film
     
Czechosłowacka Nowa Fala: Małgorzata, córka Łazarza
Marketa Lazarová
reż. František Vláčil / Czechosłowacja 1967 / 162’
Seanse - kup bilet:
09 cze

Obsada

Magda Vášáryová, Josef Kemr, František Velecký, Naďa Hejná, Jaroslav Moučka

Opis filmu

Panorama XIII-wiecznych Czech. Epoka, w której nienawiść jest żarliwsza od wiary. Wioski pogan wciąż stawiają opór chrześcijańskiej sile. Podróżni ryzykują życie, zapuszczając się na odległe trakty, a lokalni watażkowie o łupy rywalizują z wilkami. Zakładniczką tego świata jest tytułowa Małgorzata, dziewczyna ulepiona z innej gliny. Wrażliwa i niewinna, w milczeniu przygląda się otaczającej brutalności. Schronienie ma znaleźć w klasztorze, ale pewnego dnia trafi do niewoli. Oparta na powieści Vladislava Vančury Małgorzata, córka Łazarza to opus magnum Františka Vláčila, podsumowanie jego poszukiwań filozoficznych i estetycznych oraz świadectwo twórczej wolności. Reżyser poświęcił swojemu dziełu trzy lata życia, a sama praca na planie zdjęciowym trwała ponad 500 dni. W efekcie powstał niezwykły fresk historyczny – Vláčil odszedł od fabularnej czytelności na rzecz narracji impresyjnej i nielinearnej, która może przywodzić skojarzenia z dokonaniami Tarkowskiego czy Paradżanowa. Po 50 latach film wciąż zadziwia stroną wizualną i odważną wizją czasów, w których krzyżowi często towarzyszył miecz. 

Mariusz Mikliński

Informacje o reżyserze

František Vláčil

Jeden z najważniejszych przedstawicieli kina czeskiego, uznawany za prekursora Nowej Fali. Urodzony w Czeskim Cieszynie w 1924 roku. Studiował estetykę i historię sztuki na Uniwersytecie Masaryka. Autor trylogii historycznej, którą zapoczątkowała Diabelska przepaść z 1960 roku, a uzupełniły Małgorzata, córka Łazarza i Dolina pszczół. Swoją twórczością filmową, która zgłębiała tematykę wolności i uwikłania w ideologię, Vláčil nieraz naraził się czechosłowackiej władzy.

Wybrana filmografia

1960 Biała gołębica / Holubice / The White Dove

1962 Diabelska przepaść / Dáblova pas / The Devil's Trap

1968 Dolina pszczół / Údolí vcel / The Valley of the Bees

1970 Adelheid

1983 Pastuszek z doliny / Pasáček z doliny / Little Hersman from the Valley

stopka

reżyseria: František Vláčil
scenariusz: František Vláčil, František Pavlíček, Vladislav Vančura
zdjęcia: Bedřich Batka
montaż: Miroslav Hájek
muzyka: Zdeněk Liška
obsada: Magda Vášáryová, Josef Kemr, František Velecký, Naďa Hejná, Jaroslav Moučka
producent: Josef Ouzký
produkcja: Barrandov Studios
język: czeski, niemiecki
barwa: cz.-b.
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Był sobie pies 2 
Gail Mancuso, USA, Hong Kong, Indie, Chiny 2019
Czarny Mercedes 
Janusz Majewski, Polska 2019
Gordon i Paddy 
Linda Hamback, Szwecja 2017
Kino na bis: Sugar Man 
Kino na bis
Malik Bendjelloul, Szwecja, Wielka Brytania 2012
Legiony 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
Legiony (seans dla szkoły) 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
Najlepsze z Najgorszych: Klątwa Doliny Węży 
Najlepsze z Najgorszych
Marek Piestrak, Polska, USA 1987
(Nie)znajomi 
Tadeusz Śliwa, Polska 2019
Nowe Horyzonty dla Seniora: Boże Ciało 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Jan Komasa, Polska 2019
O Yeti! 
Jill Culton, Chiny, USA 2019
Ostatnia Góra 
Dariusz Załuski, Polska 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Rok przełomu. 1989: Obywatel Havel 
Rok przełomu. 1989
Miroslav Janek, Pavel Koutecký, Czechy 2008
Synonimy 
Nadav Lapid, Francja, Niemcy, Izrael 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
Zabawa w pochowanego 
Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.