film
Wózkownia: Życie animowane
Life, Animated
reż. Roger Ross Williams / USA, Francja 2016 / 89’
Seanse - kup bilet:
17 lis
Wózkownia

Nagrody

Sundance FF 2016 - najlepszy reżyser dokumentu

Opis filmu

Powstały w oparciu o autobiograficzną powieść Rona Suskinda (dziennikarza, laureata Nagrody Pulitzera) dokument opowiada historię 23-letniego Owena Suskinda - autystycznego syna pisarza, który wbrew przeciwnościom losu, przy pomocy postaci z kreskówek Disneya uczył się, jak żyć w realnymm świecie. Reżyserii tego niezwykłego filmu podjął się Roger Ross Williams - laureat Oscara. Jego krótkometrażowy dokument Muzyka Prudence (2010) swego czasu pokonał w oscarowej rywalizacji m.in. polskiego Królika po berlińsku Bartka Konopki. Życie animowane to ciepły, poruszający dokument, potwierdzający maksymę, że najlepsze scenariusze pisze samo życie. Gdy w wieku trzech lat Owen Suskind zaczął tracić zdolność chodzenia i mówienia, a współczesna medycyna nie była w stanie mu pomóc, jego przyszłość jawiła się dosyć ponuro. Na ratunek przyszły animacje z wytwórni Walta Disneya, dzięki którym chłopak zaczął stopniowo reagować na bodźce docierające do niego z ekranu telewizora oraz porozumiewać się z najbliższą rodziną. 

Informacje o reżyserze

Roger Ross Williams

Amerykański reżyser, scenarzysta oraz producent filmowy i telewizyjny. Studiował na Northampton Community College w Bethlehem w Pensylwanii i na New York University. Realizował programy m.in. dla ABC, PBS, CBS i Sundance Channel, a na początku kariery współpracował z Comedy Central i TV Nation Michaela Moore'a. W 2010 roku jego zrealizowany w Zimbabwe film Music by Prudence otrzymał Oscara dla najlepszego krótkometrażowego dokumentu (był to pierwszy w historii Oscar dla afroamerykańskiego reżysera). Do Afryki powrócił, by nakręcić Bóg kocha Ugandę, swój pełnometrażowy debiut dokumentalny. Mieszka w Nowym Jorku i Amsterdamie.


Roger Ross Williams is an American film director, screenwriter, and film and television producer. He studied at Northampton Community College in Bethlehem, Pennsylvania, and at New York University. He has made programs for ABC, PBS, CBS, and the Sundance Channel, and he worked early in his career with Comedy Central and Michael Moore's TV Nation. In 2010, his film Music by Prudence, which was made in Zimbabwe, won an Oscar for best short documentary (it was the first-ever Oscar won by an African American director). He returned to Africa to shoot God Loves Uganda, his first full-length documentary. He lives in New York and Amsterdam.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2010 Music by Prudence (short, doc.)

2013 Bóg kocha Ugandę / God Loves Uganda (doc.)

2015 Gospel of Intolerance (short, doc.)

2015 Blackface (short)

2016 Życie animowane / Life, Animated (doc.)

2016 Land of the Lost Sidekicks (short)

stopka

reżyseria: Roger Ross Williams
polski dystrybutor: Mayfly, Fundacja SYNAPSIS
nagrody: Sundance FF 2016 - najlepszy reżyser dokumentu
barwa: kolor
53 wojny 
Ewa Bukowska, Polska 2018
7 uczuć 
Marek Koterski, Polska 2018
Czyściciele internetu 
Hans Block, Moritz Riesewieck, Niemcy, Brazylia 2018
Jak pies z kotem 
Janusz Kondratiuk, Polska 2018
Kamerdyner 
Filip Bajon, Polska 2018
Kler 
Wojciech Smarzowski, Polska 2018
Nina 
Olga Chajdas, Polska 2018
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
Donbas 
Siergiej Łoźnica, Niemcy, Ukraina, Francja, Holandia, Rumunia 2018
Kapitan Morten i Królowa Pająków 
Kaspar Jancis, Henry Nicholson, Riho Unt, Estonia, Belgia, Irlandia, Wielka Brytania 2018
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Tajemnice Silver Lake 
David Robert Mitchell, USA 2018
Venom 
Ruben Fleischer, USA 2018
Wieś pływających krów 
Katarzyna Trzaska, Polska 2018
Z perspektywy Paryża 
Jean-Paul Civeyrac, Francja 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.