film
 
Wózkownia: Kwiat wiśni i czerwona fasola
An
reż. Naomi Kawase / Japonia 2015 / 113’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 18 sierpnia 2016.

Obsada

Kirin Kiki, Masatoshi Nagase, Kyara Uchida

Nagrody

MFF w Cork - Nagroda Publiczności; MFF w São Paulo - Nagroda Publiczności

Opis filmu

Tokue, trochę dziwna, ale sympatyczna starsza pani zjawia się pewnego dnia na stoisku z naleśnikami w poszukiwaniu pracy. Właścicielem jest Sentaro, ponury, milczący mężczyzna z mnóstwem własnych kłopotów. Specjalizuje się w małych naleśnikach z nadzieniem z pasty fasolowej. Początkowo odmawia zatrudnienia Tokue, ale ona wpycha mu do ręki pastę zrobioną według własnego sekretnego przepisu. Jej smak przekonuje go do zatrudnienia starszej pani, a decyzja ta da początek relacji, w której chodzi znacznie więcej niż o uliczne jedzenie.  


 

Informacje o reżyserze

Naomi Kawase

Urodziła się w 1969 roku w miejscowości Nara w Japonii. Ukończyła Szkołę Fotografii w Osace i przez cztery następne lata pracowała tam jako wykładowca. Za swój debiut fabularny, Suzaku, otrzymała w 1997 roku nagrodę FIPRESCI na festiwalu w Rotterdamie oraz Złotą Kamerę na festiwalu w Cannes, stając się najmłodszą zdobywczynią tego wyróżnienia. Jest także autorką dokumentów, teledysków, pisarką i dziennikarką. Wyreżyserowany przez nią w 2007 roku Las w żałobie, zdobywca Grand Prix na 60. MFF Cannes, był pokazywany na 7. NH.


Naomi Kawase was born in 1969 in the town on Nara in Japan. She graduated from the School of Photography in Osaka and spent four years there as a lecturer. He feature debut, Suzaku, received the 1997 FIPRESCI Prize at the Rotterdam IFF and Golden Camera Award at Cannes IFF becoming its youngest recipient. She has also directed documentaries, music videos, is a writer and journalist. Her The Mourning Forest (2007), winner of the Grand Prix at the 60th Cannes IFF screened at the 7th NH.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2000 Hotaru / Firefly

2003 Sharasojyu

2007 Las w żałobie / Mogari no mori / The Mourning Forest

2008 Nanayomachi

2010 Genpin (doc.)

2011 Hanezu / Hanezu no tsuki / Hanezu

 

 

stopka

reżyseria: Naomi Kawase
obsada: Kirin Kiki, Masatoshi Nagase, Kyara Uchida
polski dystrybutor: Aurora Films
nagrody: MFF w Cork - Nagroda Publiczności; MFF w São Paulo - Nagroda Publiczności
barwa: kolor
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Deerskin 
Quentin Dupieux, Francja 2019
Gorący temat 
Jay Roach, Kanada, USA 2019
Judy 
Rupert Goold, Wielka Brytania 2019
Kraina miodu 
Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov, Macedonia 2019
Marona - psia opowieść (lektor) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Mayday 
Sam Akina, Polska 2019
Moje filmy: Agnieszka Wolny - Hamkało - "Dracula" 
Moje filmy
Francis Ford Coppola, USA 1992
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Nowe Horyzonty dla Seniora: Oficer i szpieg 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Roman Polański, Francja, Włochy 2019
Oficer i szpieg 
Roman Polański, Francja, Włochy 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Psy 3. W imię zasad 
Władysław Pasikowski, Polska 2020
Sokół z masłem orzechowym 
Tyler Nilson, Michael Schwartz, USA 2019
Tajni i fajni 
Nick Bruno, USA 2019
Tam gdzieś musi być niebo 
Elia Suleiman, Francja, Katar, Niemcy, Kanada, Turcja, Palestyna 2019
The Lighthouse 
Robert Eggers, USA, Kanada 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Historia małżeńska 
Noah Baumbach, USA 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kraina lodu 2 
Jennifer Lee, Chris Buck, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.