film
 
Europejskie Nagrody Filmowe: Goło i wesoło
The Full Monty
reż. Peter Cattaneo / Wielka Brytania, USA 1997 / 91’
Seanse - kup bilet:
02 paź

Obsada

Robert Carlyle, Mark Addy, William Snape, Steve Huison, Tom Wilkinson

Nagrody

Oscary 1998 – najlepsza oryginalna muzyka; BAFTA 1998 – najlepszy film, aktor, Nagroda Publiczności; Europejskie Nagrody Filmowe 1997 – najlepszy film, Nagroda Publiczności

Opis filmu

Grupa bezrobotnych mężczyzn postanawia podreperować swoje finanse, występując w charakterze striptizerów. Pomysł ten wydaje się lepszy od szukania szczęścia na kolejnych rozmowach kwalifikacyjnych lub podejmowania się źle płatnych i ciężkich zajęć. W końcu taki show nie wymaga zbyt wiele wysiłku i zawsze przyciąga hordę kobiet, które zapłacą każdą cenę za solidną dawkę testosteronu. Teorię trudno jednak przekuć w praktykę. Przyszli królowe sceny muszą stawić czoło szeregowi problemów, z których największym okazuje się nie brak tanecznych umiejętności, tylko lęk przed kompromitacją. Ciąg na zmianę rubasznych i dość przykrych scen układa się w opowieść o męskości w kryzysie: o rosnącej frustracji i ukrywanych kompleksach. Film ten stał się wielkim sukcesem - nie tylko zdobył pokaźną kolekcję wyróżnień, ale zarobił sumę pieniędzy, o której przeciętni striptizerzy mogliby tylko pomarzyć.

Piotr Mirski

Informacje o reżyserze

Peter Cattaneo

Urodził się w 1964 roku w Anglii. Studiował na Royal College of Art. Na początku kariery zdobył rozgłos dzięki dwóm nominacjom do Oscara - pierwszą otrzymał za krótki metraż Dear Rosie, a drugą za kinowy debiut Goło i wesoło. Pracował przy wielu serialach telewizyjnych, w tym przy wysoko ocenianym i nagradzanym Wielebnym. Jego specjalnością są komedie. Posiada tytuł Członka Orderu Imperium Brytyjskiego.

Wybrana filmografia

1991 Dear Rosie (kr.m.)

1995 Loved Up (TV)

1997 Goło i wesoło / The Full Monty

2001 Szczęśliwa zrywa / Lucky Break

2008 Rocker / The Rocker

stopka

reżyseria: Peter Cattaneo
scenariusz: Simon Beaufoy
zdjęcia: John de Borman
montaż: David Freeman, Nick Moore
muzyka: Anne Dudley
obsada: Robert Carlyle, Mark Addy, William Snape, Steve Huison, Tom Wilkinson
producent: Uberto Pasolini, Paul Bucknor, Polly Leys
produkcja: Redwave Films, Channel Four Films
nagrody: Oscary 1998 – najlepsza oryginalna muzyka; BAFTA 1998 – najlepszy film, aktor, Nagroda Publiczności; Europejskie Nagrody Filmowe 1997 – najlepszy film, Nagroda Publiczności
język: angielski
barwa: kolor
1800 gramów 
Marcin Głowacki, Polska 2019
Baranek Shaun Film. Farmageddon 
Will Becher, Richard Phelan, Francja, USA, Wielka Brytania 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Czarownica 2 (polski dubbing) 
Joachim Rønning, USA 2019
Doktor Sen 
Mike Flanagan, USA 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kino Dzieci i VOX prezentują: Basia 3 
Filmowe poranki
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski
Kino na bis: Legenda Kaspara Hausera 
Kino na bis
Davide Manuli, Włochy 2012
Nie ma nas w domu 
Ken Loach, Belgia, Francja, Wielka Brytania 2019
Niewidoczne życie sióstr Gusmão 
Karim Aïnouz, Brazylia 2019
(Nie)znajomi 
Tadeusz Śliwa, Polska 2019
Obywatel Jones 
Agnieszka Holland, Polska, Wielka Brytania, Ukraina 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Pięć Smaków: Made in Hong Kong 
13. FF Pięć Smaków
Fruit Chan, Hongkong 1997
Pięć Smaków: Maggie 
13. FF Pięć Smaków
Yi Okseop, Korea Południowa 2018
Polish Cinema for Beginners: Demon 
Polish Cinema for Beginners
Marcin Wrona, Polska 2015
Portret kobiety w ogniu 
Céline Sciamma, Francja 2019
Proceder 
Michał Węgrzyn, Polska 2019
Rodzina Addamsów 
Greg Tiernan, Conrad Vernon, USA, Wielka Brytania, Kanada 2019
Ukryta gra 
Łukasz Kośmicki, Polska 2019
Van Gogh. U bram wieczności 
Julian Schnabel, Irlandia, Szwajcaria, Wielka Brytania, Francja, USA 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.