film
Europejskie Nagrody Filmowe: Ziemia i wolność
Land and Freedom
reż. Ken Loach / Hiszpania, Niemcy, Wielka Brytania, Włochy 1995 / 110’
Seanse - kup bilet:
25 wrz

Obsada

Ian Hart, Rosana Pastor, Icíar Bollaín, Tom Gilroy, Marc Martínez

Nagrody

MFF w Cannes 1995 – Nagroda FIPRESCI, Nagroda Jury Ekumenicznego; Cezary 1996 – najlepszy film zagraniczny; Europejskie Nagrody Filmowe 1995 – najlepszy film

Opis filmu

Stańmy razem pod hasłem: No pasarán! Nie przejdą! - wzywa Hiszpan, który przybył do Wielkiej Brytanii, aby szukać ochotników do walki z siłami generała Franco. Ostrzega, że zwycięstwo faszystów w jego kraju będzie zachętą dla innych tego typu ugrupowań na całym świecie. Te słowa bierze sobie do serca młody mężczyzna z Liverpoolu, który niebawem opuszcza dom i dołącza do oddziału rewolucjonistów. Razem z nimi znosi dole i niedole życia na froncie, prowadzi burzliwe dyskusje o kolektywizacji i stawia czoło wrogowi. Przede wszystkim jednak wierzy - wierzy w to, że dzięki odwadze i wspólnemu działaniu można coś zmienić. Film Kena Loacha jest hołdem dla takich ludzi. Hołdem i przypomnieniem. Wymowę Ziemi i wolności wzmacnia współczesna klamra, w której wnuczka bohatera niedługo po jego śmierci czyta z przejęciem i dumą listy pisane z Hiszpanii.

Piotr Mirski

Informacje o reżyserze

Ken Loach

Jeden z najbardziej znanych brytyjskich reżyserów. Urodził się w 1936 roku. Jego droga ku kinu wiodła przez teatr i telewizję. Zadebiutował w 1967 roku filmem Czekając na życie. Szczególną sławę zyskał w latach 90., kiedy to nakręcił tak świetnie przyjęte utwory jak Tajna placówkaRiff-RaffWiatr w oczy oraz Ziemia i wolność. W nowym wieku został dwukrotnym laureatem prestiżowej Złotej Palmy - za Wiatr buszujący w jęczmieniu i Ja, Daniel Blake. Jego specjalnością jest kino zaangażowane społecznie.

Wybrana filmografia

1990 Tajna placówka / Hidden Agenda

1991 Riff-Raff

1993 Wiatr w oczy / Raining Stones

1995 Ziemia i wolność / Land and Freedom

2006 Wiatr buszujący w jęczmieniu / The Wind That Shakes the Barley

2016 Ja, Daniel Blake / I, Daniel Blake

stopka

reżyseria: Ken Loach
scenariusz: Jim Allen
zdjęcia: Barry Ackroyd
montaż: Jonathan Morris
muzyka: George Fenton
obsada: Ian Hart, Rosana Pastor, Icíar Bollaín, Tom Gilroy, Marc Martínez
producent: Rebecca O'Brien
produkcja: BIM Distribuzione, BBC Films, British Screen, Canal Plus, Degeto, Diaphana, Eurimages Fund of the Council Of Europe, Filmleitung Nordrhein Westfalen, European Co-production Fund, Messidor Films, Parallax Pictures, Road Movies Dritte Produktionen, Televisión Espańola
nagrody: MFF w Cannes 1995 – Nagroda FIPRESCI, Nagroda Jury Ekumenicznego; Cezary 1996 – najlepszy film zagraniczny; Europejskie Nagrody Filmowe 1995 – najlepszy film
język: angielski, hiszpański, kataloński
barwa: kolor
Dom, który zbudował Jack 
Lars von Trier, Dania, Francja, Niemcy, Szwecja 2018
Girl 
Lukas Dhont, Belgia, Holandia 2018
Granica 
Ali Abbasi, Szwecja, Dania 2018
High Life 
Claire Denis, Niemcy, Francja, Wielka Brytania, Polska 2018
Kurier 
Władysław Pasikowski, Polska 2019
Monument 
Jagoda Szelc, Polska 2018
Wszyscy wiedzą 
Asghar Farhadi, Hiszpania, Francja, Włochy 2018
Faworyta 
Yorgos Lanthimos, Irlandia, USA, Wielka Brytania 2018
Green Book 
Peter Farelly, USA 2018
Kafarnaum 
Nadine Labaki, Liban, USA 2018
Kapitan 
Robert Schwentke, Niemcy, Polska, Portugalia, Francja 2017
Kurier (seans dla szkoły) 
Władysław Pasikowski, Polska 2019
Przemytnik 
Clint Eastwood, USA 2018
Robaczki z zaginionej dżungli 
Hélene Giraud, Thomas Szabo, Francja 2018
Szczęsliwy Lazzaro 
Alice Rohrwacher, Włochy, Szwajcaria, Francja, Niemcy 2018
Wspomnienie lata 
Adam Guziński, Polska 2016
Złodziejaszki 
Hirokazu Koreeda, Japonia 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.