film
Europejskie Nagrody Filmowe: Krótki film o zabijaniu
A Short Film About Killing
reż. Krzysztof Kieślowski / Polska 1987 / 84’
Seanse - kup bilet:
06 wrz

Obsada

Mirosław Baka, Krzysztof Globisz, Jan Tesarz, Zbigniew Zapasiewicz, Aleksander Bednarz

Nagrody

MFF w Cannes1988 – Nagroda FIPRESCI, Nagroda Jury; Europejskie Nagrody Filmowe 1988 – najlepszy film; Festiwal Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni 1988 – Złoty Lew; FF w Monachium 1988 – One Future Prize

Opis filmu

Zabijanie to paskudne i żmudne zajęcie. Ludzie szarpią się i kopią; kurczowo trzymają się nawet najmniejszej szansy na ocalenie. Są zaskakująco wytrzymali i trzeba ślepej determinacji, aby wreszcie pozbawić ich życia. Ponadto robią wokół siebie straszny bałagan. Szokujący film Krzysztofa Kieślowskiego, będący kinową wersją jednego z odcinków Dekalogu, opowiada o chłopaku, który po zamordowaniu taksówkarza zostaje skazany na karę śmierci. Oba rodzaje śmierci - ta zadana wbrew prawu i ta wymierzona w imię sprawiedliwości - jawią się tutaj jako tak samo barbarzyńskie i po prostu niemoralne. Tłem dla tej przypowieści jest Polska jak z sennego koszmaru. Kraj biednych blokowisk, szarych ulic i mrocznych urzędów. Miejsce, które zdaje się wypełniać żółtawa, toksyczna mgła.

Piotr Mirski

Informacje o reżyserze

Krzysztof Kieślowski

Żył w latach 1941-1996. Studiował na Wydziale Reżyserii PWSTiF w Łodzi. Początkowo specjalizował się w dokumentach, ale z czasem coraz chętniej zwracał się w stronę fikcji. Część jego wczesnych dokonań na tym polu - Spokój czy Amator - wpisała się w nurt Kina Moralnego Niepokoju. W późnym okresie swojej kariery Kieślowski pracował głównie nad szeroko zakrojonymi projektami: cyklem telewizyjnym Dekalog i trylogią Trzy kolory.

Wybrana filmografia

1977 Z punktu widzenia nocnego portiera / From a Night Porter's Point of View (dok., kr.m.)

1979 Amator / Camera Buff

1987 Krótki film o zabijaniu / A Short Film About Killing

1993 Trzy kolory: Niebieski / Trois couleurs: Bleu / Three Colors: Blue

1994 Trzy kolory: Czerwony / Trois couleurs: Rouge / Three Colors: Red

stopka

reżyseria: Krzysztof Kieślowski
scenariusz: Krzysztof Piesiewicz, Krzysztof Kieślowski
zdjęcia: Sławomir Idziak
montaż: Ewa Smal
muzyka: Zbigniew Preisner
obsada: Mirosław Baka, Krzysztof Globisz, Jan Tesarz, Zbigniew Zapasiewicz, Aleksander Bednarz
producent: Ryszard Chutkowski
produkcja: Zespół Filmowy „Tor”
nagrody: MFF w Cannes1988 – Nagroda FIPRESCI, Nagroda Jury; Europejskie Nagrody Filmowe 1988 – najlepszy film; Festiwal Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni 1988 – Złoty Lew; FF w Monachium 1988 – One Future Prize
język: polski
barwa: kolor
Czyściciele internetu 
Hans Block, Moritz Riesewieck, Niemcy, Brazylia 2018
Hard Paint 
Filipe Matzembacher, Marcio Reolon, Brazylia 2018
Kler 
Wojciech Smarzowski, Polska 2018
Nina 
Olga Chajdas, Polska 2018
Tajemnice Silver Lake 
David Robert Mitchell, USA 2018
Venom 
Ruben Fleischer, USA 2018
Dywizjon 303. Historia prawdziwa (seans dla szkoły) 
Wiesław Saniewski, Denis Delić, Polska, Wielka Brytania 2018
Kamerdyner 
Filip Bajon, Polska 2018
Kapitan Morten i Królowa Pająków 
Kaspar Jancis, Henry Nicholson, Riho Unt, Estonia, Belgia, Irlandia, Wielka Brytania 2018
Mała stopa 
Karey Kirkpatrick, USA 2018
Młodość Astrid 
Pernille Fischer Christensen, Szwecja, Dania 2018
Nowe Horyzonty dla Seniora: Żona 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Björn Runge, Szwecja, USA, Wielka Brytania 2017
Twój Vincent (polski dubbing, seans dla szkoły) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
Wieś pływających krów 
Katarzyna Trzaska, Polska 2018
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.