film
Wózkownia: Obywatel
reż. Jerzy Stuhr / Polska 2014 / 100’
Seanse - kup bilet:
13 lis
Wózkownia

Obsada

Jerzy Stuhr, Maciej Stuhr, Janusz Gajos

Opis filmu

Wychodząc z gmachu telewizji Jan Bratek ulega groźnemu wypadkowi. Leżąc na szpitalnym łóżku majaczy, przypominając sobie sceny z burzliwego życia. Miał szczęście, albo pecha, wbrew swoim zamiarom znajdować się w centrum wydarzeń historycznych. W jego losie, jak w soczewce, odbija się powojenna historia Polski.

W tym filmie obrywa się każdemu. Prawicy i lewicy. Kościołowi i świeckim. Ubecji i Solidarności. Karierowiczom i kombinatorom. Łucznikowi i zespołom tańca. A nawet TVP. Jerzy Stuhr patrzy na Polaków i naszą historię oraz współczesność okiem surowym i krytycznym, ale z otwartym sercem. Prowokuje, ale i bawi. Zachęca do odrobiny samokrytycyzmu, ale i dystansu. Z kogo się śmiejecie? Z siebie się śmiejemy! Po co się śmiejecie, by trochę zmądrzeć!

Dagmara Romanowska, film.onet.pl

Informacje o reżyserze

Jerzy Stuhr

Jerzy Stuhr urodził się w 1947 roku w Krakowie. Jeden z najwybitniejszych polskich aktorów. Stworzył wiele legendarnych, niezapomnianych filmowych i teatralnych kreacji (Amator, Wodzirej, Seksmisja, Dekalog). Jest współtwórcą Teatru Stu. Od 1997 roku jest rektorem Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej w Krakowie. W 1994 roku zadebiutował jako reżyser filmowy nagradzanym Spisem cudzołożnic.

Filmografia:

1994 Spis cudzołożnic / List of Lovers

1997 Historie miłosne / Love Stories

1999 Tydzień z życia mężczyzny / A Week in the Life of a Man

2000 Duże zwierze

2003 Pogoda na jutro / Tomorrow's Weather


Jerzy Stuhr was born in 1947 in Cracow, Poland. He is one of the greatest Polish actors, who created dozens of unforgettable theatrical and cinematic creations (Camera Buff, Top Dog, Sexmission, The Ten Commandments). He cofounded Teatr Stu. Since 1997 he also acts as a provost of National Theatrical School in Krakow. In 1994 he made his directorial debut with award-winning movie List of Lovers.

Filmography:

1994 Spis cudzołożnic / List of Lovers

1997 Historie miłosne / Love Stories

1999 Tydzień z życia mężczyzny / A Week in the Life of a Man

2000 Duże zwierze

2003 Pogoda na jutro / Tomorrow's Weather

stopka

reżyseria: Jerzy Stuhr
obsada: Jerzy Stuhr, Maciej Stuhr, Janusz Gajos
polski dystrybutor: Vue Movie
barwa: kolor
Antologia Duchów Miasta 
Denis Côté, Kanada 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Diego 
Asif Kapadia, Wielka Brytania 2019
Dora i miasto złota 
James Bobin, Australia, USA 2019
Gdzie jesteś, Bernadette? 
Richard Linklater, USA 2019
I znowu zgrzeszyliśmy, dobry Boże! 
Philippe de Chauveron, Francja 2019
Królowa Kier 
May el-Toukhy, Dania, Szwecja 2019
Królowe Zbrodni 
Andrea Berloff, USA 2019
Magiczne noce 
Paolo Virzi, Włochy 2018
Maiden 
Alex Holmes, Wielka Brytania 2018
Na bank się uda 
Szymon Jakubowski, Polska 2019
Nieznajomy nad jeziorem 
Alain Guiraudie, Francja 2013
Pavarotti 
Ron Howard, Wielka Brytania 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Piranie 
Claudio Giovannesi, Włochy 2019
Tylko kochankowie przeżyją 
Jim Jarmusch, Wielka Brytania, Niemcy, Francja, Cypr, USA 2013
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.