film
Europejskie Nagrody Filmowe: Krótki film o zabijaniu
A Short Film About Killing
reż. Krzysztof Kieślowski / Polska 1987 / 84’
Seanse - kup bilet:
06 wrz

Obsada

Mirosław Baka, Krzysztof Globisz, Jan Tesarz, Zbigniew Zapasiewicz, Aleksander Bednarz

Nagrody

MFF w Cannes1988 – Nagroda FIPRESCI, Nagroda Jury; Europejskie Nagrody Filmowe 1988 – najlepszy film; Festiwal Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni 1988 – Złoty Lew; FF w Monachium 1988 – One Future Prize

Opis filmu

Zabijanie to paskudne i żmudne zajęcie. Ludzie szarpią się i kopią; kurczowo trzymają się nawet najmniejszej szansy na ocalenie. Są zaskakująco wytrzymali i trzeba ślepej determinacji, aby wreszcie pozbawić ich życia. Ponadto robią wokół siebie straszny bałagan. Szokujący film Krzysztofa Kieślowskiego, będący kinową wersją jednego z odcinków Dekalogu, opowiada o chłopaku, który po zamordowaniu taksówkarza zostaje skazany na karę śmierci. Oba rodzaje śmierci - ta zadana wbrew prawu i ta wymierzona w imię sprawiedliwości - jawią się tutaj jako tak samo barbarzyńskie i po prostu niemoralne. Tłem dla tej przypowieści jest Polska jak z sennego koszmaru. Kraj biednych blokowisk, szarych ulic i mrocznych urzędów. Miejsce, które zdaje się wypełniać żółtawa, toksyczna mgła.

Piotr Mirski

Informacje o reżyserze

Krzysztof Kieślowski

Żył w latach 1941-1996. Studiował na Wydziale Reżyserii PWSTiF w Łodzi. Początkowo specjalizował się w dokumentach, ale z czasem coraz chętniej zwracał się w stronę fikcji. Część jego wczesnych dokonań na tym polu - Spokój czy Amator - wpisała się w nurt Kina Moralnego Niepokoju. W późnym okresie swojej kariery Kieślowski pracował głównie nad szeroko zakrojonymi projektami: cyklem telewizyjnym Dekalog i trylogią Trzy kolory.

Wybrana filmografia

1977 Z punktu widzenia nocnego portiera / From a Night Porter's Point of View (dok., kr.m.)

1979 Amator / Camera Buff

1987 Krótki film o zabijaniu / A Short Film About Killing

1993 Trzy kolory: Niebieski / Trois couleurs: Bleu / Three Colors: Blue

1994 Trzy kolory: Czerwony / Trois couleurs: Rouge / Three Colors: Red

stopka

reżyseria: Krzysztof Kieślowski
scenariusz: Krzysztof Piesiewicz, Krzysztof Kieślowski
zdjęcia: Sławomir Idziak
montaż: Ewa Smal
muzyka: Zbigniew Preisner
obsada: Mirosław Baka, Krzysztof Globisz, Jan Tesarz, Zbigniew Zapasiewicz, Aleksander Bednarz
producent: Ryszard Chutkowski
produkcja: Zespół Filmowy „Tor”
nagrody: MFF w Cannes1988 – Nagroda FIPRESCI, Nagroda Jury; Europejskie Nagrody Filmowe 1988 – najlepszy film; Festiwal Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni 1988 – Złoty Lew; FF w Monachium 1988 – One Future Prize
język: polski
barwa: kolor
Ad Astra 
James Gray, Brazylia, USA 2019
Avengers: Koniec gry (ukraiński dubbing) 
Anthony Russo, Joe Russo, USA 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Downton Abbey 
Michael Engler, Wielka Brytania 2019
Dzięki Bogu 
Francois Ozon, Belgia, Francja 2019
I znowu zgrzeszyliśmy, dobry Boże! 
Philippe de Chauveron, Francja 2019
Kino Dzieci 2019: Cały świat Romy 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Mischa Kamp, Holandia, Niemcy 2019
Kino Dzieci 2019: Dzień Czekolady 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Jacek Piotr Bławut, Polska 2018
Kino Dzieci 2019: Marona - psia opowieść 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Anca Damian, Francja, Rumunia, Belgia 2019
Kino Dzieci 2019: Pettson i Findus - Wielka wyprowadzka 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Ali Samadi Ahadi, Niemcy 2018
Kino Dzieci 2019: Pinokio 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Enzo D'Alò, Włochy, Belgia, Francja, Luksemburg 2018
Kino Dzieci 2019: Szybcy i śnieżni 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Benoît Godbout, Kanada 2018
Kino Dzieci 2019: Trzech zbójców 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Hayo Freitag, Niemcy, USA 2007
Kino Dzieci 2019: Ucieczka 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Sandro Vanucchi, Włochy 2017
Kino Dzieci 2019: Wakacje z Raną 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Sanne Vogel, Holandia 2019
Kino Dzieci 2019: Żubr Pompik - zestaw filmów krótkich 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Szymon Adamski, Paweł Dębski, Maciej Kur, Andrzej Piotr Morawski, Agnieszka Sadurska, Polska
Legiony 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
Między morzem a oceanem 
Isaki Lacuesta, Hiszpania, Szwajcaria, Rumunia 2018
Niezbędna konieczność 
Erwan Le Duc, Francja 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Piłsudski 
Michał Rosa, Polska 2019
Polityka 
Patryk Vega, Polska 2019
Truposze nie umierają 
Jim Jarmusch, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.