film
 
Europejskie Nagrody Filmowe: Lamerica
reż. Gianni Amelio / Włochy, Francja, Szwajcaria, Austria 1994 / 125’
Seanse - kup bilet:
20 wrz

Obsada

Enrico Lo Verso, Michele Placido, Piro Milkani

Nagrody

Europejskie Nagrody Filmowe 1994 - najlepszy film, zdjęcia, aktor (Ennio Fantastichini), Specjalna Nagroda Jury (Gian Maria Volonte); MFF w Wenecji 1994 – najlepszy reżyser, C.I.C.A.E. Award, OCIC Award, Pasinetti Award; David di Donatello Awards 1994 – najlepsze zdjęcia, muzyka, dźwięk

Opis filmu

Trzeci Gianniego Amelia uhonorowany Europejską Nagrodą Filmową dla Najlepszego Filmu. Akcja Lameriki toczy się na początku lat dziewięćdziesiątych w Albanii, która wciąż nie może otrząsnąć się po okrutnej komunistycznej dyktaturze. Panujący w kraju chaos postanawia wykorzystać dwóch włoskich oszustów - Fiore i znacznie młodszy Gino. Aby uwiarygodnić swoje szemrane interesy, bohaterowie potrzebują figuranta, którego znajdują w albańskim więzieniu. Spiro Tozai okazuje się jednak skrywać w sobie zaskakującą tajemnicę, a jej odkrycie prowokuje u Gina wewnętrzną przemianę. Lamerica to protest przeciwko fałszywemu poczuciu kulturowej wyższości, a także pogłębiona refleksja nad tożsamością mieszkańców Italii. Nie bez powodu jedna z najsłynniejszych sekwencji filmu stawia znak równości pomiędzy opuszczającymi ojczyznę Albańczykami a Włochami, którzy dawniej masowo emigrowali do USA. Oglądana dziś, ponad 20 lat po premierze Lamerica sprawia dodatkowo wrażenie profetycznego komentarza do panującego w Europie kryzysu migracyjnego.

Piotr Czerkawski

Informacje o reżyserze

Gianni Amelio

Urodzony w 1945 roku w San Pietro Magisano. Podczas studiów filozoficznych na Uniwersytecie w Messynie zafascynował się kinem. W 1965 roku przeniósł się do Rzymu i rozpoczął pracę w przemyśle filmowym. Reżyserskie szlify zdobywał jako asystent takich twórców jak Liliana Cavani i Vittorio De Seta. Nakręcił wiele nagradzanych filmów telewizyjnych, a w 1982 roku zrealizował swój pierwszy film kinowy - Colpire al cuore. Jest laureatem wielu nagród, a dzieła takie jak Otwarte drzwiZłodzieje dzieci Rosetta czy Echa dzieciństwa zapewniły mu status czołowego twórcy kina europejskiego.

Wybrana filmografia

1982 Cios w serce / Colpire al cuore / Blow to the Heart

1990 Otwarte drzwi / Porte aperte / Open Doors

1992 Złodziej dzieci / Il ladro di bambini / The Stolen Children

1994 Lamerica

2014 Szczęśliwy, kto jest inny / Felice chi è diverso / Happy to Be Different  (dok.)

stopka

reżyseria: Gianni Amelio
scenariusz: Gianni Amelio, Andrea Porporati, Alessandro Sermoneta
zdjęcia: Luca Bigazzi
montaż: Simona Paggi
muzyka: Franco Piersanti
obsada: Enrico Lo Verso, Michele Placido, Piro Milkani
producent: Mario Cecchi Gori, Vittorio Cecchi Gori
produkcja: Alia Film, Cecchi Gori Group Tiger Cinematografica
nagrody: Europejskie Nagrody Filmowe 1994 - najlepszy film, zdjęcia, aktor (Ennio Fantastichini), Specjalna Nagroda Jury (Gian Maria Volonte); MFF w Wenecji 1994 – najlepszy reżyser, C.I.C.A.E. Award, OCIC Award, Pasinetti Award; David di Donatello Awards 1994 – najlepsze zdjęcia, muzyka, dźwięk
język: włoski, albański
barwa: kolor
Ad Astra 
James Gray, Brazylia, USA 2019
Avengers: Koniec gry (ukraiński dubbing) 
Anthony Russo, Joe Russo, USA 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Downton Abbey 
Michael Engler, Wielka Brytania 2019
Dzięki Bogu 
Francois Ozon, Belgia, Francja 2019
I znowu zgrzeszyliśmy, dobry Boże! 
Philippe de Chauveron, Francja 2019
Kino Dzieci 2019: Cały świat Romy 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Mischa Kamp, Holandia, Niemcy 2019
Kino Dzieci 2019: Dzień Czekolady 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Jacek Piotr Bławut, Polska 2018
Kino Dzieci 2019: Marona - psia opowieść 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Anca Damian, Francja, Rumunia, Belgia 2019
Kino Dzieci 2019: Pettson i Findus - Wielka wyprowadzka 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Ali Samadi Ahadi, Niemcy 2018
Kino Dzieci 2019: Pinokio 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Enzo D'Alò, Włochy, Belgia, Francja, Luksemburg 2018
Kino Dzieci 2019: Szybcy i śnieżni 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Benoît Godbout, Kanada 2018
Kino Dzieci 2019: Trzech zbójców 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Hayo Freitag, Niemcy, USA 2007
Kino Dzieci 2019: Ucieczka 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Sandro Vanucchi, Włochy 2017
Kino Dzieci 2019: Wakacje z Raną 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Sanne Vogel, Holandia 2019
Kino Dzieci 2019: Żubr Pompik - zestaw filmów krótkich 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Szymon Adamski, Paweł Dębski, Maciej Kur, Andrzej Piotr Morawski, Agnieszka Sadurska, Polska
Legiony 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
Między morzem a oceanem 
Isaki Lacuesta, Hiszpania, Szwajcaria, Rumunia 2018
Niezbędna konieczność 
Erwan Le Duc, Francja 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Piłsudski 
Michał Rosa, Polska 2019
Polityka 
Patryk Vega, Polska 2019
Truposze nie umierają 
Jim Jarmusch, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.