film
 
Europejskie Nagrody Filmowe: Goło i wesoło
The Full Monty
reż. Peter Cattaneo / Wielka Brytania, USA 1997 / 91’
Seanse - kup bilet:
02 paź

Obsada

Robert Carlyle, Mark Addy, William Snape, Steve Huison, Tom Wilkinson

Nagrody

Oscary 1998 – najlepsza oryginalna muzyka; BAFTA 1998 – najlepszy film, aktor, Nagroda Publiczności; Europejskie Nagrody Filmowe 1997 – najlepszy film, Nagroda Publiczności

Opis filmu

Grupa bezrobotnych mężczyzn postanawia podreperować swoje finanse, występując w charakterze striptizerów. Pomysł ten wydaje się lepszy od szukania szczęścia na kolejnych rozmowach kwalifikacyjnych lub podejmowania się źle płatnych i ciężkich zajęć. W końcu taki show nie wymaga zbyt wiele wysiłku i zawsze przyciąga hordę kobiet, które zapłacą każdą cenę za solidną dawkę testosteronu. Teorię trudno jednak przekuć w praktykę. Przyszli królowe sceny muszą stawić czoło szeregowi problemów, z których największym okazuje się nie brak tanecznych umiejętności, tylko lęk przed kompromitacją. Ciąg na zmianę rubasznych i dość przykrych scen układa się w opowieść o męskości w kryzysie: o rosnącej frustracji i ukrywanych kompleksach. Film ten stał się wielkim sukcesem - nie tylko zdobył pokaźną kolekcję wyróżnień, ale zarobił sumę pieniędzy, o której przeciętni striptizerzy mogliby tylko pomarzyć.

Piotr Mirski

Informacje o reżyserze

Peter Cattaneo

Urodził się w 1964 roku w Anglii. Studiował na Royal College of Art. Na początku kariery zdobył rozgłos dzięki dwóm nominacjom do Oscara - pierwszą otrzymał za krótki metraż Dear Rosie, a drugą za kinowy debiut Goło i wesoło. Pracował przy wielu serialach telewizyjnych, w tym przy wysoko ocenianym i nagradzanym Wielebnym. Jego specjalnością są komedie. Posiada tytuł Członka Orderu Imperium Brytyjskiego.

Wybrana filmografia

1991 Dear Rosie (kr.m.)

1995 Loved Up (TV)

1997 Goło i wesoło / The Full Monty

2001 Szczęśliwa zrywa / Lucky Break

2008 Rocker / The Rocker

stopka

reżyseria: Peter Cattaneo
scenariusz: Simon Beaufoy
zdjęcia: John de Borman
montaż: David Freeman, Nick Moore
muzyka: Anne Dudley
obsada: Robert Carlyle, Mark Addy, William Snape, Steve Huison, Tom Wilkinson
producent: Uberto Pasolini, Paul Bucknor, Polly Leys
produkcja: Redwave Films, Channel Four Films
nagrody: Oscary 1998 – najlepsza oryginalna muzyka; BAFTA 1998 – najlepszy film, aktor, Nagroda Publiczności; Europejskie Nagrody Filmowe 1997 – najlepszy film, Nagroda Publiczności
język: angielski
barwa: kolor
Czyściciele internetu 
Hans Block, Moritz Riesewieck, Niemcy, Brazylia 2018
Hard Paint 
Filipe Matzembacher, Marcio Reolon, Brazylia 2018
Kler 
Wojciech Smarzowski, Polska 2018
Nina 
Olga Chajdas, Polska 2018
Tajemnice Silver Lake 
David Robert Mitchell, USA 2018
Venom 
Ruben Fleischer, USA 2018
Dywizjon 303. Historia prawdziwa (seans dla szkoły) 
Wiesław Saniewski, Denis Delić, Polska, Wielka Brytania 2018
Kamerdyner 
Filip Bajon, Polska 2018
Kapitan Morten i Królowa Pająków 
Kaspar Jancis, Henry Nicholson, Riho Unt, Estonia, Belgia, Irlandia, Wielka Brytania 2018
Mała stopa 
Karey Kirkpatrick, USA 2018
Młodość Astrid 
Pernille Fischer Christensen, Szwecja, Dania 2018
Nowe Horyzonty dla Seniora: Żona 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Björn Runge, Szwecja, USA, Wielka Brytania 2017
Twój Vincent (polski dubbing, seans dla szkoły) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
Wieś pływających krów 
Katarzyna Trzaska, Polska 2018
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.