film
 
Europejskie Nagrody Filmowe: Goło i wesoło
The Full Monty
reż. Peter Cattaneo / Wielka Brytania, USA 1997 / 91’
Seanse - kup bilet:
02 paź

Obsada

Robert Carlyle, Mark Addy, William Snape, Steve Huison, Tom Wilkinson

Nagrody

Oscary 1998 – najlepsza oryginalna muzyka; BAFTA 1998 – najlepszy film, aktor, Nagroda Publiczności; Europejskie Nagrody Filmowe 1997 – najlepszy film, Nagroda Publiczności

Opis filmu

Grupa bezrobotnych mężczyzn postanawia podreperować swoje finanse, występując w charakterze striptizerów. Pomysł ten wydaje się lepszy od szukania szczęścia na kolejnych rozmowach kwalifikacyjnych lub podejmowania się źle płatnych i ciężkich zajęć. W końcu taki show nie wymaga zbyt wiele wysiłku i zawsze przyciąga hordę kobiet, które zapłacą każdą cenę za solidną dawkę testosteronu. Teorię trudno jednak przekuć w praktykę. Przyszli królowe sceny muszą stawić czoło szeregowi problemów, z których największym okazuje się nie brak tanecznych umiejętności, tylko lęk przed kompromitacją. Ciąg na zmianę rubasznych i dość przykrych scen układa się w opowieść o męskości w kryzysie: o rosnącej frustracji i ukrywanych kompleksach. Film ten stał się wielkim sukcesem - nie tylko zdobył pokaźną kolekcję wyróżnień, ale zarobił sumę pieniędzy, o której przeciętni striptizerzy mogliby tylko pomarzyć.

Piotr Mirski

Informacje o reżyserze

Peter Cattaneo

Urodził się w 1964 roku w Anglii. Studiował na Royal College of Art. Na początku kariery zdobył rozgłos dzięki dwóm nominacjom do Oscara - pierwszą otrzymał za krótki metraż Dear Rosie, a drugą za kinowy debiut Goło i wesoło. Pracował przy wielu serialach telewizyjnych, w tym przy wysoko ocenianym i nagradzanym Wielebnym. Jego specjalnością są komedie. Posiada tytuł Członka Orderu Imperium Brytyjskiego.

Wybrana filmografia

1991 Dear Rosie (kr.m.)

1995 Loved Up (TV)

1997 Goło i wesoło / The Full Monty

2001 Szczęśliwa zrywa / Lucky Break

2008 Rocker / The Rocker

stopka

reżyseria: Peter Cattaneo
scenariusz: Simon Beaufoy
zdjęcia: John de Borman
montaż: David Freeman, Nick Moore
muzyka: Anne Dudley
obsada: Robert Carlyle, Mark Addy, William Snape, Steve Huison, Tom Wilkinson
producent: Uberto Pasolini, Paul Bucknor, Polly Leys
produkcja: Redwave Films, Channel Four Films
nagrody: Oscary 1998 – najlepsza oryginalna muzyka; BAFTA 1998 – najlepszy film, aktor, Nagroda Publiczności; Europejskie Nagrody Filmowe 1997 – najlepszy film, Nagroda Publiczności
język: angielski
barwa: kolor
Błąd systemu 
Nora Fingscheidt, Niemcy 2019
Deerskin 
Quentin Dupieux, Francja 2019
Dwóch papieży 
Fernando Meirelles, Wielka Brytania, Włochy, Argentyna, USA 2019
Gorący temat 
Jay Roach, Kanada, USA 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Kraina miodu 
Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov, Macedonia 2019
Kultowe NoHo: "Fight Club" 
Wydarzenia specjalne
David Fincher, Niemcy, USA 1999
Mistrzowie Kina: Thor: Ragnarok 
Mistrzowie Kina
Taika Waititi, USA 2017
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Proxima 
Alice Winocour, USA, Niemcy 2019
Psy 3. W imię zasad 
Władysław Pasikowski, Polska 2020
Richard Jewell 
Clint Eastwood, USA 2019
The Lighthouse 
Robert Eggers, USA, Kanada 2019
Judy 
Rupert Goold, Wielka Brytania 2019
Marona - psia opowieść (lektor) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Oficer i szpieg 
Roman Polański, Francja, Włochy 2019
Tam gdzieś musi być niebo 
Elia Suleiman, Francja, Katar, Niemcy, Kanada, Turcja, Palestyna 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.