film
 
Europejskie Nagrody Filmowe: Goło i wesoło
The Full Monty
reż. Peter Cattaneo / Wielka Brytania, USA 1997 / 91’
Seanse - kup bilet:
02 paź

Obsada

Robert Carlyle, Mark Addy, William Snape, Steve Huison, Tom Wilkinson

Nagrody

Oscary 1998 – najlepsza oryginalna muzyka; BAFTA 1998 – najlepszy film, aktor, Nagroda Publiczności; Europejskie Nagrody Filmowe 1997 – najlepszy film, Nagroda Publiczności

Opis filmu

Grupa bezrobotnych mężczyzn postanawia podreperować swoje finanse, występując w charakterze striptizerów. Pomysł ten wydaje się lepszy od szukania szczęścia na kolejnych rozmowach kwalifikacyjnych lub podejmowania się źle płatnych i ciężkich zajęć. W końcu taki show nie wymaga zbyt wiele wysiłku i zawsze przyciąga hordę kobiet, które zapłacą każdą cenę za solidną dawkę testosteronu. Teorię trudno jednak przekuć w praktykę. Przyszli królowe sceny muszą stawić czoło szeregowi problemów, z których największym okazuje się nie brak tanecznych umiejętności, tylko lęk przed kompromitacją. Ciąg na zmianę rubasznych i dość przykrych scen układa się w opowieść o męskości w kryzysie: o rosnącej frustracji i ukrywanych kompleksach. Film ten stał się wielkim sukcesem - nie tylko zdobył pokaźną kolekcję wyróżnień, ale zarobił sumę pieniędzy, o której przeciętni striptizerzy mogliby tylko pomarzyć.

Piotr Mirski

Informacje o reżyserze

Peter Cattaneo

Urodził się w 1964 roku w Anglii. Studiował na Royal College of Art. Na początku kariery zdobył rozgłos dzięki dwóm nominacjom do Oscara - pierwszą otrzymał za krótki metraż Dear Rosie, a drugą za kinowy debiut Goło i wesoło. Pracował przy wielu serialach telewizyjnych, w tym przy wysoko ocenianym i nagradzanym Wielebnym. Jego specjalnością są komedie. Posiada tytuł Członka Orderu Imperium Brytyjskiego.

Wybrana filmografia

1991 Dear Rosie (kr.m.)

1995 Loved Up (TV)

1997 Goło i wesoło / The Full Monty

2001 Szczęśliwa zrywa / Lucky Break

2008 Rocker / The Rocker

stopka

reżyseria: Peter Cattaneo
scenariusz: Simon Beaufoy
zdjęcia: John de Borman
montaż: David Freeman, Nick Moore
muzyka: Anne Dudley
obsada: Robert Carlyle, Mark Addy, William Snape, Steve Huison, Tom Wilkinson
producent: Uberto Pasolini, Paul Bucknor, Polly Leys
produkcja: Redwave Films, Channel Four Films
nagrody: Oscary 1998 – najlepsza oryginalna muzyka; BAFTA 1998 – najlepszy film, aktor, Nagroda Publiczności; Europejskie Nagrody Filmowe 1997 – najlepszy film, Nagroda Publiczności
język: angielski
barwa: kolor
Ad Astra 
James Gray, Brazylia, USA 2019
Avengers: Koniec gry (ukraiński dubbing) 
Anthony Russo, Joe Russo, USA 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Downton Abbey 
Michael Engler, Wielka Brytania 2019
Dzięki Bogu 
Francois Ozon, Belgia, Francja 2019
I znowu zgrzeszyliśmy, dobry Boże! 
Philippe de Chauveron, Francja 2019
Kino Dzieci 2019: Cały świat Romy 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Mischa Kamp, Holandia, Niemcy 2019
Kino Dzieci 2019: Dzień Czekolady 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Jacek Piotr Bławut, Polska 2018
Kino Dzieci 2019: Marona - psia opowieść 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Anca Damian, Francja, Rumunia, Belgia 2019
Kino Dzieci 2019: Pettson i Findus - Wielka wyprowadzka 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Ali Samadi Ahadi, Niemcy 2018
Kino Dzieci 2019: Pinokio 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Enzo D'Alò, Włochy, Belgia, Francja, Luksemburg 2018
Kino Dzieci 2019: Szybcy i śnieżni 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Benoît Godbout, Kanada 2018
Kino Dzieci 2019: Trzech zbójców 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Hayo Freitag, Niemcy, USA 2007
Kino Dzieci 2019: Ucieczka 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Sandro Vanucchi, Włochy 2017
Kino Dzieci 2019: Wakacje z Raną 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Sanne Vogel, Holandia 2019
Kino Dzieci 2019: Żubr Pompik - zestaw filmów krótkich 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Szymon Adamski, Paweł Dębski, Maciej Kur, Andrzej Piotr Morawski, Agnieszka Sadurska, Polska
Legiony 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
Między morzem a oceanem 
Isaki Lacuesta, Hiszpania, Szwajcaria, Rumunia 2018
Niezbędna konieczność 
Erwan Le Duc, Francja 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Piłsudski 
Michał Rosa, Polska 2019
Polityka 
Patryk Vega, Polska 2019
Truposze nie umierają 
Jim Jarmusch, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.