film
 
We Have to Kill This Love
Trzeba zabić tę miłość
reż. Janusz Morgenstern / Polska 1972 / 92’
Seanse - kup bilet:
20 mar
Polish Cinema for Beginners

Obsada

Jadwiga Jankowska-Cieślak, Andrzej Malec, Władysław Kowalski, Barbara Wrzesińska

Opis filmu

The film’s protagonists are the young Magda and Andrzej, who enter into adulthood and are immediately struck by its brutality.  Without gratuitous moralization, the movie depicts the reality of young people at the end of the 60s and beginning of the 70s.

The lecture will cover the changes in customs and new directions in Polish and world cinema in the 70s, the Gierek era through the eyes of Polish filmmakers and the condition of Polish society before the era of "moral unease". Lecturer David Junke from the University of Wroclaw is a film studies graduate of Chapman University in California who researches the philosophical and social impacts of popular culture.

Lecturer: Dawid Junke

Informacje o reżyserze

Janusz Morgenstern

Janusz Morgenstern urodził się w 1922 r. w Mikulińcach k. Tarnopola. Od lat jest nie tylko reżyserem, ale również producentem filmowym. Ukończył Wydział Reżyserii PWSF w Łodzi. Jest twórcą wielu doskonałych filmów oraz tak popularnych seriali jak Kolumbowie, Polskie drogi, Stawka większa niż życie. Asystował m.in. przy realizacji filmów Andrzeja Wajdy: Kanał, Popiół i diament, Lotna. Jako samodzielny reżyser zadebiutował w 1960 r. filmem Do widzenia, do jutra. Za swą wieloletnią działalność otrzymał wiele prestiżowych nagród, m.in. w 1977 Nagrodę Ministra Kultury i Sztuki I stopnia za filmową twórczość telewizyjną oraz w 1991 Nagrodę Przewodniczącego Komitetu Kinematografii dla producentów filmowych.

Filmografia:

1960 Przygoda w terenie (kr.m.)

1960 Do widzenia, do jutra.../ Good Bye, Till Tomorrow

1962 Jutro premiera/ Opening Tomorrow

1963 Dwa żebra Adama/ Adam's Two Ribs

1964 Życie raz jeszcze/ Back to Life Again

1965 Potem nastąpi cisza/ And All Will Be Quiet

1967 Jowita/ Jovita

1972 Trzeba zabić tę miłość

1979 Godzina "W"/ "W" Hour

2000 Żółty szalik/ The Yellow Scarf (śr.m.)


Janusz Morgenstern was born in 1922 in Mikulińce near Tarnopol. He has worked for years not only as a director, but as a producer as well. He graduated from the Directing Department of the National Film School in Łódź. He has created many great films and popular series. He was an assistant director in different films including those by Andrzej Wajda: Canal, Ashes and Diamands, and Lotna. His own directorial debut was the film Good Bye, Till Tomorrow in 1960. His long-lasting creative activity has won him many prestigious prizes, including the 1st grade award from the Minister of Art and Culture for TV films in 1977and the 1991 award for film producers from the President of the Cinematography Committee.

Filmography:

1960 Przygoda w terenie (kr.m.)

1960 Do widzenia, do jutra.../ Good Bye, Till Tomorrow

1962 Jutro premiera/ Opening Tomorrow

1963 Dwa żebra Adama/ Adam's Two Ribs

1964 Życie raz jeszcze/ Back to Life Again

1965 Potem nastąpi cisza/ And All Will Be Quiet

1967 Jowita/ Jovita

1972 Trzeba zabić tę miłość

1979 Godzina "W"/ "W" Hour

2000 Żółty szalik/ The Yellow Scarf (śr.m.)

stopka

Drodzy Widzowie!

W trosce o Wasze zdrowie i bezpieczeństwo przedłużamy zamknięcie Kina Nowe Horyzonty do odwołania. Wszystkie pokazy i wydarzenia specjalne zaplanowane na ten czas zostaną w miarę możliwości przeniesione na przyszłość, o wszelkich zmianach będziemy informować na bieżąco. Więcej szczegółów (w tym związanych ze zwrotami biletów) można znaleźć tutaj. Przepraszamy za wszelkie niedogodności!

rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.