film
Europejskie Nagrody Filmowe: Ziemia i wolność
Land and Freedom
reż. Ken Loach / Hiszpania, Niemcy, Wielka Brytania, Włochy 1995 / 110’
Seanse - kup bilet:
25 wrz

Obsada

Ian Hart, Rosana Pastor, Icíar Bollaín, Tom Gilroy, Marc Martínez

Nagrody

MFF w Cannes 1995 – Nagroda FIPRESCI, Nagroda Jury Ekumenicznego; Cezary 1996 – najlepszy film zagraniczny; Europejskie Nagrody Filmowe 1995 – najlepszy film

Opis filmu

Stańmy razem pod hasłem: No pasarán! Nie przejdą! - wzywa Hiszpan, który przybył do Wielkiej Brytanii, aby szukać ochotników do walki z siłami generała Franco. Ostrzega, że zwycięstwo faszystów w jego kraju będzie zachętą dla innych tego typu ugrupowań na całym świecie. Te słowa bierze sobie do serca młody mężczyzna z Liverpoolu, który niebawem opuszcza dom i dołącza do oddziału rewolucjonistów. Razem z nimi znosi dole i niedole życia na froncie, prowadzi burzliwe dyskusje o kolektywizacji i stawia czoło wrogowi. Przede wszystkim jednak wierzy - wierzy w to, że dzięki odwadze i wspólnemu działaniu można coś zmienić. Film Kena Loacha jest hołdem dla takich ludzi. Hołdem i przypomnieniem. Wymowę Ziemi i wolności wzmacnia współczesna klamra, w której wnuczka bohatera niedługo po jego śmierci czyta z przejęciem i dumą listy pisane z Hiszpanii.

Piotr Mirski

Informacje o reżyserze

Ken Loach

Jeden z najbardziej znanych brytyjskich reżyserów. Urodził się w 1936 roku. Jego droga ku kinu wiodła przez teatr i telewizję. Zadebiutował w 1967 roku filmem Czekając na życie. Szczególną sławę zyskał w latach 90., kiedy to nakręcił tak świetnie przyjęte utwory jak Tajna placówkaRiff-RaffWiatr w oczy oraz Ziemia i wolność. W nowym wieku został dwukrotnym laureatem prestiżowej Złotej Palmy - za Wiatr buszujący w jęczmieniu i Ja, Daniel Blake. Jego specjalnością jest kino zaangażowane społecznie.

Wybrana filmografia

1990 Tajna placówka / Hidden Agenda

1991 Riff-Raff

1993 Wiatr w oczy / Raining Stones

1995 Ziemia i wolność / Land and Freedom

2006 Wiatr buszujący w jęczmieniu / The Wind That Shakes the Barley

2016 Ja, Daniel Blake / I, Daniel Blake

stopka

reżyseria: Ken Loach
scenariusz: Jim Allen
zdjęcia: Barry Ackroyd
montaż: Jonathan Morris
muzyka: George Fenton
obsada: Ian Hart, Rosana Pastor, Icíar Bollaín, Tom Gilroy, Marc Martínez
producent: Rebecca O'Brien
produkcja: BIM Distribuzione, BBC Films, British Screen, Canal Plus, Degeto, Diaphana, Eurimages Fund of the Council Of Europe, Filmleitung Nordrhein Westfalen, European Co-production Fund, Messidor Films, Parallax Pictures, Road Movies Dritte Produktionen, Televisión Espańola
nagrody: MFF w Cannes 1995 – Nagroda FIPRESCI, Nagroda Jury Ekumenicznego; Cezary 1996 – najlepszy film zagraniczny; Europejskie Nagrody Filmowe 1995 – najlepszy film
język: angielski, hiszpański, kataloński
barwa: kolor
Adapter. Kino bez barier: Ikar. Legenda Mietka Kosza 
Adapter. Kino bez barier
Maciej Pieprzyca, Polska 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Był sobie pies 2 
Gail Mancuso, USA, Hong Kong, Indie, Chiny 2019
Czarownica 2 (napisy) 
Joachim Rønning, USA 2019
Czarownica 2 (wersja oryginalna) 
Joachim Rønning, USA 2019
Gordon i Paddy 
Linda Hamback, Szwecja 2017
Ikar. Legenda Mietka Kosza 
Maciej Pieprzyca, Polska 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kino na bis: Syn Szawła 
Kino na bis
László Nemes, Węgry 2015
Mowa ptaków 
Xawery Żuławski, Polska 2019
(Nie)znajomi 
Tadeusz Śliwa, Polska 2019
O Yeti! 
Jill Culton, Chiny, USA 2019
Ostatnia Góra 
Dariusz Załuski, Polska 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Polish Cinema for Beginners: Ostatnia rodzina 
Polish Cinema for Beginners
Jan P. Matuszyński, Polska 2016
Portret kobiety w ogniu 
Céline Sciamma, Francja 2019
Rzeka 
Emir Baigazin, Norwegia, Polska, Kazachstan 2018
Synonimy 
Nadav Lapid, Francja, Niemcy, Izrael 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
Wystawa na ekranie: Leonardo. Dzieła wszystkie 
Wystawa na ekranie 2019/2020
Phil Grabsky
Zabawa w pochowanego 
Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.