film
Wózkownia: Młodość
Youth
reż. Paolo Sorrentino / Włochy, Francja, Szwajcaria, Wielka Brytania 2015 / 118’
Seanse - kup bilet:
24 wrz
Wózkownia

Obsada

Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz

Opis filmu

Wybitny kompozytor otrzymuje od angielskiej królowej nieoczekiwaną propozycję. Słynny reżyser szuka idealnego zakończenia dla swojego najważniejszego filmu. Piękna kobieta chce się dowiedzieć, dlaczego mąż porzucił ją dla dziewczyny, od której wszystko ją różni. Charyzmatyczny aktor, znany z roli w superprodukcji, chce znaleźć prawdziwe życiowe wyzwanie. Miss Świata postanawia udowodnić, że to ona jest faktycznie najpiękniejszą kobietą chodzącą po ziemi. Wielka gwiazda zjawia się po latach, by prosto w twarz powiedzieć mężczyźnie swojego życia, co naprawdę o nim myśli. Kilka letnich dni, podczas których wyjdą na jaw najgłębsze tajemnice, a powszechne pragnienie młodości zostanie wystawione na próbę.

Paolo Sorrentino, po raz kolejny współpracujący z operatorem Lucą Bigazzim, potrafi bawić się obrazem jak mało kto we współczesnym kinie - jego nowy film jest z całą pewnością bardzo piękny.

Marta Bałaga, stopklatka.pl

Informacje o reżyserze

Paolo Sorrentino

Urodził się w Neapolu w 1970 roku. Jego pełnometrażowy debiut O jednego więcej był pokazywany podczas MFF w Wenecji i zyskał uznanie w kraju i za granicą. To przy tym filmie zaczęła się trwająca do dziś współpraca reżysera z Tonim Servillo. Międzynarodową sławę zyskał w 2004 roku dzięki swojemu stylowemu thrillerowi Skutki miłości. ZaBoskiego zdobył nagrodę canneńskiego jury. Jego największym dotychczasowym sukcesem jest wyróżnione Oscarem Wielkie piękno.

Wybrana filmografia

2001 O jednego więcej / L'uomo in più / One Man Up

2004 Skutki miłości / Le conseguenze dell'amore / The Consequeces of Love

2006 Przyjaciel rodziny / L'Amico di famiglia / The Family Friend

2008 Boski / Il Divo

2013 Wielkie piękno / La grande bellezza / The Great Beauty

stopka

reżyseria: Paolo Sorrentino
obsada: Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz
polski dystrybutor: Gutek Film
barwa: kolor
Człowiek, który zabił Don Kichota 
Terry Gilliam, Hiszpania, Portugalia, Wielka Brytania 2018
Czyściciele internetu 
Hans Block, Moritz Riesewieck, Niemcy, Brazylia 2018
Dogman 
Matteo Garrone, Włochy, Francja 2018
Hard Paint 
Filipe Matzembacher, Marcio Reolon, Brazylia 2018
Kamerdyner 
Filip Bajon, Polska 2018
Kler 
Wojciech Smarzowski, Polska 2018
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Nina 
Olga Chajdas, Polska 2018
Tajemnice Silver Lake 
David Robert Mitchell, USA 2018
Venom 
Ruben Fleischer, USA 2018
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
Dywizjon 303. Historia prawdziwa (seans dla szkoły) 
Wiesław Saniewski, Denis Delić, Polska, Wielka Brytania 2018
Mała stopa 
Karey Kirkpatrick, USA 2018
Młodość Astrid 
Pernille Fischer Christensen, Szwecja, Dania 2018
Wieś pływających krów 
Katarzyna Trzaska, Polska 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.