film
Europejskie Nagrody Filmowe: Życie jest piękne
Life Is Beautiful / La vita è bella
reż. Roberto Benigni / Włochy 1997 / 116’
Seanse - kup bilet:
04 paź

Obsada

Roberto Benigni, Nicoletta Braschi, Giorgio Cantarini, Marisa Paredes, Horst Buchholz

Nagrody

MFF w Cannes 1998 – Wielka Nagroda Jury; Europejskie Nagrody Filmowe 1998 – najlepszy film, aktor; Oscary 1999 – najlepszy aktor, muzyka, najlepszy film nieanglojęzyczny

Opis filmu

To prosta historia, lecz niełatwo ją opowiedzieć - od tych słów rozpoczyna się film w reżyserii Roberto Benigniego Życie jest piękne. Guido i Dora mieszkają w pięknym toskańskim miasteczku Arezzo. Mają kilkuletniego syna o imieniu Eliseo. Prowadzą miejscową księgarnię. Toskańska sielanka kończy się wraz ze wzrostem nastrojów antysemickich we Włoszech. Polityka nazistowska wobec Żydów od pewnego momentu opiera się już tylko na dążeniu do eksterminacji. Pewnego razu Dora wraca do domu i nie zastaje w nim swojej rodziny. Doskonale zdaje sobie sprawę, co się stało z jej bliskimi. Życie jest piękne to historia rodziny włoskich Żydów zrealizowana w konwencji slapstickowej - obraz wykorzystujący iluzję jako mechanizm przetrwania. Guido próbuje ocalić swojego kilkuletniego synka, opowiadając mu, że obóz koncentracyjny to przestrzeń gry, w której wygraną będzie czołg. Film Benigniego to jeden z najważniejszych filmów holokaustowych w historii światowej kinematografii.

Joanna Ostrowska

Informacje o reżyserze

Roberto Benigni

Urodził się w 1952 roku w Toskanii, aktor sceniczny, filmowy i telewizyjny. Reżyseruje i pisze scenariusze. Jego kariera aktorska rozpoczęła się w latach siedemdziesiątych XX wieku. W 1983 roku zadebiutował jako reżyser filmem pełnometrażowym Tu mi turbi. Równolegle występował w filmach takich reżyserów jak Federico Fellini i Jim Jarmusch. Oprócz Życie jest piękne jego najbardziej znane filmy z lat dziewięćdziesiątych to Johnny Wykałaczka i Potwór. Nagrodzony m.in. Oscarem za Życie jest piękne i Złotą Maliną za Pinokio.

Wybrana filmografia

1991 Johnny Wykałaczka / Johnny Stecchino / Johnny Toothpick

1994 Potwór / Il mostro / The Monster

1997 Życie jest piękne / La vita è bella / Life is Beautiful

2002 Pinokio

2005 Tygrys i śnieg / La tigre e la neve / The Tiger and the Snow

stopka

reżyseria: Roberto Benigni
scenariusz: Roberto Benigni, Vincenzo Cerami
zdjęcia: Tonino Delli Colli
montaż: Simona Paggi
muzyka: Nicola Piovani
obsada: Roberto Benigni, Nicoletta Braschi, Giorgio Cantarini, Marisa Paredes, Horst Buchholz
producent: Gianluigi Braschi, Elda Ferri
produkcja: Melampo Cinematografica, Cecchi Gori Group Tiger Cinematografica
nagrody: MFF w Cannes 1998 – Wielka Nagroda Jury; Europejskie Nagrody Filmowe 1998 – najlepszy film, aktor; Oscary 1999 – najlepszy aktor, muzyka, najlepszy film nieanglojęzyczny
język: włoski, niemiecki, angielski
barwa: kolor
Dom, który zbudował Jack 
Lars von Trier, Dania, Francja, Niemcy, Szwecja 2018
Girl 
Lukas Dhont, Belgia, Holandia 2018
Granica 
Ali Abbasi, Szwecja, Dania 2018
High Life 
Claire Denis, Niemcy, Francja, Wielka Brytania, Polska 2018
Kurier 
Władysław Pasikowski, Polska 2019
Monument 
Jagoda Szelc, Polska 2018
Wszyscy wiedzą 
Asghar Farhadi, Hiszpania, Francja, Włochy 2018
Faworyta 
Yorgos Lanthimos, Irlandia, USA, Wielka Brytania 2018
Green Book 
Peter Farelly, USA 2018
Kafarnaum 
Nadine Labaki, Liban, USA 2018
Kapitan 
Robert Schwentke, Niemcy, Polska, Portugalia, Francja 2017
Kurier (seans dla szkoły) 
Władysław Pasikowski, Polska 2019
Przemytnik 
Clint Eastwood, USA 2018
Robaczki z zaginionej dżungli 
Hélene Giraud, Thomas Szabo, Francja 2018
Szczęsliwy Lazzaro 
Alice Rohrwacher, Włochy, Szwajcaria, Francja, Niemcy 2018
Wspomnienie lata 
Adam Guziński, Polska 2016
Złodziejaszki 
Hirokazu Koreeda, Japonia 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.