film
Wózkownia: Carol
reż. Todd Haynes / USA 2015 / 118’
Seanse - kup bilet:
24 mar
Wózkownia

Obsada

Rooney Mara, Cate Blanchett, Kyle Chandler, Jake Lacy

Opis filmu

Lata 50., Nowy Jork. Ścieżki dojrzałej, zamożnej mężatki Carol Aird (Cate Blanchett) i 20-letniej singielki Therese Belivet (Rooney Mara) krzyżują się w domu handlowym. Nieśmiała z początku fascynacja przeradza się w burzliwe uczucie, niebezpieczny w tamtym czasie związek, który pociąga za sobą ofiary. Haynes stroni od sensacji i unika oczywistych romansowych chwytów.Więź, która zawiązuje się między kobietami, prezentuje się tu tak elegancko jak moda tamtego okresu – pisał z Cannes w recenzji filmu krytyk IndieWire. Carol jest niczym wymuskana dźwiękowa pocztówka ze świata, który dawno odszedł. Dzięki olśniewającym kostiumom, scenografii, muzyce i fenomenalnym zdjęciom Eda Lachmana na ekranie ożywają ulice, kluby, sklepy, kreacje – cały Manhattan ery Eisenhowera. Książka Patricii Highsmith The Price of Salt z 1952 roku, na podstawie której powstał scenariusz, akcentowała wątki lesbijskie i feministyczne. Jej ekranizacja jest bardziej uniwersalna. Haynes opowiada o cenie, jaką płacimy za pasję i porywy serca. Niezależnie od płci i seksualnej orientacji.

Informacje o reżyserze

Todd Haynes

Urodzony w 1961 w Los Angeles amerykański reżyser i scenarzysta. Sławę zdobył już krótkometrażowym debiutem, The Karen Carpenter Story, w którym za pomocą lalek Barbie opowiedział historię bohaterki chorej na anoreksję. Poison o wykluczonych ze społeczeństwa odmieńcach zdobyło Grand Prix na Sundance FF, w Cannes triumfował Idolem, inspirowanym biografią Davida Bowie. O Bobie Dylanie opowiedział w eksperymentalnym I'm Not There. Tworzy w szerokim nurcie kina queerowego.


Los Angeles native Todd Haynes (b. 1961) is an American director and screenwriter. He gained fame with his short film, The Karen Carpenter Story, that employs Barbie dolls to describe Carpenter's struggle with anorexia. His film Poison, about social outcasts, won the Grand Prix at Sundance, Velvet Goldmine, loosely based on the biography of David Bowie, triumphed at Cannes, and the experimental I'm Not There is based on the life of Bob Dylan. Haynes's oeuvre is often associated with the queer cinema movement.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1987 Superstar: The Karen Carpenter Story (short)

1995 Schronienie / Safe

1998 Idol / Velvet Goldmine

2002 Daleko od nieba / Far from Heaven

2007 I'm Not There. Gdzie indziej jestem / I'm Not There

stopka

reżyseria: Todd Haynes
obsada: Rooney Mara, Cate Blanchett, Kyle Chandler, Jake Lacy
polski dystrybutor: Gutek Film
barwa: kolor
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Był sobie pies 2 
Gail Mancuso, USA, Hong Kong, Indie, Chiny 2019
Czarny Mercedes 
Janusz Majewski, Polska 2019
Gordon i Paddy 
Linda Hamback, Szwecja 2017
Krewetki w cekinach 
Cédric Le GalloMaxime Govare, Francja 2019
Między słowami: Nasza młodsza siostra 
Filmowe spotkania psychoanalityczne
Hirokazu Kore-eda, Japonia 2015
Mowa ptaków 
Xawery Żuławski, Polska 2019
(Nie)znajomi 
Tadeusz Śliwa, Polska 2019
O Yeti! 
Jill Culton, Chiny, USA 2019
Ostatnia Góra 
Dariusz Załuski, Polska 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Rok przełomu. 1989: Listopadowe dni 
Rok przełomu. 1989
Marcel Ophüls, Niemcy 1990
Synonimy 
Nadav Lapid, Francja, Niemcy, Izrael 2018
Wózkownia: Boże Ciało 
Wózkownia
Jan Komasa, Polska 2019
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
Zabawa w pochowanego 
Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett, USA 2019
Legiony 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
Legiony (seans dla szkoły) 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.