film
Wózkownia: 11 minut
reż. Jerzy Skolimowski / Polska 2015 / 82’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 3 grudnia 2015.

Obsada

Andrzej Chyra, Dawid Ogrodnik, Wojciech Mecwaldowski

Opis filmu

Obsesyjnie zazdrosny mąż, jego seksowna żona-aktorka, podstępny hollywoodzki reżyser, niefrasobliwy handlarz narkotyków, dziewczyna z ukochanym psem, sprzedawca hot dogów z niejasną przeszłością, sfrustrowany uczeń w ryzykownej misji, alpinista myjący hotelowe okna, sędziwy malarz, ekipa pogotowia ratunkowego z zaskakującym problemem i grupa głodnych zakonnic. Przekrój mieszkańców współczesnego miasta, których życie i pasje przeplatają się ze sobą. Nieoczekiwany łańcuch zdarzeń przypieczętuje losy wielu z nich w ciągu zaledwie jedenastu minut.

Gdybyśmy rozplątali treść tego filmu na poszczególne wątki i opowiedzieli je po bożemu, szukając bardzo serio ukrytych znaczeń, popadlibyśmy w banał. Sens "11 minut" zawiera się w czymś innym - w samym fakcie, że te wątki są ze sobą powiązane i w ostatecznym momencie, na zasadzie reakcji łańcuchowej, wywołują eksplozję. Okazuje się wtedy, że mogło być ich nie dziesięć, ale sto, tysiąc.

Tadeusz Sobolewski, "Gazeta Wyborcza"

Informacje o reżyserze

Jerzy Skolimowski

Urodził się w 1938 roku w Łodzi. Jest jedną z najważniejszych postaci polskiego kina. Od lat 60. wyreżyserował ponad 20 filmów. Tworzył w Polsce (Rysopis, Walkower, Bariera), Belgii (Start), Wielkiej Brytanii (Na samym dnie, Fucha) i Stanach Zjednoczonych (Latarnik). W 2008 roku Czterema nocami z Anną powrócił do Polski i do kina w mistrzowskim stylu. Essential Killing został nagrodzony na festiwalach m.in. w Wenecji i Gdyni.


Born in 1938 in Lodz, is one of the most important figures of Polish cinema. Director of more than 20 movies since the beginning of the 60's, he have created many masterpices of history, in Poland (Identification Marks: None, Walkover, Barrier), in Belgium (Le départ), in the United-Kingdom (Deep End, Moonlighting) and in the United-States (Lightship). His movie Four Nights with Anna, shot in Poland in 2008, marked the return of a cinema master.

Filmografia/ Filmography

1964 Rysopis / Identification Marks: None

1965 Walkower / Walkover

1966 Bariera / Barrier

1967 Ręce do góry / Hands Up

1967 Start / Le départ

1970 Na samym dnie / Deep End

1982 Fucha / Moonlighting

1985 Latarniowiec / Lightship

1991 Ferdydurke / 30 Door Key

2008 Cztery noce z Anną / Four Nights with Anna

2010 Essential Killing

stopka

reżyseria: Jerzy Skolimowski
obsada: Andrzej Chyra, Dawid Ogrodnik, Wojciech Mecwaldowski
polski dystrybutor: Kino Świat
barwa: kolor
Błąd systemu 
Nora Fingscheidt, Niemcy 2019
Deerskin 
Quentin Dupieux, Francja 2019
Dwóch papieży 
Fernando Meirelles, Wielka Brytania, Włochy, Argentyna, USA 2019
Gorący temat 
Jay Roach, Kanada, USA 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Judy 
Rupert Goold, Wielka Brytania 2019
Kraina miodu 
Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov, Macedonia 2019
Kultowe NoHo: "Fight Club" 
Wydarzenia specjalne
David Fincher, Niemcy, USA 1999
Marona - psia opowieść (lektor) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Mistrzowie Kina: Thor: Ragnarok 
Mistrzowie Kina
Taika Waititi, USA 2017
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Oficer i szpieg 
Roman Polański, Francja, Włochy 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Proxima 
Alice Winocour, USA, Niemcy 2019
Psy 3. W imię zasad 
Władysław Pasikowski, Polska 2020
Richard Jewell 
Clint Eastwood, USA 2019
Tam gdzieś musi być niebo 
Elia Suleiman, Francja, Katar, Niemcy, Kanada, Turcja, Palestyna 2019
The Lighthouse 
Robert Eggers, USA, Kanada 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.