film
   
Wózkownia: Sully
reż. Clint Eastwood / USA 2016 / 98’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 15 grudnia 2016.

Obsada

Tom Hanks, Laura Linney, Anna Gunn

Nagrody

Palm Springs International Film Festival 2017 - najlepszy aktor; Hollywood Film Awards 2016 - aktor roku

Opis filmu

35. film w reżyserskiej karierze Clinta Eastwooda. 15 stycznia 2009 roku Airbus A-320 linii US Airways wystartował z lotniska LaGuardia w Nowym Jorku. Gdy przelatywał nad Manhattanem, w maszynę uderzyło stado dzikich gęsi, unieruchamiając oba silniki. Pilot Chesley Sullenberger III nie stracił zimnej krwi i udało mu się dokonać niesamowitego wyczynu – wylądował na rzece Hudson, ratując życie 155 pasażerów. Ogłoszony przez media bohaterem, krótko cieszył się sławą, coraz częściej zaczęto podawać w wątpliwość słuszność jego decyzji. Choć cud na rzece Hudson uznano za wyjątkowe wydarzenie w historii lotnictwa, u Eastwooda happy end to zaledwie początek: prawdziwe kłopoty dopadły Sullenbergera dopiero po wypadku. Z pomocą grającego tytułową rolę Toma Hanksa udowadnia, że społeczeństwo nikogo nie kocha bardziej niż zwykłych ludzi wykazujących się niezwykłą odwagą. Co nie przeszkadza mu w jednoczesnym pomniejszaniu ich zasług.

Informacje o reżyserze

Clint Eastwood

Amerykański aktor, reżyser, scenarzysta, producent i kompozytor urodzony w 1930 roku. Przeszedł drogę od ekranowego twardziela do cenionego reżysera krytycznie przyglądającego się historii i społeczeństwu Stanów Zjednoczonych. W cieniu jego filmowego dorobku pozostaje zamiłowanie do muzyki, którego próbkę można usłyszeć w piosence Gran Torino stworzonej we współpracy z Jamiem Cullumem, a także na ścieżce dźwiękowej takich filmów jak Co się wydarzyło w Madison County, Rzeka tajemnic czy Za wszelką cenę. Warto sięgnąć po DVD Eastwood po godzinach: Na żywo w Carnegie Hall prezentujące koncert z października 1996 roku, w ramach którego zagrali m.in. Joshua Redman, Christian McBride, Charles McPherson, Thelonious Monk Jr czy Slide Hampton. Bohater wieczoru przywitał widzów słowami: Panie i panowie, nazywam się Clint Eastwood i kocham jazz.


An actor, director, screenwriter, producer and composer, Clint Eastwood was born in San Francisco in 1930. Beginning his career on the screen as a hard-boiled tough guy, Eastwood later moved behind the camera to become an acclaimed director, unafraid to make critical appraisals of American history and society. His acting and directing work has received headlines, but his love of music also features prominently, if more subtly, in his films. He composed the title song for Gran Torino with Jamie Cullum and has contributed to the soundtracks on The Bridges of Madison County, Mystic River and Million Dollar Baby. For fans, Eastwood After Hours: Live at Carnegie Hall is essential viewing. The film documents an October 1996 show during which Eastwood hosted and accompanied on stage such accomplished musicians as Joshua Redman, Christian McBride, Charles McPherson, Thelonious Monk Jr. and Slide Hampton. Eastwood greeted the audience simply by saying: Ladies and gentlemen, I’m Clint Eastwood and I love jazz.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1971 Zagraj dla mnie Misty / Play Misty for Me

1982 Honkytonk Man

1988 Bird

1992 Bez przebaczenia / Unforgiven

1995 Co się wydarzyło w Madison County / The Bridges of Madison County

2003 Rzeka tajemnic / Mystic River

2004 Za wszelką cenę / Million Dollar Baby

2008 Gran Torino

stopka

reżyseria: Clint Eastwood
obsada: Tom Hanks, Laura Linney, Anna Gunn
polski dystrybutor: Warner Bros. Poland
nagrody: Palm Springs International Film Festival 2017 - najlepszy aktor; Hollywood Film Awards 2016 - aktor roku
barwa: kolor
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Deerskin 
Quentin Dupieux, Francja 2019
Gorący temat 
Jay Roach, Kanada, USA 2019
Judy 
Rupert Goold, Wielka Brytania 2019
Kraina miodu 
Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov, Macedonia 2019
Marona - psia opowieść (lektor) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Mayday 
Sam Akina, Polska 2019
Moje filmy: Agnieszka Wolny - Hamkało - "Dracula" 
Moje filmy
Francis Ford Coppola, USA 1992
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Nowe Horyzonty dla Seniora: Oficer i szpieg 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Roman Polański, Francja, Włochy 2019
Oficer i szpieg 
Roman Polański, Francja, Włochy 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Psy 3. W imię zasad 
Władysław Pasikowski, Polska 2020
Sokół z masłem orzechowym 
Tyler Nilson, Michael Schwartz, USA 2019
Tajni i fajni 
Nick Bruno, USA 2019
Tam gdzieś musi być niebo 
Elia Suleiman, Francja, Katar, Niemcy, Kanada, Turcja, Palestyna 2019
The Lighthouse 
Robert Eggers, USA, Kanada 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Historia małżeńska 
Noah Baumbach, USA 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kraina lodu 2 
Jennifer Lee, Chris Buck, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.