film
Wózkownia: O dziewczynie, która wraca nocą sama do domu
A Girl Walks Home Alone at Night
reż. Ana Lily Amirpour / USA, Iran 2014 / 99’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 27 sierpnia 2015.

Obsada

Sheila Vand, Arash Marandi, Marshall Manesh

Opis filmu

Film, który oczarował recenzentów prestiżowych magazynów filmowych i widzów na całym świecie. Po światowej premierze na festiwalu Sundance Ana Lily Amirpour – scenarzystka i reżyserka – została okrzyknięta prawdziwą sensacją kina zagranicznego. Jej debiut to oryginalna zabawa filmowymi gatunkami – od wampirycznego horroru przez romantyczną historię miłosną po irański western. Film, który zachwyca zdjęciami, psychodeliczną muzyką oraz tytułową rolą Sheili Vand, uznano za jeden z najciekawszych debiutów 2014 roku.

Informacje o reżyserze

Ana Lily Amirpour

W 2009 roku skończyła studia na UCLA School of Theater, Film and Television. Swój pierwszy film – horror w scenerii slumber party – nakręciła w wieku 20 lat. Była m.in. frontwoman i basistką zespołu rockowego. Jej debiut pełnometrażowy O dziewczynie, która wraca nocą sama do domu miał premierę w sekcji NEXT na Sundance Film Festival w 2014 roku. Pokazywano go również na New Directors/New Films Festival w MoMA w Nowym Jorku. Jest też autorką serii komiksów o samotnej wampirzycy.


Graduated in 2009 from the UCLA School of Theater, Film and Television. She made her first film, a slumber party horror, at age 20. She also sang and played bass in a rock band. Amirpour’s feature debut A Girl Walks Home Alone at Night premiered in the NEXT section at Sundance Film Festival 2014 and screened at MoMA’s New Directors/New Films Festival. She is the author of a comics series about a forlorn she-vampire.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2009  Six and a Half (short)

2010  Ana Lily Amirpour Likes This (doc., short)

2011  A Girl Walks Home Alone at Night (short)

2011  A Little Suicide (short)

2014  O dziewczynie, która wraca nocą sama do domu / A Girl Walks Home Alone at Night

stopka

reżyseria: Ana Lily Amirpour
obsada: Sheila Vand, Arash Marandi, Marshall Manesh
polski dystrybutor: M2 Films
barwa: kolor
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Deerskin 
Quentin Dupieux, Francja 2019
Gorący temat 
Jay Roach, Kanada, USA 2019
Judy 
Rupert Goold, Wielka Brytania 2019
Kraina miodu 
Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov, Macedonia 2019
Marona - psia opowieść (lektor) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Mayday 
Sam Akina, Polska 2019
Moje filmy: Agnieszka Wolny - Hamkało - "Dracula" 
Moje filmy
Francis Ford Coppola, USA 1992
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Nowe Horyzonty dla Seniora: Oficer i szpieg 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Roman Polański, Francja, Włochy 2019
Oficer i szpieg 
Roman Polański, Francja, Włochy 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Psy 3. W imię zasad 
Władysław Pasikowski, Polska 2020
Sokół z masłem orzechowym 
Tyler Nilson, Michael Schwartz, USA 2019
Tajni i fajni 
Nick Bruno, USA 2019
Tam gdzieś musi być niebo 
Elia Suleiman, Francja, Katar, Niemcy, Kanada, Turcja, Palestyna 2019
The Lighthouse 
Robert Eggers, USA, Kanada 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Historia małżeńska 
Noah Baumbach, USA 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kraina lodu 2 
Jennifer Lee, Chris Buck, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.