film
Europejskie Nagrody Filmowe: Życie jest piękne
Life Is Beautiful / La vita è bella
reż. Roberto Benigni / Włochy 1997 / 116’
Seanse - kup bilet:
04 paź

Obsada

Roberto Benigni, Nicoletta Braschi, Giorgio Cantarini, Marisa Paredes, Horst Buchholz

Nagrody

MFF w Cannes 1998 – Wielka Nagroda Jury; Europejskie Nagrody Filmowe 1998 – najlepszy film, aktor; Oscary 1999 – najlepszy aktor, muzyka, najlepszy film nieanglojęzyczny

Opis filmu

To prosta historia, lecz niełatwo ją opowiedzieć - od tych słów rozpoczyna się film w reżyserii Roberto Benigniego Życie jest piękne. Guido i Dora mieszkają w pięknym toskańskim miasteczku Arezzo. Mają kilkuletniego syna o imieniu Eliseo. Prowadzą miejscową księgarnię. Toskańska sielanka kończy się wraz ze wzrostem nastrojów antysemickich we Włoszech. Polityka nazistowska wobec Żydów od pewnego momentu opiera się już tylko na dążeniu do eksterminacji. Pewnego razu Dora wraca do domu i nie zastaje w nim swojej rodziny. Doskonale zdaje sobie sprawę, co się stało z jej bliskimi. Życie jest piękne to historia rodziny włoskich Żydów zrealizowana w konwencji slapstickowej - obraz wykorzystujący iluzję jako mechanizm przetrwania. Guido próbuje ocalić swojego kilkuletniego synka, opowiadając mu, że obóz koncentracyjny to przestrzeń gry, w której wygraną będzie czołg. Film Benigniego to jeden z najważniejszych filmów holokaustowych w historii światowej kinematografii.

Joanna Ostrowska

Informacje o reżyserze

Roberto Benigni

Urodził się w 1952 roku w Toskanii, aktor sceniczny, filmowy i telewizyjny. Reżyseruje i pisze scenariusze. Jego kariera aktorska rozpoczęła się w latach siedemdziesiątych XX wieku. W 1983 roku zadebiutował jako reżyser filmem pełnometrażowym Tu mi turbi. Równolegle występował w filmach takich reżyserów jak Federico Fellini i Jim Jarmusch. Oprócz Życie jest piękne jego najbardziej znane filmy z lat dziewięćdziesiątych to Johnny Wykałaczka i Potwór. Nagrodzony m.in. Oscarem za Życie jest piękne i Złotą Maliną za Pinokio.

Wybrana filmografia

1991 Johnny Wykałaczka / Johnny Stecchino / Johnny Toothpick

1994 Potwór / Il mostro / The Monster

1997 Życie jest piękne / La vita è bella / Life is Beautiful

2002 Pinokio

2005 Tygrys i śnieg / La tigre e la neve / The Tiger and the Snow

stopka

reżyseria: Roberto Benigni
scenariusz: Roberto Benigni, Vincenzo Cerami
zdjęcia: Tonino Delli Colli
montaż: Simona Paggi
muzyka: Nicola Piovani
obsada: Roberto Benigni, Nicoletta Braschi, Giorgio Cantarini, Marisa Paredes, Horst Buchholz
producent: Gianluigi Braschi, Elda Ferri
produkcja: Melampo Cinematografica, Cecchi Gori Group Tiger Cinematografica
nagrody: MFF w Cannes 1998 – Wielka Nagroda Jury; Europejskie Nagrody Filmowe 1998 – najlepszy film, aktor; Oscary 1999 – najlepszy aktor, muzyka, najlepszy film nieanglojęzyczny
język: włoski, niemiecki, angielski
barwa: kolor
Ad Astra 
James Gray, Brazylia, USA 2019
Avengers: Koniec gry (ukraiński dubbing) 
Anthony Russo, Joe Russo, USA 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Downton Abbey 
Michael Engler, Wielka Brytania 2019
Dzięki Bogu 
Francois Ozon, Belgia, Francja 2019
I znowu zgrzeszyliśmy, dobry Boże! 
Philippe de Chauveron, Francja 2019
Kino Dzieci 2019: Cały świat Romy 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Mischa Kamp, Holandia, Niemcy 2019
Kino Dzieci 2019: Dzień Czekolady 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Jacek Piotr Bławut, Polska 2018
Kino Dzieci 2019: Marona - psia opowieść 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Anca Damian, Francja, Rumunia, Belgia 2019
Kino Dzieci 2019: Pettson i Findus - Wielka wyprowadzka 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Ali Samadi Ahadi, Niemcy 2018
Kino Dzieci 2019: Pinokio 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Enzo D'Alò, Włochy, Belgia, Francja, Luksemburg 2018
Kino Dzieci 2019: Szybcy i śnieżni 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Benoît Godbout, Kanada 2018
Kino Dzieci 2019: Trzech zbójców 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Hayo Freitag, Niemcy, USA 2007
Kino Dzieci 2019: Ucieczka 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Sandro Vanucchi, Włochy 2017
Kino Dzieci 2019: Wakacje z Raną 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Sanne Vogel, Holandia 2019
Kino Dzieci 2019: Żubr Pompik - zestaw filmów krótkich 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Szymon Adamski, Paweł Dębski, Maciej Kur, Andrzej Piotr Morawski, Agnieszka Sadurska, Polska
Legiony 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
Między morzem a oceanem 
Isaki Lacuesta, Hiszpania, Szwajcaria, Rumunia 2018
Niezbędna konieczność 
Erwan Le Duc, Francja 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Piłsudski 
Michał Rosa, Polska 2019
Polityka 
Patryk Vega, Polska 2019
Truposze nie umierają 
Jim Jarmusch, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.