film
 
Europejskie Nagrody Filmowe: Lamerica
reż. Gianni Amelio / Włochy, Francja, Szwajcaria, Austria 1994 / 125’
Seanse - kup bilet:
20 wrz

Obsada

Enrico Lo Verso, Michele Placido, Piro Milkani

Nagrody

Europejskie Nagrody Filmowe 1994 - najlepszy film, zdjęcia, aktor (Ennio Fantastichini), Specjalna Nagroda Jury (Gian Maria Volonte); MFF w Wenecji 1994 – najlepszy reżyser, C.I.C.A.E. Award, OCIC Award, Pasinetti Award; David di Donatello Awards 1994 – najlepsze zdjęcia, muzyka, dźwięk

Opis filmu

Trzeci Gianniego Amelia uhonorowany Europejską Nagrodą Filmową dla Najlepszego Filmu. Akcja Lameriki toczy się na początku lat dziewięćdziesiątych w Albanii, która wciąż nie może otrząsnąć się po okrutnej komunistycznej dyktaturze. Panujący w kraju chaos postanawia wykorzystać dwóch włoskich oszustów - Fiore i znacznie młodszy Gino. Aby uwiarygodnić swoje szemrane interesy, bohaterowie potrzebują figuranta, którego znajdują w albańskim więzieniu. Spiro Tozai okazuje się jednak skrywać w sobie zaskakującą tajemnicę, a jej odkrycie prowokuje u Gina wewnętrzną przemianę. Lamerica to protest przeciwko fałszywemu poczuciu kulturowej wyższości, a także pogłębiona refleksja nad tożsamością mieszkańców Italii. Nie bez powodu jedna z najsłynniejszych sekwencji filmu stawia znak równości pomiędzy opuszczającymi ojczyznę Albańczykami a Włochami, którzy dawniej masowo emigrowali do USA. Oglądana dziś, ponad 20 lat po premierze Lamerica sprawia dodatkowo wrażenie profetycznego komentarza do panującego w Europie kryzysu migracyjnego.

Piotr Czerkawski

Informacje o reżyserze

Gianni Amelio

Urodzony w 1945 roku w San Pietro Magisano. Podczas studiów filozoficznych na Uniwersytecie w Messynie zafascynował się kinem. W 1965 roku przeniósł się do Rzymu i rozpoczął pracę w przemyśle filmowym. Reżyserskie szlify zdobywał jako asystent takich twórców jak Liliana Cavani i Vittorio De Seta. Nakręcił wiele nagradzanych filmów telewizyjnych, a w 1982 roku zrealizował swój pierwszy film kinowy - Colpire al cuore. Jest laureatem wielu nagród, a dzieła takie jak Otwarte drzwiZłodzieje dzieci Rosetta czy Echa dzieciństwa zapewniły mu status czołowego twórcy kina europejskiego.

Wybrana filmografia

1982 Cios w serce / Colpire al cuore / Blow to the Heart

1990 Otwarte drzwi / Porte aperte / Open Doors

1992 Złodziej dzieci / Il ladro di bambini / The Stolen Children

1994 Lamerica

2014 Szczęśliwy, kto jest inny / Felice chi è diverso / Happy to Be Different  (dok.)

stopka

reżyseria: Gianni Amelio
scenariusz: Gianni Amelio, Andrea Porporati, Alessandro Sermoneta
zdjęcia: Luca Bigazzi
montaż: Simona Paggi
muzyka: Franco Piersanti
obsada: Enrico Lo Verso, Michele Placido, Piro Milkani
producent: Mario Cecchi Gori, Vittorio Cecchi Gori
produkcja: Alia Film, Cecchi Gori Group Tiger Cinematografica
nagrody: Europejskie Nagrody Filmowe 1994 - najlepszy film, zdjęcia, aktor (Ennio Fantastichini), Specjalna Nagroda Jury (Gian Maria Volonte); MFF w Wenecji 1994 – najlepszy reżyser, C.I.C.A.E. Award, OCIC Award, Pasinetti Award; David di Donatello Awards 1994 – najlepsze zdjęcia, muzyka, dźwięk
język: włoski, albański
barwa: kolor
Dom, który zbudował Jack 
Lars von Trier, Dania, Francja, Niemcy, Szwecja 2018
Girl 
Lukas Dhont, Belgia, Holandia 2018
Granica 
Ali Abbasi, Szwecja, Dania 2018
High Life 
Claire Denis, Niemcy, Francja, Wielka Brytania, Polska 2018
Kurier 
Władysław Pasikowski, Polska 2019
Monument 
Jagoda Szelc, Polska 2018
Wszyscy wiedzą 
Asghar Farhadi, Hiszpania, Francja, Włochy 2018
Faworyta 
Yorgos Lanthimos, Irlandia, USA, Wielka Brytania 2018
Green Book 
Peter Farelly, USA 2018
Kafarnaum 
Nadine Labaki, Liban, USA 2018
Kapitan 
Robert Schwentke, Niemcy, Polska, Portugalia, Francja 2017
Kurier (seans dla szkoły) 
Władysław Pasikowski, Polska 2019
Przemytnik 
Clint Eastwood, USA 2018
Robaczki z zaginionej dżungli 
Hélene Giraud, Thomas Szabo, Francja 2018
Szczęsliwy Lazzaro 
Alice Rohrwacher, Włochy, Szwajcaria, Francja, Niemcy 2018
Wspomnienie lata 
Adam Guziński, Polska 2016
Złodziejaszki 
Hirokazu Koreeda, Japonia 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.