film
Europejskie Nagrody Filmowe: Ziemia i wolność
Land and Freedom
reż. Ken Loach / Hiszpania, Niemcy, Wielka Brytania, Włochy 1995 / 110’
Seanse - kup bilet:
25 wrz

Obsada

Ian Hart, Rosana Pastor, Icíar Bollaín, Tom Gilroy, Marc Martínez

Nagrody

MFF w Cannes 1995 – Nagroda FIPRESCI, Nagroda Jury Ekumenicznego; Cezary 1996 – najlepszy film zagraniczny; Europejskie Nagrody Filmowe 1995 – najlepszy film

Opis filmu

Stańmy razem pod hasłem: No pasarán! Nie przejdą! - wzywa Hiszpan, który przybył do Wielkiej Brytanii, aby szukać ochotników do walki z siłami generała Franco. Ostrzega, że zwycięstwo faszystów w jego kraju będzie zachętą dla innych tego typu ugrupowań na całym świecie. Te słowa bierze sobie do serca młody mężczyzna z Liverpoolu, który niebawem opuszcza dom i dołącza do oddziału rewolucjonistów. Razem z nimi znosi dole i niedole życia na froncie, prowadzi burzliwe dyskusje o kolektywizacji i stawia czoło wrogowi. Przede wszystkim jednak wierzy - wierzy w to, że dzięki odwadze i wspólnemu działaniu można coś zmienić. Film Kena Loacha jest hołdem dla takich ludzi. Hołdem i przypomnieniem. Wymowę Ziemi i wolności wzmacnia współczesna klamra, w której wnuczka bohatera niedługo po jego śmierci czyta z przejęciem i dumą listy pisane z Hiszpanii.

Piotr Mirski

Informacje o reżyserze

Ken Loach

Jeden z najbardziej znanych brytyjskich reżyserów. Urodził się w 1936 roku. Jego droga ku kinu wiodła przez teatr i telewizję. Zadebiutował w 1967 roku filmem Czekając na życie. Szczególną sławę zyskał w latach 90., kiedy to nakręcił tak świetnie przyjęte utwory jak Tajna placówkaRiff-RaffWiatr w oczy oraz Ziemia i wolność. W nowym wieku został dwukrotnym laureatem prestiżowej Złotej Palmy - za Wiatr buszujący w jęczmieniu i Ja, Daniel Blake. Jego specjalnością jest kino zaangażowane społecznie.

Wybrana filmografia

1990 Tajna placówka / Hidden Agenda

1991 Riff-Raff

1993 Wiatr w oczy / Raining Stones

1995 Ziemia i wolność / Land and Freedom

2006 Wiatr buszujący w jęczmieniu / The Wind That Shakes the Barley

2016 Ja, Daniel Blake / I, Daniel Blake

stopka

reżyseria: Ken Loach
scenariusz: Jim Allen
zdjęcia: Barry Ackroyd
montaż: Jonathan Morris
muzyka: George Fenton
obsada: Ian Hart, Rosana Pastor, Icíar Bollaín, Tom Gilroy, Marc Martínez
producent: Rebecca O'Brien
produkcja: BIM Distribuzione, BBC Films, British Screen, Canal Plus, Degeto, Diaphana, Eurimages Fund of the Council Of Europe, Filmleitung Nordrhein Westfalen, European Co-production Fund, Messidor Films, Parallax Pictures, Road Movies Dritte Produktionen, Televisión Espańola
nagrody: MFF w Cannes 1995 – Nagroda FIPRESCI, Nagroda Jury Ekumenicznego; Cezary 1996 – najlepszy film zagraniczny; Europejskie Nagrody Filmowe 1995 – najlepszy film
język: angielski, hiszpański, kataloński
barwa: kolor
Błąd systemu 
Nora Fingscheidt, Niemcy 2019
Deerskin 
Quentin Dupieux, Francja 2019
Dwóch papieży 
Fernando Meirelles, Wielka Brytania, Włochy, Argentyna, USA 2019
Gorący temat 
Jay Roach, Kanada, USA 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Kraina miodu 
Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov, Macedonia 2019
Kultowe NoHo: "Fight Club" 
Wydarzenia specjalne
David Fincher, Niemcy, USA 1999
Mistrzowie Kina: Thor: Ragnarok 
Mistrzowie Kina
Taika Waititi, USA 2017
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Proxima 
Alice Winocour, USA, Niemcy 2019
Psy 3. W imię zasad 
Władysław Pasikowski, Polska 2020
Richard Jewell 
Clint Eastwood, USA 2019
Tam gdzieś musi być niebo 
Elia Suleiman, Francja, Katar, Niemcy, Kanada, Turcja, Palestyna 2019
The Lighthouse 
Robert Eggers, USA, Kanada 2019
Judy 
Rupert Goold, Wielka Brytania 2019
Marona - psia opowieść (lektor) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Oficer i szpieg 
Roman Polański, Francja, Włochy 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.