film
Wózkownia: Obywatel
reż. Jerzy Stuhr / Polska 2014 / 100’
Seanse - kup bilet:
13 lis
Wózkownia

Obsada

Jerzy Stuhr, Maciej Stuhr, Janusz Gajos

Opis filmu

Wychodząc z gmachu telewizji Jan Bratek ulega groźnemu wypadkowi. Leżąc na szpitalnym łóżku majaczy, przypominając sobie sceny z burzliwego życia. Miał szczęście, albo pecha, wbrew swoim zamiarom znajdować się w centrum wydarzeń historycznych. W jego losie, jak w soczewce, odbija się powojenna historia Polski.

W tym filmie obrywa się każdemu. Prawicy i lewicy. Kościołowi i świeckim. Ubecji i Solidarności. Karierowiczom i kombinatorom. Łucznikowi i zespołom tańca. A nawet TVP. Jerzy Stuhr patrzy na Polaków i naszą historię oraz współczesność okiem surowym i krytycznym, ale z otwartym sercem. Prowokuje, ale i bawi. Zachęca do odrobiny samokrytycyzmu, ale i dystansu. Z kogo się śmiejecie? Z siebie się śmiejemy! Po co się śmiejecie, by trochę zmądrzeć!

Dagmara Romanowska, film.onet.pl

Informacje o reżyserze

Jerzy Stuhr

Jerzy Stuhr urodził się w 1947 roku w Krakowie. Jeden z najwybitniejszych polskich aktorów. Stworzył wiele legendarnych, niezapomnianych filmowych i teatralnych kreacji (Amator, Wodzirej, Seksmisja, Dekalog). Jest współtwórcą Teatru Stu. Od 1997 roku jest rektorem Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej w Krakowie. W 1994 roku zadebiutował jako reżyser filmowy nagradzanym Spisem cudzołożnic.

Filmografia:

1994 Spis cudzołożnic / List of Lovers

1997 Historie miłosne / Love Stories

1999 Tydzień z życia mężczyzny / A Week in the Life of a Man

2000 Duże zwierze

2003 Pogoda na jutro / Tomorrow's Weather


Jerzy Stuhr was born in 1947 in Cracow, Poland. He is one of the greatest Polish actors, who created dozens of unforgettable theatrical and cinematic creations (Camera Buff, Top Dog, Sexmission, The Ten Commandments). He cofounded Teatr Stu. Since 1997 he also acts as a provost of National Theatrical School in Krakow. In 1994 he made his directorial debut with award-winning movie List of Lovers.

Filmography:

1994 Spis cudzołożnic / List of Lovers

1997 Historie miłosne / Love Stories

1999 Tydzień z życia mężczyzny / A Week in the Life of a Man

2000 Duże zwierze

2003 Pogoda na jutro / Tomorrow's Weather

stopka

reżyseria: Jerzy Stuhr
obsada: Jerzy Stuhr, Maciej Stuhr, Janusz Gajos
polski dystrybutor: Vue Movie
barwa: kolor
Adapter. Kino bez barier: Ikar. Legenda Mietka Kosza 
Adapter. Kino bez barier
Maciej Pieprzyca, Polska 2019
Był sobie pies 2 
Gail Mancuso, USA, Hong Kong, Indie, Chiny 2019
Czarownica 2 (napisy) 
Joachim Rønning, USA 2019
Czarownica 2 (wersja oryginalna) 
Joachim Rønning, USA 2019
Ikar. Legenda Mietka Kosza 
Maciej Pieprzyca, Polska 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kino na bis: Syn Szawła 
Kino na bis
László Nemes, Węgry 2015
(Nie)znajomi 
Tadeusz Śliwa, Polska 2019
O Yeti! 
Jill Culton, Chiny, USA 2019
Ostatnia Góra 
Dariusz Załuski, Polska 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Polish Cinema for Beginners: Ostatnia rodzina 
Polish Cinema for Beginners
Jan P. Matuszyński, Polska 2016
Portret kobiety w ogniu 
Céline Sciamma, Francja 2019
Rzeka 
Emir Baigazin, Norwegia, Polska, Kazachstan 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
Zabawa w pochowanego 
Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett, USA 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Gordon i Paddy 
Linda Hamback, Szwecja 2017
Mowa ptaków 
Xawery Żuławski, Polska 2019
Synonimy 
Nadav Lapid, Francja, Niemcy, Izrael 2018
Wystawa na ekranie: Leonardo. Dzieła wszystkie 
Wystawa na ekranie 2019/2020
Phil Grabsky
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.