film
Wózkownia: Carol
reż. Todd Haynes / USA 2015 / 118’
Seanse - kup bilet:
24 mar
Wózkownia

Obsada

Rooney Mara, Cate Blanchett, Kyle Chandler, Jake Lacy

Opis filmu

Lata 50., Nowy Jork. Ścieżki dojrzałej, zamożnej mężatki Carol Aird (Cate Blanchett) i 20-letniej singielki Therese Belivet (Rooney Mara) krzyżują się w domu handlowym. Nieśmiała z początku fascynacja przeradza się w burzliwe uczucie, niebezpieczny w tamtym czasie związek, który pociąga za sobą ofiary. Haynes stroni od sensacji i unika oczywistych romansowych chwytów.Więź, która zawiązuje się między kobietami, prezentuje się tu tak elegancko jak moda tamtego okresu – pisał z Cannes w recenzji filmu krytyk IndieWire. Carol jest niczym wymuskana dźwiękowa pocztówka ze świata, który dawno odszedł. Dzięki olśniewającym kostiumom, scenografii, muzyce i fenomenalnym zdjęciom Eda Lachmana na ekranie ożywają ulice, kluby, sklepy, kreacje – cały Manhattan ery Eisenhowera. Książka Patricii Highsmith The Price of Salt z 1952 roku, na podstawie której powstał scenariusz, akcentowała wątki lesbijskie i feministyczne. Jej ekranizacja jest bardziej uniwersalna. Haynes opowiada o cenie, jaką płacimy za pasję i porywy serca. Niezależnie od płci i seksualnej orientacji.

Informacje o reżyserze

Todd Haynes

Urodzony w 1961 w Los Angeles amerykański reżyser i scenarzysta. Sławę zdobył już krótkometrażowym debiutem, The Karen Carpenter Story, w którym za pomocą lalek Barbie opowiedział historię bohaterki chorej na anoreksję. Poison o wykluczonych ze społeczeństwa odmieńcach zdobyło Grand Prix na Sundance FF, w Cannes triumfował Idolem, inspirowanym biografią Davida Bowie. O Bobie Dylanie opowiedział w eksperymentalnym I'm Not There. Tworzy w szerokim nurcie kina queerowego.


Los Angeles native Todd Haynes (b. 1961) is an American director and screenwriter. He gained fame with his short film, The Karen Carpenter Story, that employs Barbie dolls to describe Carpenter's struggle with anorexia. His film Poison, about social outcasts, won the Grand Prix at Sundance, Velvet Goldmine, loosely based on the biography of David Bowie, triumphed at Cannes, and the experimental I'm Not There is based on the life of Bob Dylan. Haynes's oeuvre is often associated with the queer cinema movement.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1987 Superstar: The Karen Carpenter Story (short)

1995 Schronienie / Safe

1998 Idol / Velvet Goldmine

2002 Daleko od nieba / Far from Heaven

2007 I'm Not There. Gdzie indziej jestem / I'm Not There

stopka

reżyseria: Todd Haynes
obsada: Rooney Mara, Cate Blanchett, Kyle Chandler, Jake Lacy
polski dystrybutor: Gutek Film
barwa: kolor
Agent Kot 
Christoph LauensteinWolfgang Lauenstein, Belgia, Niemcy 2018
Aladyn (dubbing) 
Guy Ritchie, USA 2019
Aladyn (napisy) 
Guy Ritchie, USA 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Jestem William 
Jonas Elmer, Dania 2017
Kobieta idzie na wojnę 
Benedikt Erlingsson, Francja, Islandia, Ukraina 2018
Krew Boga 
Bartosz Konopka, Polska, Belgia 2018
Królowa Kier 
May el-Toukhy, Dania, Szwecja 2019
Łowcy czarownic (dubbing) 
Raško Miljković, Macedonia 2018
Ma 
Tate Taylor, USA 2019
Niedobrani 
Jonathan Levine, USA 2019
Nowe Horyzonty dla Seniora: Wymarzony 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Jeanne Herry, Francja 2018
Paskudy. Uglydolls 
Robert Rodriguez, USA 2019
Petra 
Jaime Rosales, Dania, Hiszpania, Francja 2018
Podwójne życie 
Olivier Assayas, Francja 2018
Pokémon: Detektyw Pikachu (dubbing) 
Rob Letterman, Japonia, USA 2019
Pokémon: Detektyw Pikachu (napisy) 
Rob Letterman, Japonia, USA 2019
Rocketman 
Dexter Fletcher, Wielka Brytania 2019
Sauvage 
Camille Vidal-Naquet, Francja 2018
Słodki koniec dnia 
Jacek Borcuch, Polska 2019
Tajemnice Joan 
Trevor Nunn, Wielka Brytania 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.