film
     
Wózkownia: Nowa dziewczyna
Une nouvelle amie
reż. François Ozon / Francja 2014 / 105’
Seanse - kup bilet:
06 sie
Wózkownia

Obsada

Romain Duris, Anaïs Demoustier, Raphaël Personnaz, Michèle Raingeval, Aurore Clément

Opis filmu

Nowy film François Ozona – twórcy hitu 8 kobiet oraz dwukrotnie nominowanego do Złotej Palmy na festiwalu filmowym w Cannes (Młoda i piękna, Basen) zdobywcy Europejskiej Nagrody Filmowej za Najlepszy Scenariusz (U niej w domu). W rolach głównych francuski amant – Romain Duris (Heartbreaker. Licencja na uwodzenie, Smak życia) oraz Anaïs Demoustier – gwiazda głośnego Sponsoringu Małgorzaty Szumowskiej. Nowa produkcja Ozona została uhonorowana Sebastiane Award dla Najlepszego Filmu w San Sebastian oraz zdobyła Nagrodę Publiczności na festiwalu w Petersburgu. Scenariusz powstał na podstawie opowiadania Ruth Rendell. Jedną z poprzednich książek autorki zekranizował Pedro Almodóvar (Drżące ciało).

Claire i Laura to najlepsze przyjaciółki od dzieciństwa. Są nierozłączne i dzielą ze sobą wszystkie najważniejsze momenty życia. Pewnego dnia Laura zapada na ciężką chorobę i wkrótce potem umiera. Claire popada w depresję. Chcąc sobie poradzić ze stratą, zaczyna pomagać Davidowi – mężowi przyjaciółki, który samotnie wychowuje niemowlę. Kobieta nie wie jednak, że mężczyzna ukrywa przed światem mroczny sekret. Podczas niezapowiedzianej wizyty w domu Laury i Davida, Claire natyka się na tajemniczą Virginię. Nowa dziewczyna ma na sobie ubrania Laury, a w jej twarzy jest coś niepokojąco znajomego.

Informacje o reżyserze

François Ozon

François Ozon

Reżyser, scenarzysta, montażysta, urodzony w 1967 r. w Paryżu. Pierwsze filmy nakręcił jeszcze jako nastolatek. Ukończył znaną paryską szkołę filmową La Fémis, już w czasie studiów nakręcił wiele filmów krótkometrażowych, które zdobyły liczne nagrody i otworzyły drogę mu do dalszej kariery. Pełnometrażową fabułą zadebiutował dopiero w 1997 r. - film Sitcom był zjadliwą i przewrotną satyrą na instytucję rodziny i klasę średnią, która pod maską normalności skrywa swoje rozmaite, zwłaszcza seksualne, perwersje. Uznanie przyniosły mu kolejne filmy Kryminalni kochankowie i Krople wody na rozpalonych kamieniach, film, za który otrzymał nagrodę Teddy dla najlepszego filmu gejowskiego na festiwalu w Berlinie. Jego pozycję ugruntowały kolejne obrazy, m.in. 8 kobiet oraz 5 x 2.

Wybrana filmografia:

1998 Sitcom

2000 Krople wody na rozpalonych kamieniach / Gouttes d'eau sur pierres brulantes / Water Drops on Burning Rocks

2002 8 kobiet / 8 femmes / 8 Women

2003 Basen / Swimming Pool

2005 5 x 2

2005 Czas, który pozostał / Le temps qui reste / Time to Leave

2007 Angel

2009 Ricky


François Ozon

Director, screenwriter, editor, born in Paris in 1967. He made his first film as a teenager. He graduated from the famous Parisian film school La Fémis. Even during his studies he made many short films and won multiple awards, opening his further career. He made his full-length feature debut only in 1997 - Sitcom was a virulent and ironic satire on family and middle class, disguising various, especially sexual, perversions behind a mask of normality. He gained recognition with his following films Criminal Lovers and Water Drops on Burning Rocks, which won a Teddy Award at the IFF in Berlin for the best film with LGBT topics. His position was enhanced by his subsequent works, including 8 Women and Five Times Two.

Selected filmography:

1998 Sitcom

2000 Gouttes d'eau sur pierres brulantes / Water Drops on Burning Rocks

2002 8 femmes / 8 Women

2003 Swimming Pool

2005 5 x 2

2005 Le temps qui reste / Time to Leave

2007 Angel

2009 Ricky

stopka

reżyseria: François Ozon
obsada: Romain Duris, Anaïs Demoustier, Raphaël Personnaz, Michèle Raingeval, Aurore Clément
polski dystrybutor: Kino Świat
barwa: kolor
Aladyn (napisy) 
Guy Ritchie, USA 2019
Gloria Bell 
Sebastián Lelio, USA, Chile 2018
Królowa Kier 
May el-Toukhy, Dania, Szwecja 2019
Pokémon: Detektyw Pikachu (napisy) 
Rob Letterman, Japonia, USA 2019
Rocketman 
Dexter Fletcher, Wielka Brytania 2019
Słodki koniec dnia 
Jacek Borcuch, Polska 2019
Tajemnice Joan 
Trevor Nunn, Wielka Brytania 2019
Agent Kot 
Christoph LauensteinWolfgang Lauenstein, Belgia, Niemcy 2018
Aladyn (dubbing) 
Guy Ritchie, USA 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Jestem William 
Jonas Elmer, Dania 2017
Krew Boga 
Bartosz Konopka, Polska, Belgia 2018
Łowcy czarownic (dubbing) 
Raško Miljković, Macedonia 2018
Niedobrani 
Jonathan Levine, USA 2019
Nowe Horyzonty dla Seniora: Gloria Bell 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Sebastián Lelio, USA, Chile 2018
Paskudy. Uglydolls 
Robert Rodriguez, USA 2019
Podwójne życie 
Olivier Assayas, Francja 2018
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.