film
Wózkownia: Serce, serduszko
reż. Jan Jakub Kolski / Polska 2014 / 115’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 4 grudnia 2014.

Obsada

Julia Kijowska, Marcin Dorociński, Borys Szyc, Marysia Blandzi

Opis filmu

Współczesna baśń o marzeniach, odwadze i spotkaniu dwóch bohaterek, tęskniących za miłością. Pełna ciepła i humoru historia Maszeńki, 11-letniej wychowanki bieszczadzkiego domu dziecka, której pasją jest taniec. Pierwszym etapem na drodze do spełnienia marzenia jest egzamin do szkoły baletowej w Gdańsku. Aby na niego zdążyć, dziewczynka ucieka z sierocińca. Zabiera ze sobą nowo zatrudnioną wychowawczynię, Kordulę. Przemierzają całą Polskę, ukrywając się przed policją, spotykając ludzi, którzy pomagają im w potrzebie.

Kolski stworzył kino drogi, rozgrywające się na ukochanej przez siebie prowincji. Ta Polska z jego filmu jest dużo piękniejsza niż w rzeczywistości, utkana raczej ze stereotypów, niż tego, co faktycznie można w niej spotkać. Naszą wieś spokojną, wieś wesołą zamieszkują dobrzy, bogobojni ludzie, nierzadko oryginały, zawsze otwarci na bezinteresowne zaopiekowanie się przybyszami z zewnątrz.

Alicja Sterna, film.onet.pl

Informacje o reżyserze

Jan Jakub Kolski

Jeden z najciekawszych twórców polskiego kina. Ma na swoim koncie kilkanaście filmów pełnometrażowych. Kolski tworzy kino autorskie. Jest reżyserem, scenarzystą i operatorem, a także pisarzem. W 1985 r. ukończył wydział operatorski w Łódzkiej Szkole Filmowej. Wcześniej, w latach 1977-81 pracował we Wrocławskim oddziale TVP. Na dużym ekranie zadebiutował w roku 1990 filmem "Pogrzeb kartofla" jednak zanim do tego doszło reżyser zrobił mnóstwo filmów krótkometrażowych, z których do najważniejszych należą: "Mały dekalog", "Jak mnie kochasz", "Słowiański świt" i "Ładny dzień". Ogólnopolską popularność przyniósł Kolskiemu w 1993 r. "Jańcio Wodnik", w którym brawurowo zagrał Franciszek Pieczka i za który reżyser otrzymał w 1994 r. "Paszport Polityki".


One of the most interesting of Polish filmmakers. He has directed about a dozen features. Kolski makes original cinema. He is a director, screenwriter, cinematographer and author. In 1985 he graduated from the Cinematography Department of the Łódź Film School. Earlier, between 1977 and 1981 he worked for TVP in Wrocław. He debuted on the big screen in 1990 with Pogrzeb kartofla, but before that he made plenty of short films, among them the most important ones: Mały dekalog, Jak mnie kochasz, Słowiański świt and Ładny dzień. Kolski became popular in Poland in 1993 for his Johnnie Waterman (Jańcio Wodnik), with an impressive performance by Franciszek Pieczka. For this film, the director received the “Passport” award from the Polityka weekly in 1994.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1990 Pogrzeb kartofla

1992 Pograbek

1993 Jańcio Wodnik

1995 Cudowne miejsce

1995 Szabla od komendanta

1998 Historia kina w Popielawach

2000 Daleko od okna

2003 Pornografia

2006 Jasminum

2008 Afonia i pszczoły

2009 Wenecja

stopka

reżyseria: Jan Jakub Kolski
obsada: Julia Kijowska, Marcin Dorociński, Borys Szyc, Marysia Blandzi
polski dystrybutor: Next Film
barwa: kolor
Akademia Kina Światowego (2019/2020): Zwiąż mnie 
Akademia Kina Światowego (2019/2020)
Pedro Almodóvar
Baranek Shaun Film. Farmageddon 
Will Becher, Richard Phelan, Francja, USA, Wielka Brytania 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Deerskin 
Quentin Dupieux, Francja 2019
Dwóch papieży 
Fernando Meirelles, Wielka Brytania, Włochy, Argentyna, USA 2019
Gorący temat 
Jay Roach, Kanada, USA 2019
Judy 
Rupert Goold, Wielka Brytania 2019
Kraina lodu 2 
Jennifer Lee, Chris Buck, USA 2019
Kraina miodu 
Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov, Macedonia 2019
Marona - psia opowieść (lektor) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Mayday 
Sam Akina, Polska 2019
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Oficer i szpieg 
Roman Polański, Francja, Włochy 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Psy 3. W imię zasad 
Władysław Pasikowski, Polska 2020
Sokół z masłem orzechowym 
Tyler Nilson, Michael Schwartz, USA 2019
Tajni i fajni 
Nick Bruno, USA 2019
Tam gdzieś musi być niebo 
Elia Suleiman, Francja, Katar, Niemcy, Kanada, Turcja, Palestyna 2019
The Lighthouse 
Robert Eggers, USA, Kanada 2019
TOP 10: Wysoka dziewczyna 
TOP 10 2019
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.