film
Wózkownia: W cieniu kobiet
L'ombre des femmes
reż. Philippe Garrel / Francja, Szwajcaria 2015 / 73’
Seanse - kup bilet:
12 lis
Wózkownia

Obsada

Clotilde Courau, Stanislas Merhar, Lena Paugam

Opis filmu

Opowieść o miłości przypominająca Bergmanowskie Sceny z życia małżeńskiego w miniaturze. Pierre i Manon są małżeństwem, które wspólnie realizuje niskobudżetowe dokumenty. Pewnego dnia on spotyka młodą stażystkę Elisabeth, która staje się jego kochanką. Jednak Pierre nie chce odejść od Manon, pragnie obu kobiet. Tymczasem Elisabeth odkrywa, że Manon również kogoś ma. Gdy Pierre się o tym dowiaduje, porzuca kochankę i wraca do żony. Czy uda im się odbudować dawny związek?

Film zachwyca błyskotliwą ironią, z jaką demaskuje paradoksy związków międzyludzkich. Garrel raz jeszcze udowodnił, że zalicza się do grona najciekawszych reżyserów europejskiego kina, a jego dalszą twórczość warto śledzić z uwagą.

Piotr Czerkawski

Informacje o reżyserze

Philippe Garrel

Philippe Garrel urodził się 6 kwietnia 1948 roku, jako syn aktora Maurice'a Garrela. Karierę filmową rozpoczął w roli reżysera i scenarzysty 15-minutowego Lés enfants désaccordés (1964). W 1969 roku rozpoczął współpracę z piosenkarką Nico, nagrywając z nią piosenkę The Falconer do filmu Le Lit de la Vierge. Pracował z nią również przy kolejnych filmach.W 1982 roku otrzymał nagrodę im. Jean'a Vigo za film Dziecięcy sekret. Jego filmy Dzika niewinność z 2001 oraz Zwyczajni kochankowie z 2005 roku zostały nagrodzone na festiwalu w Wenecji.

Wybrana filmografia:

1964 Les enfants désaccordés (kr.m. / short)

1969 Le lit de la vierge

1979 L'enfant secret

1983 Liberté, la nuit

1988 Les baisers de secours / Emergency Kisses

1990 J'entends plus la guitare / I Don't Hear the Guitar Anymore

1993 Narodziny miłości / La naissance de l'amour / The Birth of Love

1998 Powiew nocy / Le vent de la nuit / Night Wind

2001 Dzika niewinność / Sauvage innocence / Wild Innocence

2004 Zwyczajni kochankowie / Les amants réguliers / Regular Lovers

2008 Granica świtu / La frontière de l'aube / Frontier of Dawn


Philippe Garrel was born on 6th April 1948, the son of actor Maurice Garnel. He made his debut as a director and scriptwriter with the 15-minute long film Lés Enfants Désaccordés (1964). In 1969, he started working with a singer, Nico, and they recorded a song entitled The Falconer for the film Le Lit de la Vierge, as well as working together again later on other productions. In 1982, he was given the Jean Vigo Award for L'Enfant Secret. His films Wild Innocence of 2001 and Les amants réguliers of 2005 received awards at a festival in Venice.

Selected filmography:

1964 Les enfants désaccordés (kr.m. / short)

1969 Le lit de la vierge

1979 L'enfant secret

1983 Liberté, la nuit

1988 Les baisers de secours / Emergency Kisses

1990 J'entends plus la guitare / I Don't Hear the Guitar Anymore

1993 Narodziny miłości / La naissance de l'amour / The Birth of Love

1998 Powiew nocy / Le vent de la nuit / Night Wind

2001 Dzika niewinność / Sauvage innocence / Wild Innocence

2004 Zwyczajni kochankowie / Les amants réguliers / Regular Lovers

2008 Granica świtu / La frontière de l'aube / Frontier of Dawn

stopka

reżyseria: Philippe Garrel
obsada: Clotilde Courau, Stanislas Merhar, Lena Paugam
polski dystrybutor: Spectator
barwa: kolor
Adapter. Kino bez barier: Ikar. Legenda Mietka Kosza 
Adapter. Kino bez barier
Maciej Pieprzyca, Polska 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Był sobie pies 2 
Gail Mancuso, USA, Hong Kong, Indie, Chiny 2019
Czarownica 2 (napisy) 
Joachim Rønning, USA 2019
Czarownica 2 (wersja oryginalna) 
Joachim Rønning, USA 2019
Gordon i Paddy 
Linda Hamback, Szwecja 2017
Ikar. Legenda Mietka Kosza 
Maciej Pieprzyca, Polska 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kino na bis: Syn Szawła 
Kino na bis
László Nemes, Węgry 2015
Mowa ptaków 
Xawery Żuławski, Polska 2019
(Nie)znajomi 
Tadeusz Śliwa, Polska 2019
O Yeti! 
Jill Culton, Chiny, USA 2019
Ostatnia Góra 
Dariusz Załuski, Polska 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Polish Cinema for Beginners: Ostatnia rodzina 
Polish Cinema for Beginners
Jan P. Matuszyński, Polska 2016
Portret kobiety w ogniu 
Céline Sciamma, Francja 2019
Rzeka 
Emir Baigazin, Norwegia, Polska, Kazachstan 2018
Synonimy 
Nadav Lapid, Francja, Niemcy, Izrael 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
Wystawa na ekranie: Leonardo. Dzieła wszystkie 
Wystawa na ekranie 2019/2020
Phil Grabsky
Zabawa w pochowanego 
Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.