film
Adapter. Kino bez barier: Córki Dancingu
reż. Agnieszka Smoczyńska / Polska 2015 / 92’
Seanse - kup bilet:
23 paź
Adapter. Kino bez barier

Obsada

Kinga Preis, Magdalena Cielecka, Katarzyna Herman

Opis filmu

Dwie nastolatki - Złota i Srebrna - lądują w środku tętniącego muzyką, mieniącego się światłami neonów i cekinów świata warszawskich dancingów lat 80. Nie są to jednak zwyczajne dziewczyny, tylko syreny, które próbują poznać i zrozumieć, czym jest bycie kobietą w otaczającej je rzeczywistości. Dołączają do muzyków zespołu Figi i Daktyle, z dnia na dzień stając się sensacją nocnego życia stolicy. Pochłonięte przez miłość i rodzące się namiętności, na chwilę zapominają o swojej prawdziwej naturze. Ale wystarczy jedno złamane serce, by sytuacja wymknęła się spod kontroli.

Syreny w filmie Smoczyńskiej nie przypominają w niczym disneyowskiej Arielki. Ich korzeni szukać należałoby w mitologii greckiej, gdzie są przebiegłymi i niebezpiecznymi istotami. Potężne, obślizgłe ogony i wampirze zęby, gotowe, by pożreć ludzkiego nieszczęśnika, świadczą o ogromnej sile. A jednym z ich nieodłącznych atrybutów - poza "rybim zapachem" - jest krew.

Karolina Stankiewicz, stopklatka.pl

Informacje o reżyserze

Agnieszka Smoczyńska

Absolwentka historii sztuki, kulturoznawstwa, reżyserii i Mistrzowskiej Szkoły Reżyserii Filmowej Andrzeja Wajdy.


A graduate of the history of art., cultural studies, directing and the Andrzej Wajda Master School of Film Directing.

Filmografia/ Filmography

2010 Viva Maria! / Viva Maria! (/ doc., short film)

2007 Aria Diva (short film)

2005 Sieroty (doc., short flim)

2003 Kapelusz (short film)

2003 Guanipa (short film)

stopka

reżyseria: Agnieszka Smoczyńska
obsada: Kinga Preis, Magdalena Cielecka, Katarzyna Herman
polski dystrybutor: Kino Świat
barwa: kolor
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Błąd systemu 
Nora Fingscheidt, Niemcy 2019
Deerskin 
Quentin Dupieux, Francja 2019
Gorący temat 
Jay Roach, Kanada, USA 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Judy 
Rupert Goold, Wielka Brytania 2019
Kraina miodu 
Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov, Macedonia 2019
Marona - psia opowieść (lektor) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Oficer i szpieg 
Roman Polański, Francja, Włochy 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Poznajmy się jeszcze raz 
Nicolas Bedos, Francja 2019
Proxima 
Alice Winocour, USA, Niemcy 2019
Psy 3. W imię zasad 
Władysław Pasikowski, Polska 2020
Richard Jewell 
Clint Eastwood, USA 2019
Sokół z masłem orzechowym 
Tyler Nilson, Michael Schwartz, USA 2019
Tam gdzieś musi być niebo 
Elia Suleiman, Francja, Katar, Niemcy, Kanada, Turcja, Palestyna 2019
The Lighthouse 
Robert Eggers, USA, Kanada 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.