film
   
Europejskie Nagrody Filmowe: Good Bye, Lenin!
reż. Wolfgang Becker / Niemcy 2003 / 121’
Seanse - kup bilet:
18 lis

Obsada

Daniel Brühl, Katrin Saß, Chulpan Khamatova, Maria Simon, Florian Lukas

Nagrody

MFF w Berlinie 2003 – Blue Angel; Europejskie Nagrody Filmowe 2003 – najlepszy film, aktor, aktorka, scenariusz, Nagroda Publiczności

Opis filmu

Oddana socjalistka z NRD doznaje zawału serca, w wyniku którego zapada w śpiączkę. Wkrótce po tym zaczyna wiać wiatr zmian, burzący mur berliński i przynoszący z zachodu kapitalizm. Kiedy kobieta wreszcie odzyskuje przytomność, jej dorastający syn postanawia ukryć przed nią prawdę o najnowszych wydarzeniach, bojąc się, że emocjonalny szok mógłby pozbawić ją życia. Buduje więc fikcyjną rzeczywistość, prywatny i analogowy Matrix, gdzie wszystko wygląda po staremu: zarówno sytuacja polityczna, jak i asortyment sklepów. W ten sposób chroni też swoje dzieciństwo. Ta farsowa anegdota stanowi pretekst do opowiedzenia o momencie przełomu. O nadziei, strachu i chaosie. O historii, która toczy się tak szybko, że niektórzy woleliby, aby zwolniła i pozwoliła im w pełni nacieszyć się mijającymi chwilami.

Piotr Mirski

Informacje o reżyserze

Wolfgang Becker

Urodził się w 1954 roku w Hemer w zachodniej części Niemiec. Studiował germanistykę, historię i amerykanistykę na Wolnym Uniwersytecie Berlina. Później zaczął uczyć się na Niemieckiej Akademii Filmowo-Telewizyjnej w Berlinie. W międzyczasie pracował jako operator-freelancer. Za dyplomowe Motyle otrzymał Złotego Lamparta na festiwalu w Locarno i studenckiego Oscara. Jego najbardziej znanym i cenionym filmem jest Good Bye, Lenin!

Wybrana filmografia

1988 Motyle / Schmetterlinge (kr.m.)

1992 Dziecięce zabawy / Kinderspiele / Child's Play

1997 Życie to plac budowy / Das Leben ist eine Baustelle / Life is All You Get

2003 Good Bye, Lenin!

2015 Ich und Kaminski

stopka

reżyseria: Wolfgang Becker
scenariusz: Bernd Lichtenberg, Wolfgang Becker, Achim von Borries, Hendrik Handloegten, Christoph Silber
zdjęcia: Martin Kukula
montaż: Peter R. Adam
muzyka: Yann Tiersen
obsada: Daniel Brühl, Katrin Saß, Chulpan Khamatova, Maria Simon, Florian Lukas
producent: Stefan Arndt, Katja De Bock, Andreas Schreitmüller, Manuela Stehr
produkcja: X-Filme Creative Pool, Westdeutscher Rundfunk, ARTE
nagrody: MFF w Berlinie 2003 – Blue Angel; Europejskie Nagrody Filmowe 2003 – najlepszy film, aktor, aktorka, scenariusz, Nagroda Publiczności
język: niemiecki, angielski, rosyjski
barwa: kolor
Adapter. Kino bez barier: Ikar. Legenda Mietka Kosza 
Adapter. Kino bez barier
Maciej Pieprzyca, Polska 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Był sobie pies 2 
Gail Mancuso, USA, Hong Kong, Indie, Chiny 2019
Czarownica 2 (napisy) 
Joachim Rønning, USA 2019
Czarownica 2 (wersja oryginalna) 
Joachim Rønning, USA 2019
Gordon i Paddy 
Linda Hamback, Szwecja 2017
Ikar. Legenda Mietka Kosza 
Maciej Pieprzyca, Polska 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kino na bis: Syn Szawła 
Kino na bis
László Nemes, Węgry 2015
Mowa ptaków 
Xawery Żuławski, Polska 2019
(Nie)znajomi 
Tadeusz Śliwa, Polska 2019
O Yeti! 
Jill Culton, Chiny, USA 2019
Ostatnia Góra 
Dariusz Załuski, Polska 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Polish Cinema for Beginners: Ostatnia rodzina 
Polish Cinema for Beginners
Jan P. Matuszyński, Polska 2016
Portret kobiety w ogniu 
Céline Sciamma, Francja 2019
Rzeka 
Emir Baigazin, Norwegia, Polska, Kazachstan 2018
Synonimy 
Nadav Lapid, Francja, Niemcy, Izrael 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
Wystawa na ekranie: Leonardo. Dzieła wszystkie 
Wystawa na ekranie 2019/2020
Phil Grabsky
Zabawa w pochowanego 
Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.