film
Wózkownia: Lobster
The Lobster
reż. Yorgos Lanthimos / Irlandia, Wielka Brytania, Grecja, Francja, Holandia 2015 / 115’
Seanse - kup bilet:
10 mar
Wózkownia

Obsada

Colin Farrell, Rachel Weisz, Lea Seydoux

Opis filmu

W świecie niedalekiej przyszłości sportretowanym przez Lanthimosa naprawdę źle się dzieje. Za masturbację karze się przypalaniem ręki w opiekaczu, a za bycie singlem dłużej niż 40 dni – przemianą w zwierzę. Bohater grany przez Colina Farrella zdecydował się na tytułowego homara. Najpierw oglądamy jego starania o to, by dobrać się z kimś w parę. Jako że na miłość nie ma co czekać, trzeba zbudować związek na innym fundamencie – podobnej wadzie wzroku czy sympatii do piosenki. Alternatywą dla tego świata jest rzeczywistość lasu, rządząca się równie radykalnymi zasadami: tu karą za seks jest kastracja, zaś niewinny flirt lub pocałunek kończy się obcięciem warg. I w nim bohater spróbuje swoich szans. Jeden z najciekawszych reżyserów greckiej Nowej Fali swój anglojęzyczny debiut wyposażył w najlepsze cechy poprzednich filmów. To tragikomedia, która bezlitośnie punktuje sposób, w jaki podporządkowujemy się kulturowym normom, popędom i budującym nasze wyobrażenia o szczęśliwym życiu romantycznym komediom.

Informacje o reżyserze

Yorgos Lanthimos

Grecki reżyser i scenarzysta. Jego film Kieł zdobył nagrodę Un Certain Regard na festiwalu w Cannes i był nominowany do Oscara w kategorii najlepszy film nieanglojęzyczny. Kolejną nominację przyniósł mu Lobster  tym razem za scenariusz napisany z wieloletnim współpracownikiem Efthymisem Filippou. W 2017 roku nagrodzono ich na festiwalu w Cannes za Zabicie świętego jelenia, w którym zagrali m.in. Nicole Kidman i Colin Farrell. Jego twórczość zalicza się do greckiej Nowej Fali.


Yorgos Lanthimos is a Greek director and screenwriter. His film Dogtooth was an award winner in the Un Certain Regard section at the Cannes Film Festival and was nominated for an Oscar for Best Foreign Language Film. The Lobster brought him another nomination, this time for the screenplay, which was written with his longtime collaborator, Efthymis Filippou. In 2017, the duo were awarded at the Cannes Film Festival for The Killing of a Sacred Deer, which stars Nicole Kidman and Colin Farrell. Lanthimos's films are considered part of the Greek New Wave.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2005 Kinetta

2009 Kieł / Kynodontas

2011 Alpy / Alpeis

2015 Lobster / The Lobster

2017 Zabicie świętego jelenia / The Killing of a Sacred Deer

stopka

reżyseria: Yorgos Lanthimos
obsada: Colin Farrell, Rachel Weisz, Lea Seydoux
polski dystrybutor: UIP
barwa: kolor
Agent Kot 
Christoph LauensteinWolfgang Lauenstein, Belgia, Niemcy 2018
Aladyn (dubbing) 
Guy Ritchie, USA 2019
Aladyn (napisy) 
Guy Ritchie, USA 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Dzika grusza 
Nuri Bilge Ceylan, Francja, Turcja 2018
Girl 
Lukas Dhont, Belgia, Holandia 2018
Gloria Bell 
Sebastián Lelio, USA, Chile 2018
Jestem William 
Jonas Elmer, Dania 2017
Krew Boga 
Bartosz Konopka, Polska, Belgia 2018
Królowa Kier 
May el-Toukhy, Dania, Szwecja 2019
Łowcy czarownic (dubbing) 
Raško Miljković, Macedonia 2018
Niedobrani 
Jonathan Levine, USA 2019
Paskudy. Uglydolls 
Robert Rodriguez, USA 2019
Podwójne życie 
Olivier Assayas, Francja 2018
Pokémon: Detektyw Pikachu (napisy) 
Rob Letterman, Japonia, USA 2019
Rocketman 
Dexter Fletcher, Wielka Brytania 2019
Słodki koniec dnia 
Jacek Borcuch, Polska 2019
Tajemnice Joan 
Trevor Nunn, Wielka Brytania 2019
Wózkownia: Rocketman 
Wózkownia
Dexter Fletcher, Wielka Brytania 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.