film
Europejskie Nagrody Filmowe: Życie jest piękne
Life Is Beautiful / La vita è bella
reż. Roberto Benigni / Włochy 1997 / 116’
Seanse - kup bilet:
04 paź

Obsada

Roberto Benigni, Nicoletta Braschi, Giorgio Cantarini, Marisa Paredes, Horst Buchholz

Nagrody

MFF w Cannes 1998 – Wielka Nagroda Jury; Europejskie Nagrody Filmowe 1998 – najlepszy film, aktor; Oscary 1999 – najlepszy aktor, muzyka, najlepszy film nieanglojęzyczny

Opis filmu

To prosta historia, lecz niełatwo ją opowiedzieć - od tych słów rozpoczyna się film w reżyserii Roberto Benigniego Życie jest piękne. Guido i Dora mieszkają w pięknym toskańskim miasteczku Arezzo. Mają kilkuletniego syna o imieniu Eliseo. Prowadzą miejscową księgarnię. Toskańska sielanka kończy się wraz ze wzrostem nastrojów antysemickich we Włoszech. Polityka nazistowska wobec Żydów od pewnego momentu opiera się już tylko na dążeniu do eksterminacji. Pewnego razu Dora wraca do domu i nie zastaje w nim swojej rodziny. Doskonale zdaje sobie sprawę, co się stało z jej bliskimi. Życie jest piękne to historia rodziny włoskich Żydów zrealizowana w konwencji slapstickowej - obraz wykorzystujący iluzję jako mechanizm przetrwania. Guido próbuje ocalić swojego kilkuletniego synka, opowiadając mu, że obóz koncentracyjny to przestrzeń gry, w której wygraną będzie czołg. Film Benigniego to jeden z najważniejszych filmów holokaustowych w historii światowej kinematografii.

Joanna Ostrowska

Informacje o reżyserze

Roberto Benigni

Urodził się w 1952 roku w Toskanii, aktor sceniczny, filmowy i telewizyjny. Reżyseruje i pisze scenariusze. Jego kariera aktorska rozpoczęła się w latach siedemdziesiątych XX wieku. W 1983 roku zadebiutował jako reżyser filmem pełnometrażowym Tu mi turbi. Równolegle występował w filmach takich reżyserów jak Federico Fellini i Jim Jarmusch. Oprócz Życie jest piękne jego najbardziej znane filmy z lat dziewięćdziesiątych to Johnny Wykałaczka i Potwór. Nagrodzony m.in. Oscarem za Życie jest piękne i Złotą Maliną za Pinokio.

Wybrana filmografia

1991 Johnny Wykałaczka / Johnny Stecchino / Johnny Toothpick

1994 Potwór / Il mostro / The Monster

1997 Życie jest piękne / La vita è bella / Life is Beautiful

2002 Pinokio

2005 Tygrys i śnieg / La tigre e la neve / The Tiger and the Snow

stopka

reżyseria: Roberto Benigni
scenariusz: Roberto Benigni, Vincenzo Cerami
zdjęcia: Tonino Delli Colli
montaż: Simona Paggi
muzyka: Nicola Piovani
obsada: Roberto Benigni, Nicoletta Braschi, Giorgio Cantarini, Marisa Paredes, Horst Buchholz
producent: Gianluigi Braschi, Elda Ferri
produkcja: Melampo Cinematografica, Cecchi Gori Group Tiger Cinematografica
nagrody: MFF w Cannes 1998 – Wielka Nagroda Jury; Europejskie Nagrody Filmowe 1998 – najlepszy film, aktor; Oscary 1999 – najlepszy aktor, muzyka, najlepszy film nieanglojęzyczny
język: włoski, niemiecki, angielski
barwa: kolor
Adapter. Kino bez barier: Ikar. Legenda Mietka Kosza 
Adapter. Kino bez barier
Maciej Pieprzyca, Polska 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Był sobie pies 2 
Gail Mancuso, USA, Hong Kong, Indie, Chiny 2019
Czarownica 2 (napisy) 
Joachim Rønning, USA 2019
Czarownica 2 (wersja oryginalna) 
Joachim Rønning, USA 2019
Gordon i Paddy 
Linda Hamback, Szwecja 2017
Ikar. Legenda Mietka Kosza 
Maciej Pieprzyca, Polska 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kino na bis: Syn Szawła 
Kino na bis
László Nemes, Węgry 2015
Mowa ptaków 
Xawery Żuławski, Polska 2019
(Nie)znajomi 
Tadeusz Śliwa, Polska 2019
O Yeti! 
Jill Culton, Chiny, USA 2019
Ostatnia Góra 
Dariusz Załuski, Polska 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Polish Cinema for Beginners: Ostatnia rodzina 
Polish Cinema for Beginners
Jan P. Matuszyński, Polska 2016
Portret kobiety w ogniu 
Céline Sciamma, Francja 2019
Rzeka 
Emir Baigazin, Norwegia, Polska, Kazachstan 2018
Synonimy 
Nadav Lapid, Francja, Niemcy, Izrael 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
Wystawa na ekranie: Leonardo. Dzieła wszystkie 
Wystawa na ekranie 2019/2020
Phil Grabsky
Zabawa w pochowanego 
Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.