film
Europejskie Nagrody Filmowe: Krótki film o zabijaniu
A Short Film About Killing
reż. Krzysztof Kieślowski / Polska 1987 / 84’
Seanse - kup bilet:
06 wrz

Obsada

Mirosław Baka, Krzysztof Globisz, Jan Tesarz, Zbigniew Zapasiewicz, Aleksander Bednarz

Nagrody

MFF w Cannes1988 – Nagroda FIPRESCI, Nagroda Jury; Europejskie Nagrody Filmowe 1988 – najlepszy film; Festiwal Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni 1988 – Złoty Lew; FF w Monachium 1988 – One Future Prize

Opis filmu

Zabijanie to paskudne i żmudne zajęcie. Ludzie szarpią się i kopią; kurczowo trzymają się nawet najmniejszej szansy na ocalenie. Są zaskakująco wytrzymali i trzeba ślepej determinacji, aby wreszcie pozbawić ich życia. Ponadto robią wokół siebie straszny bałagan. Szokujący film Krzysztofa Kieślowskiego, będący kinową wersją jednego z odcinków Dekalogu, opowiada o chłopaku, który po zamordowaniu taksówkarza zostaje skazany na karę śmierci. Oba rodzaje śmierci - ta zadana wbrew prawu i ta wymierzona w imię sprawiedliwości - jawią się tutaj jako tak samo barbarzyńskie i po prostu niemoralne. Tłem dla tej przypowieści jest Polska jak z sennego koszmaru. Kraj biednych blokowisk, szarych ulic i mrocznych urzędów. Miejsce, które zdaje się wypełniać żółtawa, toksyczna mgła.

Piotr Mirski

Informacje o reżyserze

Krzysztof Kieślowski

Żył w latach 1941-1996. Studiował na Wydziale Reżyserii PWSTiF w Łodzi. Początkowo specjalizował się w dokumentach, ale z czasem coraz chętniej zwracał się w stronę fikcji. Część jego wczesnych dokonań na tym polu - Spokój czy Amator - wpisała się w nurt Kina Moralnego Niepokoju. W późnym okresie swojej kariery Kieślowski pracował głównie nad szeroko zakrojonymi projektami: cyklem telewizyjnym Dekalog i trylogią Trzy kolory.

Wybrana filmografia

1977 Z punktu widzenia nocnego portiera / From a Night Porter's Point of View (dok., kr.m.)

1979 Amator / Camera Buff

1987 Krótki film o zabijaniu / A Short Film About Killing

1993 Trzy kolory: Niebieski / Trois couleurs: Bleu / Three Colors: Blue

1994 Trzy kolory: Czerwony / Trois couleurs: Rouge / Three Colors: Red

stopka

reżyseria: Krzysztof Kieślowski
scenariusz: Krzysztof Piesiewicz, Krzysztof Kieślowski
zdjęcia: Sławomir Idziak
montaż: Ewa Smal
muzyka: Zbigniew Preisner
obsada: Mirosław Baka, Krzysztof Globisz, Jan Tesarz, Zbigniew Zapasiewicz, Aleksander Bednarz
producent: Ryszard Chutkowski
produkcja: Zespół Filmowy „Tor”
nagrody: MFF w Cannes1988 – Nagroda FIPRESCI, Nagroda Jury; Europejskie Nagrody Filmowe 1988 – najlepszy film; Festiwal Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni 1988 – Złoty Lew; FF w Monachium 1988 – One Future Prize
język: polski
barwa: kolor
Adapter. Kino bez barier: Ikar. Legenda Mietka Kosza 
Adapter. Kino bez barier
Maciej Pieprzyca, Polska 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Był sobie pies 2 
Gail Mancuso, USA, Hong Kong, Indie, Chiny 2019
Czarownica 2 (napisy) 
Joachim Rønning, USA 2019
Czarownica 2 (wersja oryginalna) 
Joachim Rønning, USA 2019
Gordon i Paddy 
Linda Hamback, Szwecja 2017
Ikar. Legenda Mietka Kosza 
Maciej Pieprzyca, Polska 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kino na bis: Syn Szawła 
Kino na bis
László Nemes, Węgry 2015
Mowa ptaków 
Xawery Żuławski, Polska 2019
(Nie)znajomi 
Tadeusz Śliwa, Polska 2019
O Yeti! 
Jill Culton, Chiny, USA 2019
Ostatnia Góra 
Dariusz Załuski, Polska 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Polish Cinema for Beginners: Ostatnia rodzina 
Polish Cinema for Beginners
Jan P. Matuszyński, Polska 2016
Portret kobiety w ogniu 
Céline Sciamma, Francja 2019
Rzeka 
Emir Baigazin, Norwegia, Polska, Kazachstan 2018
Synonimy 
Nadav Lapid, Francja, Niemcy, Izrael 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
Wystawa na ekranie: Leonardo. Dzieła wszystkie 
Wystawa na ekranie 2019/2020
Phil Grabsky
Zabawa w pochowanego 
Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.