film
Wózkownia: Manglehorn
reż. David Gordon Green / USA 2014 / 97’
Seanse - kup bilet:
02 lip
Wózkownia

Obsada

Al Pacino, Holly Hunter, Harmony Corine, Chris Messina

Opis filmu

Gdzieś na bezdrożach Teksasu mieszka ślusarz Manglehorn, dawny trener futbolu. Za dnia dorabia klucze i otwiera zatrzaśnięte samochody, przez całą dobę żyje w emocjonalnym zamknięciu i towarzyskiej pustce. Jego syn Jacob pracuje w wielkim mieście i dzwoni do ojca tylko wtedy, kiedy musi. Żona po rozwodzie wyjechała, a jedyną podporą mężczyzny jest kotka Fanny. Manglehorn ma rytuał: codziennie pisze listy do Clary, w której był zakochany wiele lat temu, a z którą nie ma od tamtego czasu kontaktu. Często spotyka Dawn, ciepłą i spokojną kasjerkę z małego banku, ale nie przychodzi mu nawet do głowy, żeby zaprosić ją na kolację. Do czasu. David Gordon Green w swoim osobnym i nieoczywistym stylu opowiada tu o więzieniach, w których ludzie sami się zamykają, i o emocjonalnej starości, czasem wyprzedzającej tę metrykalną. 

Informacje o reżyserze

David Gordon Green

Urodzony w 1975 roku w stanie Arkansas, jeden z najoryginalniejszych i najbardziej popularnych głosów amerykańskiego kina niezależnego. W swoich filmach często podejmuje tematykę dorastania, znany jest też z wnikliwych portretów. Swoje filmy pokazywał na najważniejszych festiwalach na świecie: w Berlinie, Toronto, Nowym Jorku, Wenecji czy Sundance i SXSW. Dwa jego poprzednie filmy, Manglehorn z fenomenalną rolą Ala Pacino oraz Kryzys to nasz pomysł z Sandrą Bullock, były pokazywane odpowiednio podczas 5. i 6. AFF.


Born in Arkansas in 1975, David Gordon Green is one of the most original and most popular voices in American independent cinema. His films often deal with the subject of growing up, and he is also known for his insightful characters and improvisation. His films have been shown at some of the most important festivals in the world, including Berlin, Toronto, New York, Venice, Sundance and SXSW. His two previous films-Manglehorn, featuring a phenomenal performance by Al Pacino, and Our Brand Is Crisis with Sandra Bullock-were screened at the fifth and sixth AFF, respectively.

Filmografia/ Filmography

2000 Sztama / George Washington

2003 Dziewczyny z krwi i kości / All the Real Girls

2013 Droga przez Teksas / Prince Avalanche

2013 Joe

2014 Manglehorn

2015 Kryzys to nasz pomysł / Our Brand Is Crisis

2017 Niezwyciężony / Stronger

stopka

reżyseria: David Gordon Green
obsada: Al Pacino, Holly Hunter, Harmony Corine, Chris Messina
polski dystrybutor: Gutek Film
barwa: kolor
53 wojny 
Ewa Bukowska, Polska 2018
7 uczuć 
Marek Koterski, Polska 2018
Adapter. Kino bez barier: Dywizjon 303. Historia prawdziwa 
Adapter. Kino bez barier
Wiesław Saniewski, Denis Delić, Polska, Wielka Brytania 2018
Bergman100: Persona 
Bergman 100
Ingmar Bergman, Szwecja 1966
Climax 
Gaspar Noé, Francja 2018
Człowiek, który zabił Don Kichota 
Terry Gilliam, Hiszpania, Portugalia, Wielka Brytania 2018
Czyściciele internetu 
Hans Block, Moritz Riesewieck, Niemcy, Brazylia 2018
Donbas 
Siergiej Łoźnica, Niemcy, Ukraina, Francja, Holandia, Rumunia 2018
Jak pies z kotem 
Janusz Kondratiuk, Polska 2018
Kamerdyner 
Filip Bajon, Polska 2018
Kapitan Morten i Królowa Pająków 
Kaspar Jancis, Henry Nicholson, Riho Unt, Estonia, Belgia, Irlandia, Wielka Brytania 2018
Kler 
Wojciech Smarzowski, Polska 2018
Nina 
Olga Chajdas, Polska 2018
Venom 
Ruben Fleischer, USA 2018
Wieś pływających krów 
Katarzyna Trzaska, Polska 2018
Winni 
Gustav Möller, Dania 2018
Zama 
Lucrecia Martel, Argentyna, Brazylia, Hiszpania, Dominikana, Francja, Holandia, Meksyk, Szwajcaria, USA, Portugalia, Liban 2017
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
Z perspektywy Paryża 
Jean-Paul Civeyrac, Francja 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.