film
 
Wózkownia: Ratując Pana Banksa
Saving Mr. Banks
reż. John Lee Hancock / Australia, USA, Wielka Brytania 2013 / 126’
Seanse - kup bilet:
30 sty
Wózkownia

Obsada

Tom Hanks, Emma Thompson, Paul Giamatti, Colin Farrell

Opis filmu

Walt Disney obiecuje swoim córkom zrealizować film na podstawie ich ulubionej książki Mary Poppins P. L. Travers. Nie wie jednak, że spełnienie obietnicy zajmie mu 20 lat. Aby uzyskać prawa do ekranizacji musi stawić czoła zgryźliwej, bezkompromisowej pisarce, która nie zamierza patrzeć, jak jej ukochana niania-czarodziejka jest masakrowana w trybach hollywoodzkiej machiny. Jednak w obliczu kłopotów finansowych Travers godzi się pojechać do Los Angeles. Na dwa krótkie tygodnie Walt Disney wytacza najcięższą artylerię. Uzbrojony w oszałamiające storyboardy i radosne piosenki braci Sherman, robi, co w jego mocy, aby przekonać pisarkę.

Kiedy odkrywamy tajemnice pani Travers , zaczynamy z nią sympatyzować, pomimo wielu wad. Aż trudno uwierzyć, że tak zgorzkniała osoba mogła stworzyć  serię książek dla dzieci. Poznajemy jej motywacje i przeszłość, co pozwala nam dostrzec złożoność postaci.  Wzruszamy się poczynaniami małej dziewczynki, darzącej swojego ojca zbyt dużą miłością i wiarą, która zaważyła na całym jej dorosłym życiu.

Małgorzata Czop, „Operacja Kino”

Informacje o reżyserze

John Lee Hancock

Urodzony w 1956 roku w Longview w Teksasie. Zanim zaistniał w świecie kina, przez cztery lata pracował jako prawnik. W 1991 roku zrealizował swój pierwszy film – komedię romantyczną Hard Time Romance. W początkach kariery większe sukcesy odnosił jednak jako scenarzysta dzieł Clinta Eastwooda – Doskonałego świata i Północy w ogrodzie dobra i zła. Za jego pierwszy triumf reżyserski uważa się dramat sportowy Debiutant z 2002 roku.


John Lee Hancock was born in 1956 in Longview, Texas. Before getting involved in the world of cinema, he spent four years working as a lawyer. He made his first film 1991, the romantic comedy Hard Time Romance. At the beginning of his career, he had more success, however, as a screenwriter (Clint Eastwood's A Perfect World and Midnight in the Garden of Good and Evil). His first directorial triumph came in 2002 with the sports drama The Rookie.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1991 Hard Time Romance

2002 Debiutant / The Rookie

2004 Alamo / The Alamo

2009 Wielki Mike. The Blind Side / The Blind Side

2013 Ratując pana Banksa / Saving Mr. Banks

stopka

reżyseria: John Lee Hancock
obsada: Tom Hanks, Emma Thompson, Paul Giamatti, Colin Farrell
polski dystrybutor: Disney
barwa: kolor
Agent Kot 
Christoph LauensteinWolfgang Lauenstein, Belgia, Niemcy 2018
Aladyn (dubbing) 
Guy Ritchie, USA 2019
Aladyn (napisy) 
Guy Ritchie, USA 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Jestem William 
Jonas Elmer, Dania 2017
Kobieta idzie na wojnę 
Benedikt Erlingsson, Francja, Islandia, Ukraina 2018
Krew Boga 
Bartosz Konopka, Polska, Belgia 2018
Królowa Kier 
May el-Toukhy, Dania, Szwecja 2019
Łowcy czarownic (dubbing) 
Raško Miljković, Macedonia 2018
Ma 
Tate Taylor, USA 2019
Niedobrani 
Jonathan Levine, USA 2019
Nowe Horyzonty dla Seniora: Wymarzony 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Jeanne Herry, Francja 2018
Paskudy. Uglydolls 
Robert Rodriguez, USA 2019
Petra 
Jaime Rosales, Dania, Hiszpania, Francja 2018
Podwójne życie 
Olivier Assayas, Francja 2018
Pokémon: Detektyw Pikachu (dubbing) 
Rob Letterman, Japonia, USA 2019
Pokémon: Detektyw Pikachu (napisy) 
Rob Letterman, Japonia, USA 2019
Rocketman 
Dexter Fletcher, Wielka Brytania 2019
Sauvage 
Camille Vidal-Naquet, Francja 2018
Słodki koniec dnia 
Jacek Borcuch, Polska 2019
Tajemnice Joan 
Trevor Nunn, Wielka Brytania 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.