film
Wózkownia: Manglehorn
reż. David Gordon Green / USA 2014 / 97’
Seanse - kup bilet:
02 lip
Wózkownia

Obsada

Al Pacino, Holly Hunter, Harmony Corine, Chris Messina

Opis filmu

Gdzieś na bezdrożach Teksasu mieszka ślusarz Manglehorn, dawny trener futbolu. Za dnia dorabia klucze i otwiera zatrzaśnięte samochody, przez całą dobę żyje w emocjonalnym zamknięciu i towarzyskiej pustce. Jego syn Jacob pracuje w wielkim mieście i dzwoni do ojca tylko wtedy, kiedy musi. Żona po rozwodzie wyjechała, a jedyną podporą mężczyzny jest kotka Fanny. Manglehorn ma rytuał: codziennie pisze listy do Clary, w której był zakochany wiele lat temu, a z którą nie ma od tamtego czasu kontaktu. Często spotyka Dawn, ciepłą i spokojną kasjerkę z małego banku, ale nie przychodzi mu nawet do głowy, żeby zaprosić ją na kolację. Do czasu. David Gordon Green w swoim osobnym i nieoczywistym stylu opowiada tu o więzieniach, w których ludzie sami się zamykają, i o emocjonalnej starości, czasem wyprzedzającej tę metrykalną. 

Informacje o reżyserze

David Gordon Green

Urodzony w 1975 roku w stanie Arkansas, jeden z najoryginalniejszych i najbardziej popularnych głosów amerykańskiego kina niezależnego. W swoich filmach często podejmuje tematykę dorastania, znany jest też z wnikliwych portretów. Swoje filmy pokazywał na najważniejszych festiwalach na świecie: w Berlinie, Toronto, Nowym Jorku, Wenecji czy Sundance i SXSW. Dwa jego poprzednie filmy, Manglehorn z fenomenalną rolą Ala Pacino oraz Kryzys to nasz pomysł z Sandrą Bullock, były pokazywane odpowiednio podczas 5. i 6. AFF.


Born in Arkansas in 1975, David Gordon Green is one of the most original and most popular voices in American independent cinema. His films often deal with the subject of growing up, and he is also known for his insightful characters and improvisation. His films have been shown at some of the most important festivals in the world, including Berlin, Toronto, New York, Venice, Sundance and SXSW. His two previous films-Manglehorn, featuring a phenomenal performance by Al Pacino, and Our Brand Is Crisis with Sandra Bullock-were screened at the fifth and sixth AFF, respectively.

Filmografia/ Filmography

2000 Sztama / George Washington

2003 Dziewczyny z krwi i kości / All the Real Girls

2013 Droga przez Teksas / Prince Avalanche

2013 Joe

2014 Manglehorn

2015 Kryzys to nasz pomysł / Our Brand Is Crisis

2017 Niezwyciężony / Stronger

stopka

reżyseria: David Gordon Green
obsada: Al Pacino, Holly Hunter, Harmony Corine, Chris Messina
polski dystrybutor: Gutek Film
barwa: kolor
Antologia Duchów Miasta 
Denis Côté, Kanada 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Diego 
Asif Kapadia, Wielka Brytania 2019
Dora i miasto złota 
James Bobin, Australia, USA 2019
Gdzie jesteś, Bernadette? 
Richard Linklater, USA 2019
I tak cię kocham 
Michael Showalter, USA 2017
Królowa Kier 
May el-Toukhy, Dania, Szwecja 2019
Królowe Zbrodni 
Andrea Berloff, USA 2019
Magiczne noce 
Paolo Virzi, Włochy 2018
Maiden 
Alex Holmes, Wielka Brytania 2018
Na bank się uda 
Szymon Jakubowski, Polska 2019
Pavarotti 
Ron Howard, Wielka Brytania 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Piranie 
Claudio Giovannesi, Włochy 2019
Winni 
Gustav Möller, Dania 2018
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.