film
Wózkownia: Życie animowane
Life, Animated
reż. Roger Ross Williams / USA, Francja 2016 / 89’
Seanse - kup bilet:
17 lis
Wózkownia

Nagrody

Sundance FF 2016 - najlepszy reżyser dokumentu

Opis filmu

Powstały w oparciu o autobiograficzną powieść Rona Suskinda (dziennikarza, laureata Nagrody Pulitzera) dokument opowiada historię 23-letniego Owena Suskinda - autystycznego syna pisarza, który wbrew przeciwnościom losu, przy pomocy postaci z kreskówek Disneya uczył się, jak żyć w realnymm świecie. Reżyserii tego niezwykłego filmu podjął się Roger Ross Williams - laureat Oscara. Jego krótkometrażowy dokument Muzyka Prudence (2010) swego czasu pokonał w oscarowej rywalizacji m.in. polskiego Królika po berlińsku Bartka Konopki. Życie animowane to ciepły, poruszający dokument, potwierdzający maksymę, że najlepsze scenariusze pisze samo życie. Gdy w wieku trzech lat Owen Suskind zaczął tracić zdolność chodzenia i mówienia, a współczesna medycyna nie była w stanie mu pomóc, jego przyszłość jawiła się dosyć ponuro. Na ratunek przyszły animacje z wytwórni Walta Disneya, dzięki którym chłopak zaczął stopniowo reagować na bodźce docierające do niego z ekranu telewizora oraz porozumiewać się z najbliższą rodziną. 

Informacje o reżyserze

Roger Ross Williams

Amerykański reżyser, scenarzysta oraz producent filmowy i telewizyjny. Studiował na Northampton Community College w Bethlehem w Pensylwanii i na New York University. Realizował programy m.in. dla ABC, PBS, CBS i Sundance Channel, a na początku kariery współpracował z Comedy Central i TV Nation Michaela Moore'a. W 2010 roku jego zrealizowany w Zimbabwe film Music by Prudence otrzymał Oscara dla najlepszego krótkometrażowego dokumentu (był to pierwszy w historii Oscar dla afroamerykańskiego reżysera). Do Afryki powrócił, by nakręcić Bóg kocha Ugandę, swój pełnometrażowy debiut dokumentalny. Mieszka w Nowym Jorku i Amsterdamie.


Roger Ross Williams is an American film director, screenwriter, and film and television producer. He studied at Northampton Community College in Bethlehem, Pennsylvania, and at New York University. He has made programs for ABC, PBS, CBS, and the Sundance Channel, and he worked early in his career with Comedy Central and Michael Moore's TV Nation. In 2010, his film Music by Prudence, which was made in Zimbabwe, won an Oscar for best short documentary (it was the first-ever Oscar won by an African American director). He returned to Africa to shoot God Loves Uganda, his first full-length documentary. He lives in New York and Amsterdam.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2010 Music by Prudence (short, doc.)

2013 Bóg kocha Ugandę / God Loves Uganda (doc.)

2015 Gospel of Intolerance (short, doc.)

2015 Blackface (short)

2016 Życie animowane / Life, Animated (doc.)

2016 Land of the Lost Sidekicks (short)

stopka

reżyseria: Roger Ross Williams
polski dystrybutor: Mayfly, Fundacja SYNAPSIS
nagrody: Sundance FF 2016 - najlepszy reżyser dokumentu
barwa: kolor
Agent Kot 
Christoph LauensteinWolfgang Lauenstein, Belgia, Niemcy 2018
Aladyn (dubbing) 
Guy Ritchie, USA 2019
Aladyn (napisy) 
Guy Ritchie, USA 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Dzika grusza 
Nuri Bilge Ceylan, Francja, Turcja 2018
Girl 
Lukas Dhont, Belgia, Holandia 2018
Gloria Bell 
Sebastián Lelio, USA, Chile 2018
Jestem William 
Jonas Elmer, Dania 2017
Krew Boga 
Bartosz Konopka, Polska, Belgia 2018
Królowa Kier 
May el-Toukhy, Dania, Szwecja 2019
Łowcy czarownic (dubbing) 
Raško Miljković, Macedonia 2018
Niedobrani 
Jonathan Levine, USA 2019
Paskudy. Uglydolls 
Robert Rodriguez, USA 2019
Podwójne życie 
Olivier Assayas, Francja 2018
Pokémon: Detektyw Pikachu (napisy) 
Rob Letterman, Japonia, USA 2019
Rocketman 
Dexter Fletcher, Wielka Brytania 2019
Słodki koniec dnia 
Jacek Borcuch, Polska 2019
Tajemnice Joan 
Trevor Nunn, Wielka Brytania 2019
Wózkownia: Rocketman 
Wózkownia
Dexter Fletcher, Wielka Brytania 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.