film
Wózkownia: Życie animowane
Life, Animated
reż. Roger Ross Williams / USA, Francja 2016 / 89’
Seanse - kup bilet:
17 lis
Wózkownia

Nagrody

Sundance FF 2016 - najlepszy reżyser dokumentu

Opis filmu

Powstały w oparciu o autobiograficzną powieść Rona Suskinda (dziennikarza, laureata Nagrody Pulitzera) dokument opowiada historię 23-letniego Owena Suskinda - autystycznego syna pisarza, który wbrew przeciwnościom losu, przy pomocy postaci z kreskówek Disneya uczył się, jak żyć w realnymm świecie. Reżyserii tego niezwykłego filmu podjął się Roger Ross Williams - laureat Oscara. Jego krótkometrażowy dokument Muzyka Prudence (2010) swego czasu pokonał w oscarowej rywalizacji m.in. polskiego Królika po berlińsku Bartka Konopki. Życie animowane to ciepły, poruszający dokument, potwierdzający maksymę, że najlepsze scenariusze pisze samo życie. Gdy w wieku trzech lat Owen Suskind zaczął tracić zdolność chodzenia i mówienia, a współczesna medycyna nie była w stanie mu pomóc, jego przyszłość jawiła się dosyć ponuro. Na ratunek przyszły animacje z wytwórni Walta Disneya, dzięki którym chłopak zaczął stopniowo reagować na bodźce docierające do niego z ekranu telewizora oraz porozumiewać się z najbliższą rodziną. 

Informacje o reżyserze

Roger Ross Williams

Amerykański reżyser, scenarzysta oraz producent filmowy i telewizyjny. Studiował na Northampton Community College w Bethlehem w Pensylwanii i na New York University. Realizował programy m.in. dla ABC, PBS, CBS i Sundance Channel, a na początku kariery współpracował z Comedy Central i TV Nation Michaela Moore'a. W 2010 roku jego zrealizowany w Zimbabwe film Music by Prudence otrzymał Oscara dla najlepszego krótkometrażowego dokumentu (był to pierwszy w historii Oscar dla afroamerykańskiego reżysera). Do Afryki powrócił, by nakręcić Bóg kocha Ugandę, swój pełnometrażowy debiut dokumentalny. Mieszka w Nowym Jorku i Amsterdamie.


Roger Ross Williams is an American film director, screenwriter, and film and television producer. He studied at Northampton Community College in Bethlehem, Pennsylvania, and at New York University. He has made programs for ABC, PBS, CBS, and the Sundance Channel, and he worked early in his career with Comedy Central and Michael Moore's TV Nation. In 2010, his film Music by Prudence, which was made in Zimbabwe, won an Oscar for best short documentary (it was the first-ever Oscar won by an African American director). He returned to Africa to shoot God Loves Uganda, his first full-length documentary. He lives in New York and Amsterdam.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2010 Music by Prudence (short, doc.)

2013 Bóg kocha Ugandę / God Loves Uganda (doc.)

2015 Gospel of Intolerance (short, doc.)

2015 Blackface (short)

2016 Życie animowane / Life, Animated (doc.)

2016 Land of the Lost Sidekicks (short)

stopka

reżyseria: Roger Ross Williams
polski dystrybutor: Mayfly, Fundacja SYNAPSIS
nagrody: Sundance FF 2016 - najlepszy reżyser dokumentu
barwa: kolor
Adapter. Kino bez barier: Ikar. Legenda Mietka Kosza 
Adapter. Kino bez barier
Maciej Pieprzyca, Polska 2019
Był sobie pies 2 
Gail Mancuso, USA, Hong Kong, Indie, Chiny 2019
Czarownica 2 (napisy) 
Joachim Rønning, USA 2019
Czarownica 2 (wersja oryginalna) 
Joachim Rønning, USA 2019
Ikar. Legenda Mietka Kosza 
Maciej Pieprzyca, Polska 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kino na bis: Syn Szawła 
Kino na bis
László Nemes, Węgry 2015
(Nie)znajomi 
Tadeusz Śliwa, Polska 2019
O Yeti! 
Jill Culton, Chiny, USA 2019
Ostatnia Góra 
Dariusz Załuski, Polska 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Polish Cinema for Beginners: Ostatnia rodzina 
Polish Cinema for Beginners
Jan P. Matuszyński, Polska 2016
Portret kobiety w ogniu 
Céline Sciamma, Francja 2019
Rzeka 
Emir Baigazin, Norwegia, Polska, Kazachstan 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
Zabawa w pochowanego 
Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett, USA 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Gordon i Paddy 
Linda Hamback, Szwecja 2017
Mowa ptaków 
Xawery Żuławski, Polska 2019
Synonimy 
Nadav Lapid, Francja, Niemcy, Izrael 2018
Wystawa na ekranie: Leonardo. Dzieła wszystkie 
Wystawa na ekranie 2019/2020
Phil Grabsky
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.