roku we Wrocławiu, w latach 1977–1981 pracował w tamtejszym Ośrodku TVP jako operator. W 1985 roku obronił absolutorium na Wydziale Operatorskim PWSFTViT w Łodzi. Jest laureatem wielu nagród na krajowych i zagranicznych festiwalach filmowych, w tym Złotych Lwów za film Historia kina w Popielawach. Od 2000 roku jest członkiem Europejskiej Akademii Filmowej. Jest miłośnikiem podróży, wspinaczki górskiej i speleologii. Wiosną ukończył prace nad swoim najnowszym obrazem Zabić bobra.


Jan Jakub Kolski was born in Wrocław in 1956. In 1977–1981 he worked as a cinematographer for the TVP state broadcaster. In 1985 he graduated from a non-degree program in cinematography at the National Film School in Łódź. He has won numerous awards at Polish and international film festivals, including the Golden Lion for History of Cinema in Popielawy. Since 2000, he is a member of the European Film Academy. When not making films, Kolski is an avid traveller, mountain climber, and spelunker. In spring 2012, he completed production work on his newest film, To Kill a Beaver.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1990 Pogrzeb kartofla / The Burial of the Potato

1993 Jańcio Wodnik / Johnnie Aquarius

1998 Historia kina w Popielawach / The History of Cinema in Popielawy

2003 Pornografia / Pornography

2006 Jasminum

2010 Wenecja / Venice

stopka

polski dystrybutor: Wrocławska Fundacja Filmowa
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.