film
Wózkownia: Obywatel
reż. Jerzy Stuhr / Polska 2014 / 100’
Seanse - kup bilet:
13 lis
Wózkownia

Obsada

Jerzy Stuhr, Maciej Stuhr, Janusz Gajos

Opis filmu

Wychodząc z gmachu telewizji Jan Bratek ulega groźnemu wypadkowi. Leżąc na szpitalnym łóżku majaczy, przypominając sobie sceny z burzliwego życia. Miał szczęście, albo pecha, wbrew swoim zamiarom znajdować się w centrum wydarzeń historycznych. W jego losie, jak w soczewce, odbija się powojenna historia Polski.

W tym filmie obrywa się każdemu. Prawicy i lewicy. Kościołowi i świeckim. Ubecji i Solidarności. Karierowiczom i kombinatorom. Łucznikowi i zespołom tańca. A nawet TVP. Jerzy Stuhr patrzy na Polaków i naszą historię oraz współczesność okiem surowym i krytycznym, ale z otwartym sercem. Prowokuje, ale i bawi. Zachęca do odrobiny samokrytycyzmu, ale i dystansu. Z kogo się śmiejecie? Z siebie się śmiejemy! Po co się śmiejecie, by trochę zmądrzeć!

Dagmara Romanowska, film.onet.pl

Informacje o reżyserze

Jerzy Stuhr

Jerzy Stuhr urodził się w 1947 roku w Krakowie. Jeden z najwybitniejszych polskich aktorów. Stworzył wiele legendarnych, niezapomnianych filmowych i teatralnych kreacji (Amator, Wodzirej, Seksmisja, Dekalog). Jest współtwórcą Teatru Stu. Od 1997 roku jest rektorem Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej w Krakowie. W 1994 roku zadebiutował jako reżyser filmowy nagradzanym Spisem cudzołożnic.

Filmografia:

1994 Spis cudzołożnic / List of Lovers

1997 Historie miłosne / Love Stories

1999 Tydzień z życia mężczyzny / A Week in the Life of a Man

2000 Duże zwierze

2003 Pogoda na jutro / Tomorrow's Weather


Jerzy Stuhr was born in 1947 in Cracow, Poland. He is one of the greatest Polish actors, who created dozens of unforgettable theatrical and cinematic creations (Camera Buff, Top Dog, Sexmission, The Ten Commandments). He cofounded Teatr Stu. Since 1997 he also acts as a provost of National Theatrical School in Krakow. In 1994 he made his directorial debut with award-winning movie List of Lovers.

Filmography:

1994 Spis cudzołożnic / List of Lovers

1997 Historie miłosne / Love Stories

1999 Tydzień z życia mężczyzny / A Week in the Life of a Man

2000 Duże zwierze

2003 Pogoda na jutro / Tomorrow's Weather

stopka

reżyseria: Jerzy Stuhr
obsada: Jerzy Stuhr, Maciej Stuhr, Janusz Gajos
polski dystrybutor: Vue Movie
barwa: kolor
Agent Kot 
Christoph LauensteinWolfgang Lauenstein, Belgia, Niemcy 2018
Aladyn (dubbing) 
Guy Ritchie, USA 2019
Aladyn (napisy) 
Guy Ritchie, USA 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Jestem William 
Jonas Elmer, Dania 2017
Kobieta idzie na wojnę 
Benedikt Erlingsson, Francja, Islandia, Ukraina 2018
Krew Boga 
Bartosz Konopka, Polska, Belgia 2018
Królowa Kier 
May el-Toukhy, Dania, Szwecja 2019
Łowcy czarownic (dubbing) 
Raško Miljković, Macedonia 2018
Ma 
Tate Taylor, USA 2019
Niedobrani 
Jonathan Levine, USA 2019
Nowe Horyzonty dla Seniora: Wymarzony 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Jeanne Herry, Francja 2018
Paskudy. Uglydolls 
Robert Rodriguez, USA 2019
Petra 
Jaime Rosales, Dania, Hiszpania, Francja 2018
Podwójne życie 
Olivier Assayas, Francja 2018
Pokémon: Detektyw Pikachu (dubbing) 
Rob Letterman, Japonia, USA 2019
Pokémon: Detektyw Pikachu (napisy) 
Rob Letterman, Japonia, USA 2019
Rocketman 
Dexter Fletcher, Wielka Brytania 2019
Sauvage 
Camille Vidal-Naquet, Francja 2018
Słodki koniec dnia 
Jacek Borcuch, Polska 2019
Tajemnice Joan 
Trevor Nunn, Wielka Brytania 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.