film
   
Europejskie Nagrody Filmowe: Otwarte drzwi
Open Doors / Porte aperte
reż. Gianni Amelio / Włochy 1990 / 108’
Seanse - kup bilet:
11 wrz

Obsada

Gian Maria Volontè, Ennio Fantastichini, Renato Carpentieri

Nagrody

Europejskie Nagrody Filmowe 1990 - najlepszy film, zdjęcia, aktor (Ennio Fantastichini), Specjalna Nagroda Jury; David di Donatello Awards 1990 - najlepszy film, aktor (Gian Maria Volonte), kostiumy, dźwięk

Opis filmu

Adaptacja powieści znanego sycylijskiego pisarza Leonardo Sciascii. Palermo, lata trzydzieste. Zwolniony z pracy urzędnik Tommaso Scalia morduje z zimną krwią trzy osoby. Wszystko wskazuje na to, że za swój czyn zostanie skazany na karę śmierci. Takiemu rozwiązaniu sprzeciwia się jeden z orzekających w sprawie sędziów, Vito Di Francesco (popisowa rola Giana Marii Volontè). Na przekór opinii publicznej i faszystowskim dygnitarzom mężczyzna rozpoczyna walkę o uchronienie skazanego od rozstrzelania. Di Francesco nie zmienia swojej postawy nawet, gdy orientuje się, że może ponieść poważne konsekwencje. Zarówno powieść Sciascii, jak i film Gianniego Amelia imponują jako opowieść o wierności własnym zasadom, która nie zostaje zachwiana nawet w skomplikowanych realiach autorytarnego reżimu. Otwarte drzwi to także - podobnie jak nagrodzony Europejską Nagrodą Filmową dwa lata wcześniej Krótki film o zabijaniu - mocny, ponadczasowy głos przeciwko karze śmierci. Dzieło Gianniego Amelia odniosło ogromny sukces artystyczny - oprócz czterech Europejskich Nagród Filmowych uzyskało także nominację do Oscara.

Piotr Czerkawski

Informacje o reżyserze

Gianni Amelio

Urodzony w 1945 roku w San Pietro Magisano. Podczas studiów filozoficznych na Uniwersytecie w Messynie zafascynował się kinem. W 1965 roku przeniósł się do Rzymu i rozpoczął pracę w przemyśle filmowym. Reżyserskie szlify zdobywał jako asystent takich twórców jak Liliana Cavani i Vittorio De Seta. Nakręcił wiele nagradzanych filmów telewizyjnych, a w 1982 roku zrealizował swój pierwszy film kinowy - Colpire al cuore. Jest laureatem wielu nagród, a dzieła takie jak Otwarte drzwiZłodzieje dzieci Rosetta czy Echa dzieciństwa zapewniły mu status czołowego twórcy kina europejskiego.

Wybrana filmografia

1982 Cios w serce / Colpire al cuore / Blow to the Heart

1990 Otwarte drzwi / Porte aperte / Open Doors

1992 Złodziej dzieci / Il ladro di bambini / The Stolen Children

1994 Lamerica

2014 Szczęśliwy, kto jest inny / Felice chi è diverso / Happy to Be Different  (dok.)

stopka

reżyseria: Gianni Amelio
scenariusz: Gianni Amelio, Vincenzo Cerami, Alessandro Sermoneta (na podstawie książki Leonardo Sciascii)
zdjęcia: Tonino Nardi
montaż: Simona Paggi
muzyka: Franco Piersanti
obsada: Gian Maria Volontè, Ennio Fantastichini, Renato Carpentieri
producent: Angelo Rizzoli Jr.
produkcja: Urania Film, Erre Produzioni
nagrody: Europejskie Nagrody Filmowe 1990 - najlepszy film, zdjęcia, aktor (Ennio Fantastichini), Specjalna Nagroda Jury; David di Donatello Awards 1990 - najlepszy film, aktor (Gian Maria Volonte), kostiumy, dźwięk
język: włoski
barwa: kolor
Czyściciele internetu 
Hans Block, Moritz Riesewieck, Niemcy, Brazylia 2018
Hard Paint 
Filipe Matzembacher, Marcio Reolon, Brazylia 2018
Kler 
Wojciech Smarzowski, Polska 2018
Nina 
Olga Chajdas, Polska 2018
Tajemnice Silver Lake 
David Robert Mitchell, USA 2018
Venom 
Ruben Fleischer, USA 2018
Dywizjon 303. Historia prawdziwa (seans dla szkoły) 
Wiesław Saniewski, Denis Delić, Polska, Wielka Brytania 2018
Kamerdyner 
Filip Bajon, Polska 2018
Kapitan Morten i Królowa Pająków 
Kaspar Jancis, Henry Nicholson, Riho Unt, Estonia, Belgia, Irlandia, Wielka Brytania 2018
Mała stopa 
Karey Kirkpatrick, USA 2018
Młodość Astrid 
Pernille Fischer Christensen, Szwecja, Dania 2018
Nowe Horyzonty dla Seniora: Żona 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Björn Runge, Szwecja, USA, Wielka Brytania 2017
Twój Vincent (polski dubbing, seans dla szkoły) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
Wieś pływających krów 
Katarzyna Trzaska, Polska 2018
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.