film
Wózkownia: O dziewczynie, która wraca nocą sama do domu
A Girl Walks Home Alone at Night
reż. Ana Lily Amirpour / USA, Iran 2014 / 99’
Seanse - kup bilet:
27 sie
Wózkownia

Obsada

Sheila Vand, Arash Marandi, Marshall Manesh

Opis filmu

Film, który oczarował recenzentów prestiżowych magazynów filmowych i widzów na całym świecie. Po światowej premierze na festiwalu Sundance Ana Lily Amirpour – scenarzystka i reżyserka – została okrzyknięta prawdziwą sensacją kina zagranicznego. Jej debiut to oryginalna zabawa filmowymi gatunkami – od wampirycznego horroru przez romantyczną historię miłosną po irański western. Film, który zachwyca zdjęciami, psychodeliczną muzyką oraz tytułową rolą Sheili Vand, uznano za jeden z najciekawszych debiutów 2014 roku.

Informacje o reżyserze

Ana Lily Amirpour

W 2009 roku skończyła studia na UCLA School of Theater, Film and Television. Swój pierwszy film – horror w scenerii slumber party – nakręciła w wieku 20 lat. Była m.in. frontwoman i basistką zespołu rockowego. Jej debiut pełnometrażowy O dziewczynie, która wraca nocą sama do domu miał premierę w sekcji NEXT na Sundance Film Festival w 2014 roku. Pokazywano go również na New Directors/New Films Festival w MoMA w Nowym Jorku. Jest też autorką serii komiksów o samotnej wampirzycy.


Graduated in 2009 from the UCLA School of Theater, Film and Television. She made her first film, a slumber party horror, at age 20. She also sang and played bass in a rock band. Amirpour’s feature debut A Girl Walks Home Alone at Night premiered in the NEXT section at Sundance Film Festival 2014 and screened at MoMA’s New Directors/New Films Festival. She is the author of a comics series about a forlorn she-vampire.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2009  Six and a Half (short)

2010  Ana Lily Amirpour Likes This (doc., short)

2011  A Girl Walks Home Alone at Night (short)

2011  A Little Suicide (short)

2014  O dziewczynie, która wraca nocą sama do domu / A Girl Walks Home Alone at Night

stopka

reżyseria: Ana Lily Amirpour
obsada: Sheila Vand, Arash Marandi, Marshall Manesh
polski dystrybutor: M2 Films
barwa: kolor
Agent Kot 
Christoph LauensteinWolfgang Lauenstein, Belgia, Niemcy 2018
Aladyn (dubbing) 
Guy Ritchie, USA 2019
Aladyn (napisy) 
Guy Ritchie, USA 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Dzika grusza 
Nuri Bilge Ceylan, Francja, Turcja 2018
Girl 
Lukas Dhont, Belgia, Holandia 2018
Gloria Bell 
Sebastián Lelio, USA, Chile 2018
Jestem William 
Jonas Elmer, Dania 2017
Krew Boga 
Bartosz Konopka, Polska, Belgia 2018
Królowa Kier 
May el-Toukhy, Dania, Szwecja 2019
Łowcy czarownic (dubbing) 
Raško Miljković, Macedonia 2018
Niedobrani 
Jonathan Levine, USA 2019
Paskudy. Uglydolls 
Robert Rodriguez, USA 2019
Podwójne życie 
Olivier Assayas, Francja 2018
Pokémon: Detektyw Pikachu (napisy) 
Rob Letterman, Japonia, USA 2019
Rocketman 
Dexter Fletcher, Wielka Brytania 2019
Słodki koniec dnia 
Jacek Borcuch, Polska 2019
Tajemnice Joan 
Trevor Nunn, Wielka Brytania 2019
Wózkownia: Rocketman 
Wózkownia
Dexter Fletcher, Wielka Brytania 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.