film
     
Wózkownia: Ja, Daniel Blake
I, Daniel Blake
reż. Ken Loach / Belgia, Wielka Brytania, Francja 2016 / 100’
Seanse - kup bilet:
10 lis
Wózkownia

Obsada

Natalie Ann Jamieson, Colin Coombs, Harriet Ghost

Nagrody

MFF w Cannes 2016 - Złota Palma

Opis filmu

Złota Palma Cannes 2016. Zabawne, poruszające i chwytające za serce najnowsze dzieło Kena Loacha, jednego z najważniejszych reżyserów europejskiego kina. Wzruszająca i pełna humoru historia dojrzałego mężczyzny, który decyduje się pomóc samotnej matce z dwójką dzieci stanąć na nogi. Jednak gdy sam zacznie starać się o rentę, trafi w tryby bezdusznej, biurokratycznej machiny niczym z powieści Franza Kafki. Pomimo obojętności urzędników i kolejnych wyzwań, jakim muszą sprostać w codziennym życiu, Daniel i Katie na nowo odnajdą radość życia i prawdziwą przyjaźń.

Gdyby ten reżyser miał poprzestać na opowiadaniu sytuacji "z życia wziętych" i na krytyce biurokracji, wystarczyłby mu interwencyjny program w telewizji. Loach uprawia sztukę. Daje sobie prawo 'protestowania przeciwko złu, któremu zaradzić nie potrafimy'. Samotnego, prześladowanego człowieka zawsze w swoich filmach usprawiedliwia - tak jak rozgrzesza Daniela Blake'a.

Tadeusz Sobolewski, "Gazeta Wyborcza"

Informacje o reżyserze

Ken Loach

Jeden z najbardziej znanych brytyjskich reżyserów. Urodził się w 1936 roku. Jego droga ku kinu wiodła przez teatr i telewizję. Zadebiutował w 1967 roku filmem Czekając na życie. Szczególną sławę zyskał w latach 90., kiedy to nakręcił tak świetnie przyjęte utwory jak Tajna placówkaRiff-RaffWiatr w oczy oraz Ziemia i wolność. W nowym wieku został dwukrotnym laureatem prestiżowej Złotej Palmy - za Wiatr buszujący w jęczmieniu i Ja, Daniel Blake. Jego specjalnością jest kino zaangażowane społecznie.

Wybrana filmografia

1990 Tajna placówka / Hidden Agenda

1991 Riff-Raff

1993 Wiatr w oczy / Raining Stones

1995 Ziemia i wolność / Land and Freedom

2006 Wiatr buszujący w jęczmieniu / The Wind That Shakes the Barley

2016 Ja, Daniel Blake / I, Daniel Blake

stopka

reżyseria: Ken Loach
obsada: Natalie Ann Jamieson, Colin Coombs, Harriet Ghost
polski dystrybutor: M2 Films
nagrody: MFF w Cannes 2016 - Złota Palma
barwa: kolor
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Dwóch papieży 
Fernando Meirelles, Wielka Brytania, Włochy, Argentyna, USA 2019
Historia małżeńska 
Noah Baumbach, USA 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Le Mans' 66 
James Mangold, USA 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
The Lighthouse 
Robert Eggers, USA, Kanada 2019
Amazing Grace: Aretha Franklin 
Pokazy specjalne
Sydney Pollack, Alan Elliott, USA 2018
Angelo 
Markus Schleinzer, Austria, Luksemburg 2018
Baranek Shaun Film. Farmageddon 
Will Becher, Richard Phelan, Francja, USA, Wielka Brytania 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Irlandczyk 
Martin Scorsese, USA 2019
Kino Dzieci VOX prezentują: Magiczne Święta Kacpra i Emmy 
Filmowe poranki
Arne Lindtner Næss, Norwegia 2014
Kraina lodu 2 
Jennifer Lee, Chris Buck, USA 2019
Last Christmas 
Paul Feig, Wielka Brytania 2019
Młody Ahmed 
Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Belgia, Francja 2019
Obywatel Jones 
Agnieszka Holland, Polska, Wielka Brytania, Ukraina 2019
Pannonia Entertainment: Zimowa opowieść 
Pannonia Entertainment
Kenneth Branagh
Słodziak 
Alma Har’el, USA 2019
Śnieżna paczka 
Aaron Woodley, Chiny, Indie, Japonia, Kanada, USA, Wielka Brytania, Korea Południowa 2019
Van Gogh. U bram wieczności 
Julian Schnabel, Irlandia, Szwajcaria, Wielka Brytania, Francja, USA 2018
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.