film
 
Wózkownia: Kwiat wiśni i czerwona fasola
An
reż. Naomi Kawase / Japonia 2015 / 113’
Seanse - kup bilet:
18 sie
Wózkownia

Obsada

Kirin Kiki, Masatoshi Nagase, Kyara Uchida

Nagrody

MFF w Cork - Nagroda Publiczności; MFF w São Paulo - Nagroda Publiczności

Opis filmu

Tokue, trochę dziwna, ale sympatyczna starsza pani zjawia się pewnego dnia na stoisku z naleśnikami w poszukiwaniu pracy. Właścicielem jest Sentaro, ponury, milczący mężczyzna z mnóstwem własnych kłopotów. Specjalizuje się w małych naleśnikach z nadzieniem z pasty fasolowej. Początkowo odmawia zatrudnienia Tokue, ale ona wpycha mu do ręki pastę zrobioną według własnego sekretnego przepisu. Jej smak przekonuje go do zatrudnienia starszej pani, a decyzja ta da początek relacji, w której chodzi znacznie więcej niż o uliczne jedzenie.  


 

Informacje o reżyserze

Naomi Kawase

Urodziła się w 1969 roku w miejscowości Nara w Japonii. Ukończyła Szkołę Fotografii w Osace i przez cztery następne lata pracowała tam jako wykładowca. Za swój debiut fabularny, Suzaku, otrzymała w 1997 roku nagrodę FIPRESCI na festiwalu w Rotterdamie oraz Złotą Kamerę na festiwalu w Cannes, stając się najmłodszą zdobywczynią tego wyróżnienia. Jest także autorką dokumentów, teledysków, pisarką i dziennikarką. Wyreżyserowany przez nią w 2007 roku Las w żałobie, zdobywca Grand Prix na 60. MFF Cannes, był pokazywany na 7. NH.


Naomi Kawase was born in 1969 in the town on Nara in Japan. She graduated from the School of Photography in Osaka and spent four years there as a lecturer. He feature debut, Suzaku, received the 1997 FIPRESCI Prize at the Rotterdam IFF and Golden Camera Award at Cannes IFF becoming its youngest recipient. She has also directed documentaries, music videos, is a writer and journalist. Her The Mourning Forest (2007), winner of the Grand Prix at the 60th Cannes IFF screened at the 7th NH.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2000 Hotaru / Firefly

2003 Sharasojyu

2007 Las w żałobie / Mogari no mori / The Mourning Forest

2008 Nanayomachi

2010 Genpin (doc.)

2011 Hanezu / Hanezu no tsuki / Hanezu

 

 

stopka

reżyseria: Naomi Kawase
obsada: Kirin Kiki, Masatoshi Nagase, Kyara Uchida
polski dystrybutor: Aurora Films
nagrody: MFF w Cork - Nagroda Publiczności; MFF w São Paulo - Nagroda Publiczności
barwa: kolor
Człowiek, który zabił Don Kichota 
Terry Gilliam, Hiszpania, Portugalia, Wielka Brytania 2018
Czyściciele internetu 
Hans Block, Moritz Riesewieck, Niemcy, Brazylia 2018
Dogman 
Matteo Garrone, Włochy, Francja 2018
Hard Paint 
Filipe Matzembacher, Marcio Reolon, Brazylia 2018
Kamerdyner 
Filip Bajon, Polska 2018
Kler 
Wojciech Smarzowski, Polska 2018
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Nina 
Olga Chajdas, Polska 2018
Venom 
Ruben Fleischer, USA 2018
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
Dywizjon 303. Historia prawdziwa (seans dla szkoły) 
Wiesław Saniewski, Denis Delić, Polska, Wielka Brytania 2018
Mała stopa 
Karey Kirkpatrick, USA 2018
Młodość Astrid 
Pernille Fischer Christensen, Szwecja, Dania 2018
Tajemnice Silver Lake 
David Robert Mitchell, USA 2018
Wieś pływających krów 
Katarzyna Trzaska, Polska 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.