film
Wózkownia: Moje córki krowy
reż. Kinga Dębska / Polska 2015 / 90’
Seanse - kup bilet:
21 sty
Wózkownia

Obsada

Agata Kulesza, Gabriela Muskała, Marian Dziędziel, Marcin Dorociński, Łukasz Simlat, Małgorzata Niemirska

Opis filmu

Ciepła opowieść o relacjach rodzinnych, która otrzymała Nagrodę Publiczności na ostatnim Festiwalu Filmowym w Gdyni. Czasem smutna, czasem wesoła historia sióstr, które postawione w trudnej sytuacji życiowej zmuszone są współdziałać, mimo wzajemnej niechęci. Marta odniosła sukces, jest znaną aktorką, gwiazdą popularnych seriali. Pomimo sławy i pieniędzy, wciąż nie może ułożyć sobie życia. Samotnie wychowała dorosłą już córkę. W przeciwieństwie do silnej i dominującej starszej siostry, Kasia jest wrażliwa i ma skłonność do egzaltacji. Pracuje jako nauczycielka. Jej małżeństwo jest dalekie od ideału, mąż to życiowy nieudacznik, który bezskutecznie poszukuje pracy. Siostry nie przepadają za sobą, jednak nagła choroba matki zmusza je do wspólnego działania. Muszą zaopiekować się ukochanym ale despotycznym ojcem. Marta i Kasia stopniowo zbliżają się do siebie i odzyskują utracony kontakt, co wywołuje szereg tragikomicznych sytuacji.

Informacje o reżyserze

Kinga Dębska

Kinga Dębska

Jest absolwentką japonistyki na Uniwersytecie Warszawskim. Była kursantką w Camerimage Film School w Toruniu, studiowała także w szkole filmowej FAMU w Pradze. Reżyserka znana jest przede wszystkim jako autorka filmów dokumentalnych, m.in. Uzdrowiciele? oraz Kocham Chrystusa, za który otrzymała Grand Prix na Międzynarodowym Festiwalu Filmów Katolickich. Film Hel jest jej debiutem fabularnym.

Filmografia:

2001 Kocham Chrystusa (kr.m., dok.)

2002 Uzdrowiciele? (kr.m., dok.)

2005 Para mieszana (kr.m., dok., współreż.)

2007 Józek i jego dzieci (kr.m., dok.)

2009 Hel / Rebound


Kinga Dębska

She graduated with a degree in Japanese studies from the University of Warsaw. She attended a course at the Camerimage Film School in Toruń and she studied at the FAMU Film School in Prague. The director is known mainly as the documentary filmmaker for such works as Uzdrowiciele? and Kocham Chrystusa, winner of the Grand Prix at the International Catholic Films Festival. Rebound is her feature debut.

Filmography:

2001 Kocham Chrystusa (doc., short)

2002 Uzdrowiciele? (doc., short)

2005 Para mieszana (short, doc., co-dir.)

2007 Józek i jego dzieci (short, doc.)

2009 Hel / Rebound

stopka

reżyseria: Kinga Dębska
obsada: Agata Kulesza, Gabriela Muskała, Marian Dziędziel, Marcin Dorociński, Łukasz Simlat, Małgorzata Niemirska
polski dystrybutor: Kino Świat
barwa: kolor
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Był sobie pies 2 
Gail Mancuso, USA, Hong Kong, Indie, Chiny 2019
Czarny Mercedes 
Janusz Majewski, Polska 2019
Gordon i Paddy 
Linda Hamback, Szwecja 2017
Krewetki w cekinach 
Cédric Le GalloMaxime Govare, Francja 2019
Między słowami: Nasza młodsza siostra 
Filmowe spotkania psychoanalityczne
Hirokazu Kore-eda, Japonia 2015
Mowa ptaków 
Xawery Żuławski, Polska 2019
(Nie)znajomi 
Tadeusz Śliwa, Polska 2019
O Yeti! 
Jill Culton, Chiny, USA 2019
Ostatnia Góra 
Dariusz Załuski, Polska 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Rok przełomu. 1989: Listopadowe dni 
Rok przełomu. 1989
Marcel Ophüls, Niemcy 1990
Synonimy 
Nadav Lapid, Francja, Niemcy, Izrael 2018
Wózkownia: Boże Ciało 
Wózkownia
Jan Komasa, Polska 2019
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
Zabawa w pochowanego 
Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett, USA 2019
Legiony 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
Legiony (seans dla szkoły) 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.