film
Wózkownia: Młodość
Youth
reż. Paolo Sorrentino / Włochy, Francja, Szwajcaria, Wielka Brytania 2015 / 118’
Seanse - kup bilet:
24 wrz
Wózkownia

Obsada

Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz

Opis filmu

Wybitny kompozytor otrzymuje od angielskiej królowej nieoczekiwaną propozycję. Słynny reżyser szuka idealnego zakończenia dla swojego najważniejszego filmu. Piękna kobieta chce się dowiedzieć, dlaczego mąż porzucił ją dla dziewczyny, od której wszystko ją różni. Charyzmatyczny aktor, znany z roli w superprodukcji, chce znaleźć prawdziwe życiowe wyzwanie. Miss Świata postanawia udowodnić, że to ona jest faktycznie najpiękniejszą kobietą chodzącą po ziemi. Wielka gwiazda zjawia się po latach, by prosto w twarz powiedzieć mężczyźnie swojego życia, co naprawdę o nim myśli. Kilka letnich dni, podczas których wyjdą na jaw najgłębsze tajemnice, a powszechne pragnienie młodości zostanie wystawione na próbę.

Paolo Sorrentino, po raz kolejny współpracujący z operatorem Lucą Bigazzim, potrafi bawić się obrazem jak mało kto we współczesnym kinie - jego nowy film jest z całą pewnością bardzo piękny.

Marta Bałaga, stopklatka.pl

Informacje o reżyserze

Paolo Sorrentino

Urodził się w Neapolu w 1970 roku. Jego pełnometrażowy debiut O jednego więcej był pokazywany podczas MFF w Wenecji i zyskał uznanie w kraju i za granicą. To przy tym filmie zaczęła się trwająca do dziś współpraca reżysera z Tonim Servillo. Międzynarodową sławę zyskał w 2004 roku dzięki swojemu stylowemu thrillerowi Skutki miłości. ZaBoskiego zdobył nagrodę canneńskiego jury. Jego największym dotychczasowym sukcesem jest wyróżnione Oscarem Wielkie piękno.

Wybrana filmografia

2001 O jednego więcej / L'uomo in più / One Man Up

2004 Skutki miłości / Le conseguenze dell'amore / The Consequeces of Love

2006 Przyjaciel rodziny / L'Amico di famiglia / The Family Friend

2008 Boski / Il Divo

2013 Wielkie piękno / La grande bellezza / The Great Beauty

stopka

reżyseria: Paolo Sorrentino
obsada: Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz
polski dystrybutor: Gutek Film
barwa: kolor
Amazing Grace: Aretha Franklin 
Pokazy specjalne
Sydney Pollack, Alan Elliott, USA 2018
Angelo 
Markus Schleinzer, Austria, Luksemburg 2018
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Irlandczyk 
Martin Scorsese, USA 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kraina lodu 2 
Jennifer Lee, Chris Buck, USA 2019
Last Christmas 
Paul Feig, Wielka Brytania 2019
Le Mans' 66 
James Mangold, USA 2019
Młody Ahmed 
Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Belgia, Francja 2019
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Niewidoczne życie sióstr Gusmão 
Karim Aïnouz, Brazylia 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Słodziak 
Alma Har’el, USA 2019
Śnieżna paczka 
Aaron Woodley, Chiny, Indie, Japonia, Kanada, USA, Wielka Brytania, Korea Południowa 2019
The Lighthouse 
Robert Eggers, USA, Kanada 2019
Baranek Shaun Film. Farmageddon 
Will Becher, Richard Phelan, Francja, USA, Wielka Brytania 2019
Obywatel Jones 
Agnieszka Holland, Polska, Wielka Brytania, Ukraina 2019
Portret kobiety w ogniu 
Céline Sciamma, Francja 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.