film
Europejskie Nagrody Filmowe: Ziemia i wolność
Land and Freedom
reż. Ken Loach / Hiszpania, Niemcy, Wielka Brytania, Włochy 1995 / 110’
Seanse - kup bilet:
25 wrz

Obsada

Ian Hart, Rosana Pastor, Icíar Bollaín, Tom Gilroy, Marc Martínez

Nagrody

MFF w Cannes 1995 – Nagroda FIPRESCI, Nagroda Jury Ekumenicznego; Cezary 1996 – najlepszy film zagraniczny; Europejskie Nagrody Filmowe 1995 – najlepszy film

Opis filmu

Stańmy razem pod hasłem: No pasarán! Nie przejdą! - wzywa Hiszpan, który przybył do Wielkiej Brytanii, aby szukać ochotników do walki z siłami generała Franco. Ostrzega, że zwycięstwo faszystów w jego kraju będzie zachętą dla innych tego typu ugrupowań na całym świecie. Te słowa bierze sobie do serca młody mężczyzna z Liverpoolu, który niebawem opuszcza dom i dołącza do oddziału rewolucjonistów. Razem z nimi znosi dole i niedole życia na froncie, prowadzi burzliwe dyskusje o kolektywizacji i stawia czoło wrogowi. Przede wszystkim jednak wierzy - wierzy w to, że dzięki odwadze i wspólnemu działaniu można coś zmienić. Film Kena Loacha jest hołdem dla takich ludzi. Hołdem i przypomnieniem. Wymowę Ziemi i wolności wzmacnia współczesna klamra, w której wnuczka bohatera niedługo po jego śmierci czyta z przejęciem i dumą listy pisane z Hiszpanii.

Piotr Mirski

Informacje o reżyserze

Ken Loach

Jeden z najbardziej znanych brytyjskich reżyserów. Urodził się w 1936 roku. Jego droga ku kinu wiodła przez teatr i telewizję. Zadebiutował w 1967 roku filmem Czekając na życie. Szczególną sławę zyskał w latach 90., kiedy to nakręcił tak świetnie przyjęte utwory jak Tajna placówkaRiff-RaffWiatr w oczy oraz Ziemia i wolność. W nowym wieku został dwukrotnym laureatem prestiżowej Złotej Palmy - za Wiatr buszujący w jęczmieniu i Ja, Daniel Blake. Jego specjalnością jest kino zaangażowane społecznie.

Wybrana filmografia

1990 Tajna placówka / Hidden Agenda

1991 Riff-Raff

1993 Wiatr w oczy / Raining Stones

1995 Ziemia i wolność / Land and Freedom

2006 Wiatr buszujący w jęczmieniu / The Wind That Shakes the Barley

2016 Ja, Daniel Blake / I, Daniel Blake

stopka

reżyseria: Ken Loach
scenariusz: Jim Allen
zdjęcia: Barry Ackroyd
montaż: Jonathan Morris
muzyka: George Fenton
obsada: Ian Hart, Rosana Pastor, Icíar Bollaín, Tom Gilroy, Marc Martínez
producent: Rebecca O'Brien
produkcja: BIM Distribuzione, BBC Films, British Screen, Canal Plus, Degeto, Diaphana, Eurimages Fund of the Council Of Europe, Filmleitung Nordrhein Westfalen, European Co-production Fund, Messidor Films, Parallax Pictures, Road Movies Dritte Produktionen, Televisión Espańola
nagrody: MFF w Cannes 1995 – Nagroda FIPRESCI, Nagroda Jury Ekumenicznego; Cezary 1996 – najlepszy film zagraniczny; Europejskie Nagrody Filmowe 1995 – najlepszy film
język: angielski, hiszpański, kataloński
barwa: kolor
Czyściciele internetu 
Hans Block, Moritz Riesewieck, Niemcy, Brazylia 2018
Hard Paint 
Filipe Matzembacher, Marcio Reolon, Brazylia 2018
Kler 
Wojciech Smarzowski, Polska 2018
Nina 
Olga Chajdas, Polska 2018
Tajemnice Silver Lake 
David Robert Mitchell, USA 2018
Venom 
Ruben Fleischer, USA 2018
Dywizjon 303. Historia prawdziwa (seans dla szkoły) 
Wiesław Saniewski, Denis Delić, Polska, Wielka Brytania 2018
Kamerdyner 
Filip Bajon, Polska 2018
Kapitan Morten i Królowa Pająków 
Kaspar Jancis, Henry Nicholson, Riho Unt, Estonia, Belgia, Irlandia, Wielka Brytania 2018
Mała stopa 
Karey Kirkpatrick, USA 2018
Młodość Astrid 
Pernille Fischer Christensen, Szwecja, Dania 2018
Nowe Horyzonty dla Seniora: Żona 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Björn Runge, Szwecja, USA, Wielka Brytania 2017
Twój Vincent (polski dubbing, seans dla szkoły) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
Wieś pływających krów 
Katarzyna Trzaska, Polska 2018
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.