film
Europejskie Nagrody Filmowe: Autor widmo
The Ghost Writer
reż. Roman Polański / Francja, Niemcy, Wielka Brytania 2010 / 128’
Seanse - kup bilet:
14 gru

Obsada

Ewan McGregor, Pierce Brosnan, Kim Cattrall, Olivia Williams, Tom Wilkinson

Nagrody

MFF w Berlinie 2010 – najlepszy film; Europejskie Nagrody Filmowe 2010 – najlepszy film, reżyser, scenariusz, muzyka, aktor

Opis filmu

Były premier Wielkiej Brytanii Adam Lang pisze swoje wspomnienia. Oczywiście pomagają mu w tym eksperci. Tak naprawdę autorem biografii jest jego przyjaciel Michael McAra, który nagle ginie w tajemniczych okolicznościach. Wydawnictwo na gwałt poszukuje ghostwritera - bezimiennego rzemieślnika, który skończy tekst. Ten nowy ma być na tyle pozbawiony ambicji i talentu, żeby przy okazji nie odkrył nieprzyjemnych faktów z życia polityka. Jak na złość, wybucha skandal polityczny powiązany z torturami i wojną w Iraku, który skończy się Trybunałem w Hadze. Autor widmo Polańskiego to thriller polityczny, w którym pojawiają się wątki związane ze współczesną walką z terroryzmem, wyścigiem zbrojeń i współzawodnictwem wywiadów obcych państw. Polański wraz z Robertem Harrisem budują skomplikowaną strukturę zagadki. Ma ją rozwikłać bezimienny pismak - ten, którego nikt się nigdy nie obawiał. Autor widmo zaskoczy wszystkich.

Joanna Ostrowska

Informacje o reżyserze

Roman Polański

Urodzony w 1933 roku w Paryżu polski reżyser, scenarzysta i aktor. Kształcił się w łódzkiej filmówce, gdzie zrealizował m.in. Dwóch ludzi z szafą. Międzynarodowy rozgłos przyniósł mu nominowany do Oscara Nóż w wodzie. Od 1962 roku Polański pracuje za granicą. We Francji i w Wielkiej Brytanii zrealizował m.in. Wstręt i Matnię, a później w Hollywood Dziecko Rosemary oraz Chinatown. W 1978 roku w związku z oskarżeniem o gwałt na nieletniej wrócił do Europy, gdzie pracuje do dziś. Za nakręconego w 2002 roku Pianistę reżyser otrzymał Złotą Palmę w Cannes oraz Oscara. Zrealizowany w 2010 roku Autor widmo przyniósł Polańskiemu Srebrnego Niedźwiedzia na festiwalu w Berlinie.

Wybrana filmografia

1962 Nóż w wodzie / Knife in the Water

1968 Dziecko Rosemary / Rosemary’s Baby

1974 Chinatown

1978 Tess

1988 Frantic

2002 Pianista / The Pianist

2010 Autor widmo / The Ghost Writer

stopka

reżyseria: Roman Polański
scenariusz: Roman Polański, Robert Harris (w oparciu o "The Ghost" Roberta Harrisa)
zdjęcia: Paweł Edelman
montaż: Hervé de Luze
muzyka: Alexandre Desplat
obsada: Ewan McGregor, Pierce Brosnan, Kim Cattrall, Olivia Williams, Tom Wilkinson
producent: Robert Benmussa, Alain Sarde, Roman Polański
produkcja: R.P. Productions, France 2 Cinéma, Studio Babelsberg, Runteam
nagrody: MFF w Berlinie 2010 – najlepszy film; Europejskie Nagrody Filmowe 2010 – najlepszy film, reżyser, scenariusz, muzyka, aktor
język: angielski
barwa: kolor
Adapter. Kino bez barier: Ikar. Legenda Mietka Kosza 
Adapter. Kino bez barier
Maciej Pieprzyca, Polska 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Był sobie pies 2 
Gail Mancuso, USA, Hong Kong, Indie, Chiny 2019
Czarownica 2 (napisy) 
Joachim Rønning, USA 2019
Czarownica 2 (wersja oryginalna) 
Joachim Rønning, USA 2019
Gordon i Paddy 
Linda Hamback, Szwecja 2017
Ikar. Legenda Mietka Kosza 
Maciej Pieprzyca, Polska 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kino na bis: Syn Szawła 
Kino na bis
László Nemes, Węgry 2015
Mowa ptaków 
Xawery Żuławski, Polska 2019
(Nie)znajomi 
Tadeusz Śliwa, Polska 2019
O Yeti! 
Jill Culton, Chiny, USA 2019
Ostatnia Góra 
Dariusz Załuski, Polska 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Polish Cinema for Beginners: Ostatnia rodzina 
Polish Cinema for Beginners
Jan P. Matuszyński, Polska 2016
Portret kobiety w ogniu 
Céline Sciamma, Francja 2019
Rzeka 
Emir Baigazin, Norwegia, Polska, Kazachstan 2018
Synonimy 
Nadav Lapid, Francja, Niemcy, Izrael 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
Wystawa na ekranie: Leonardo. Dzieła wszystkie 
Wystawa na ekranie 2019/2020
Phil Grabsky
Zabawa w pochowanego 
Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.