film
Europejskie Nagrody Filmowe: Ziemia i wolność
Land and Freedom
reż. Ken Loach / Hiszpania, Niemcy, Wielka Brytania, Włochy 1995 / 110’
Seanse - kup bilet:
25 wrz

Obsada

Ian Hart, Rosana Pastor, Icíar Bollaín, Tom Gilroy, Marc Martínez

Nagrody

MFF w Cannes 1995 – Nagroda FIPRESCI, Nagroda Jury Ekumenicznego; Cezary 1996 – najlepszy film zagraniczny; Europejskie Nagrody Filmowe 1995 – najlepszy film

Opis filmu

Stańmy razem pod hasłem: No pasarán! Nie przejdą! - wzywa Hiszpan, który przybył do Wielkiej Brytanii, aby szukać ochotników do walki z siłami generała Franco. Ostrzega, że zwycięstwo faszystów w jego kraju będzie zachętą dla innych tego typu ugrupowań na całym świecie. Te słowa bierze sobie do serca młody mężczyzna z Liverpoolu, który niebawem opuszcza dom i dołącza do oddziału rewolucjonistów. Razem z nimi znosi dole i niedole życia na froncie, prowadzi burzliwe dyskusje o kolektywizacji i stawia czoło wrogowi. Przede wszystkim jednak wierzy - wierzy w to, że dzięki odwadze i wspólnemu działaniu można coś zmienić. Film Kena Loacha jest hołdem dla takich ludzi. Hołdem i przypomnieniem. Wymowę Ziemi i wolności wzmacnia współczesna klamra, w której wnuczka bohatera niedługo po jego śmierci czyta z przejęciem i dumą listy pisane z Hiszpanii.

Piotr Mirski

Informacje o reżyserze

Ken Loach

Jeden z najbardziej znanych brytyjskich reżyserów. Urodził się w 1936 roku. Jego droga ku kinu wiodła przez teatr i telewizję. Zadebiutował w 1967 roku filmem Czekając na życie. Szczególną sławę zyskał w latach 90., kiedy to nakręcił tak świetnie przyjęte utwory jak Tajna placówkaRiff-RaffWiatr w oczy oraz Ziemia i wolność. W nowym wieku został dwukrotnym laureatem prestiżowej Złotej Palmy - za Wiatr buszujący w jęczmieniu i Ja, Daniel Blake. Jego specjalnością jest kino zaangażowane społecznie.

Wybrana filmografia

1990 Tajna placówka / Hidden Agenda

1991 Riff-Raff

1993 Wiatr w oczy / Raining Stones

1995 Ziemia i wolność / Land and Freedom

2006 Wiatr buszujący w jęczmieniu / The Wind That Shakes the Barley

2016 Ja, Daniel Blake / I, Daniel Blake

stopka

nagrody: MFF w Cannes 1995 – Nagroda FIPRESCI, Nagroda Jury Ekumenicznego; Cezary 1996 – najlepszy film zagraniczny; Europejskie Nagrody Filmowe 1995 – najlepszy film
scenariusz: Jim Allen
zdjęcia: Barry Ackroyd
montaż: Jonathan Morris
muzyka: George Fenton
producent: Rebecca O'Brien
produkcja: BIM Distribuzione, BBC Films, British Screen, Canal Plus, Degeto, Diaphana, Eurimages Fund of the Council Of Europe, Filmleitung Nordrhein Westfalen, European Co-production Fund, Messidor Films, Parallax Pictures, Road Movies Dritte Produktionen, Televisión Espańola
język: angielski, hiszpański, kataloński
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Kłamstewko 
Lulu Wang, USA 2019
Mistrzowie Kina: Na zawsze Laurence 
Mistrzowie Kina
Xavier Dolan, Francja, Kanada 2012
Monos 
Pokazy specjalne
Alejandro Landes, Argentyna, Holandia, Niemcy, Szwecja, Kolumbia, Urugwaj 2019
Oh, Boy! 
Pokazy specjalne
Jan Ole Gerster, Niemcy 2012
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Tommaso 
Abel Ferrara, Włochy, Wielka Brytania, USA 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Dzieci z Bullerbyn 
Bohaterowie Astrid Lindgren
Lasse Hallström, Szwecja, Włochy 1986
Marona - psia opowieść (lektor) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Miłość mojego brata 
Monia Chokri, Kanada 2019
Poznajmy się jeszcze raz 
Nicolas Bedos, Francja 2019
Szybcy i śnieżni 
Benoît Godbout, Kanada 2018
Wózkownia: Małe kobietki 
Wózkownia
Greta Gerwig, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.