film
Wózkownia: Lobster
The Lobster
reż. Yorgos Lanthimos / Irlandia, Wielka Brytania, Grecja, Francja, Holandia 2015 / 115’
Seanse - kup bilet:
10 mar
Wózkownia

Obsada

Colin Farrell, Rachel Weisz, Lea Seydoux

Opis filmu

W świecie niedalekiej przyszłości sportretowanym przez Lanthimosa naprawdę źle się dzieje. Za masturbację karze się przypalaniem ręki w opiekaczu, a za bycie singlem dłużej niż 40 dni – przemianą w zwierzę. Bohater grany przez Colina Farrella zdecydował się na tytułowego homara. Najpierw oglądamy jego starania o to, by dobrać się z kimś w parę. Jako że na miłość nie ma co czekać, trzeba zbudować związek na innym fundamencie – podobnej wadzie wzroku czy sympatii do piosenki. Alternatywą dla tego świata jest rzeczywistość lasu, rządząca się równie radykalnymi zasadami: tu karą za seks jest kastracja, zaś niewinny flirt lub pocałunek kończy się obcięciem warg. I w nim bohater spróbuje swoich szans. Jeden z najciekawszych reżyserów greckiej Nowej Fali swój anglojęzyczny debiut wyposażył w najlepsze cechy poprzednich filmów. To tragikomedia, która bezlitośnie punktuje sposób, w jaki podporządkowujemy się kulturowym normom, popędom i budującym nasze wyobrażenia o szczęśliwym życiu romantycznym komediom.

Informacje o reżyserze

Yorgos Lanthimos

Grecki reżyser i scenarzysta. Jego film Kieł zdobył nagrodę Un Certain Regard na festiwalu w Cannes i był nominowany do Oscara w kategorii najlepszy film nieanglojęzyczny. Kolejną nominację przyniósł mu Lobster  tym razem za scenariusz napisany z wieloletnim współpracownikiem Efthymisem Filippou. W 2017 roku nagrodzono ich na festiwalu w Cannes za Zabicie świętego jelenia, w którym zagrali m.in. Nicole Kidman i Colin Farrell. Jego twórczość zalicza się do greckiej Nowej Fali.


Yorgos Lanthimos is a Greek director and screenwriter. His film Dogtooth was an award winner in the Un Certain Regard section at the Cannes Film Festival and was nominated for an Oscar for Best Foreign Language Film. The Lobster brought him another nomination, this time for the screenplay, which was written with his longtime collaborator, Efthymis Filippou. In 2017, the duo were awarded at the Cannes Film Festival for The Killing of a Sacred Deer, which stars Nicole Kidman and Colin Farrell. Lanthimos's films are considered part of the Greek New Wave.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2005 Kinetta

2009 Kieł / Kynodontas

2011 Alpy / Alpeis

2015 Lobster / The Lobster

2017 Zabicie świętego jelenia / The Killing of a Sacred Deer

stopka

reżyseria: Yorgos Lanthimos
obsada: Colin Farrell, Rachel Weisz, Lea Seydoux
polski dystrybutor: UIP
barwa: kolor
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Le Mans' 66 
James Mangold, USA 2019
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Niewidoczne życie sióstr Gusmão 
Karim Aïnouz, Brazylia 2019
The Lighthouse 
Robert Eggers, USA, Kanada 2019
Amazing Grace: Aretha Franklin 
Pokazy specjalne
Sydney Pollack, Alan Elliott, USA 2018
Angelo 
Markus Schleinzer, Austria, Luksemburg 2018
Baranek Shaun Film. Farmageddon 
Will Becher, Richard Phelan, Francja, USA, Wielka Brytania 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Irlandczyk 
Martin Scorsese, USA 2019
Kraina lodu 2 
Jennifer Lee, Chris Buck, USA 2019
Last Christmas 
Paul Feig, Wielka Brytania 2019
Młody Ahmed 
Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Belgia, Francja 2019
Obywatel Jones 
Agnieszka Holland, Polska, Wielka Brytania, Ukraina 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Portret kobiety w ogniu 
Céline Sciamma, Francja 2019
Słodziak 
Alma Har’el, USA 2019
Śnieżna paczka 
Aaron Woodley, Chiny, Indie, Japonia, Kanada, USA, Wielka Brytania, Korea Południowa 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.