film
Wózkownia: 11 minut
reż. Jerzy Skolimowski / Polska 2015 / 82’
Seanse - kup bilet:
03 gru
Wózkownia

Obsada

Andrzej Chyra, Dawid Ogrodnik, Wojciech Mecwaldowski

Opis filmu

Obsesyjnie zazdrosny mąż, jego seksowna żona-aktorka, podstępny hollywoodzki reżyser, niefrasobliwy handlarz narkotyków, dziewczyna z ukochanym psem, sprzedawca hot dogów z niejasną przeszłością, sfrustrowany uczeń w ryzykownej misji, alpinista myjący hotelowe okna, sędziwy malarz, ekipa pogotowia ratunkowego z zaskakującym problemem i grupa głodnych zakonnic. Przekrój mieszkańców współczesnego miasta, których życie i pasje przeplatają się ze sobą. Nieoczekiwany łańcuch zdarzeń przypieczętuje losy wielu z nich w ciągu zaledwie jedenastu minut.

Gdybyśmy rozplątali treść tego filmu na poszczególne wątki i opowiedzieli je po bożemu, szukając bardzo serio ukrytych znaczeń, popadlibyśmy w banał. Sens "11 minut" zawiera się w czymś innym - w samym fakcie, że te wątki są ze sobą powiązane i w ostatecznym momencie, na zasadzie reakcji łańcuchowej, wywołują eksplozję. Okazuje się wtedy, że mogło być ich nie dziesięć, ale sto, tysiąc.

Tadeusz Sobolewski, "Gazeta Wyborcza"

Informacje o reżyserze

Jerzy Skolimowski

Urodził się w 1938 roku w Łodzi. Jest jedną z najważniejszych postaci polskiego kina. Od lat 60. wyreżyserował ponad 20 filmów. Tworzył w Polsce (Rysopis, Walkower, Bariera), Belgii (Start), Wielkiej Brytanii (Na samym dnie, Fucha) i Stanach Zjednoczonych (Latarnik). W 2008 roku Czterema nocami z Anną powrócił do Polski i do kina w mistrzowskim stylu. Essential Killing został nagrodzony na festiwalach m.in. w Wenecji i Gdyni.


Born in 1938 in Lodz, is one of the most important figures of Polish cinema. Director of more than 20 movies since the beginning of the 60's, he have created many masterpices of history, in Poland (Identification Marks: None, Walkover, Barrier), in Belgium (Le départ), in the United-Kingdom (Deep End, Moonlighting) and in the United-States (Lightship). His movie Four Nights with Anna, shot in Poland in 2008, marked the return of a cinema master.

Filmografia/ Filmography

1964 Rysopis / Identification Marks: None

1965 Walkower / Walkover

1966 Bariera / Barrier

1967 Ręce do góry / Hands Up

1967 Start / Le départ

1970 Na samym dnie / Deep End

1982 Fucha / Moonlighting

1985 Latarniowiec / Lightship

1991 Ferdydurke / 30 Door Key

2008 Cztery noce z Anną / Four Nights with Anna

2010 Essential Killing

stopka

reżyseria: Jerzy Skolimowski
obsada: Andrzej Chyra, Dawid Ogrodnik, Wojciech Mecwaldowski
polski dystrybutor: Kino Świat
barwa: kolor
Dogman 
Matteo Garrone, Włochy, Francja 2018
Lato 
Kiriłł Sieriebriennikow, Rosja, Francja 2018
Smak zemsty. Peppermint 
Pierre Morel, USA 2018
Tajemnice Silver Lake 
David Robert Mitchell, USA 2018
Człowiek, który zabił Don Kichota 
Terry Gilliam, Hiszpania, Portugalia, Wielka Brytania 2018
Człowiek, który zabił Don Kichota (seans dla szkoły) 
Terry Gilliam, Hiszpania, Portugalia, Wielka Brytania 2018
Dywizjon 303. Historia prawdziwa 
Wiesław Saniewski, Denis Delić, Polska, Wielka Brytania 2018
Jesień we Francji 
Mahamat-Saleh Haroun, Francja 2017
Kino Dzieci 2018: Dzieci z Bullerbyn 
5. FF Kino Dzieci
Lasse Hallström, Szwecja, Włochy 1986
Kino Dzieci 2018: Łowcy czarownic 
5. FF Kino Dzieci
Raško Miljković, Serbia, Macedonia 2018
Kino Dzieci 2018: Mirai 
5. FF Kino Dzieci
Mamoru Hosoda, Japonia 2017
Kino Dzieci 2018: Pettson i Findus - Najlepsza Gwiazdka 
5. FF Kino Dzieci
Ali Samadi Ahadi, Niemcy 2016
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
McQueen 
Ian Bonhôte, Peter Ettedgui, Wielka Brytania 2018
Zama 
Lucrecia Martel, Argentyna, Brazylia, Hiszpania, Dominikana, Francja, Holandia, Meksyk, Szwajcaria, USA, Portugalia, Liban 2017
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
Żona 
Björn Runge, Szwecja, USA, Wielka Brytania 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.