wydarzenie
 
Akademia Kina Światowego: Napoleon
13 gru
Akademia Kina Światowego

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 20 zł.

13 grudnia 2016, godz. 17:00

Surrealizm, impresjonizm i dadaizm w kinie

wykład: dr hab. Rafał Syska

Napoleon, reż. Abel Gance, Francja 1927, 95 min
obsada: Albert Dieudonné, Vladimir Roudenko, Edmond Van Daële, Alexandre Koubitzky, Antonin Artaud, Abel Gance

Do filmu na żywo zagra taper, Piotr Świętoniowski.

Zanim Stanley Kubrick zmarnotrawił siły i czas na nigdy nieukończone, domniemane arcydzieło o Napoleonie Bonaparte, inny wizjoner, Abel Gance, podjął się nakręcenia filmu o życiu legendarnego francuskiego wodza. Reżyser mówił o tym fascynującym go człowieku, że był paroksyzmem swoich czasów w takim samym stopniu, w jakim jego czasy były paroksyzmem historii. Dzieło Gance'a było z kolei paroksyzmem kina: widowiskiem, które wyznaczyło nowe standardy pod względem rozmachu, technicznego zaawansowania i sugestywności. Charakteryzuje się niezwykle efektownymi i wyrafinowanymi chwytami formalnymi. Jest w Napoleonie wiele obrazów tak wspaniałych, tak pełnych kreatywnej energii swojego twórcy, że widza porywa spontaniczny entuzjazm, napisał Roger Ebert po obejrzeniu odrestaurowanej wersji filmu.

Piotr Mirski

Informacje o reżyserze

Abel Gance

Urodził się w 1889 roku w Paryżu. Jego młodzieńczą pasją był teatr. W świecie kina pierwsze kroki stawiał jako aktor i scenarzysta. Reżyserską karierę rozpoczął w 1911 roku. Szczególną sławę zyskał dzięki Oskarżam! i Kole udręki. Po uznawanym za jego największe osiągnięcie Napoleonie zrealizował jeszcze wiele filmów, w tym Kapitana Fracasse'a i Bitwę pod Austerlitz. Odszedł w 1981 roku.

Wybrana filmografia

1919 Oskarżam! / J'accuse! / I Accuse

1923 Koło udręki / La Roue / The Wheel

1927 Napoleon / Napoléon vu par Abel Gance / Napoleon

1943 Kapitan Fracasse / Le capitaine Fracasse / Captain Fracasse

1960 Bitwa pod Austerlitz / Austerlitz / The Battle of Austerlitz

stopka

rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.