film
 
Wózkownia: Ratując Pana Banksa
Saving Mr. Banks
reż. John Lee Hancock / Australia, USA, Wielka Brytania 2013 / 126’
Seanse - kup bilet:
30 sty
Wózkownia

Obsada

Tom Hanks, Emma Thompson, Paul Giamatti, Colin Farrell

Opis filmu

Walt Disney obiecuje swoim córkom zrealizować film na podstawie ich ulubionej książki Mary Poppins P. L. Travers. Nie wie jednak, że spełnienie obietnicy zajmie mu 20 lat. Aby uzyskać prawa do ekranizacji musi stawić czoła zgryźliwej, bezkompromisowej pisarce, która nie zamierza patrzeć, jak jej ukochana niania-czarodziejka jest masakrowana w trybach hollywoodzkiej machiny. Jednak w obliczu kłopotów finansowych Travers godzi się pojechać do Los Angeles. Na dwa krótkie tygodnie Walt Disney wytacza najcięższą artylerię. Uzbrojony w oszałamiające storyboardy i radosne piosenki braci Sherman, robi, co w jego mocy, aby przekonać pisarkę.

Kiedy odkrywamy tajemnice pani Travers , zaczynamy z nią sympatyzować, pomimo wielu wad. Aż trudno uwierzyć, że tak zgorzkniała osoba mogła stworzyć  serię książek dla dzieci. Poznajemy jej motywacje i przeszłość, co pozwala nam dostrzec złożoność postaci.  Wzruszamy się poczynaniami małej dziewczynki, darzącej swojego ojca zbyt dużą miłością i wiarą, która zaważyła na całym jej dorosłym życiu.

Małgorzata Czop, „Operacja Kino”

Informacje o reżyserze

John Lee Hancock

Urodzony w 1956 roku w Longview w Teksasie. Zanim zaistniał w świecie kina, przez cztery lata pracował jako prawnik. W 1991 roku zrealizował swój pierwszy film – komedię romantyczną Hard Time Romance. W początkach kariery większe sukcesy odnosił jednak jako scenarzysta dzieł Clinta Eastwooda – Doskonałego świata i Północy w ogrodzie dobra i zła. Za jego pierwszy triumf reżyserski uważa się dramat sportowy Debiutant z 2002 roku.


John Lee Hancock was born in 1956 in Longview, Texas. Before getting involved in the world of cinema, he spent four years working as a lawyer. He made his first film 1991, the romantic comedy Hard Time Romance. At the beginning of his career, he had more success, however, as a screenwriter (Clint Eastwood's A Perfect World and Midnight in the Garden of Good and Evil). His first directorial triumph came in 2002 with the sports drama The Rookie.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1991 Hard Time Romance

2002 Debiutant / The Rookie

2004 Alamo / The Alamo

2009 Wielki Mike. The Blind Side / The Blind Side

2013 Ratując pana Banksa / Saving Mr. Banks

stopka

reżyseria: John Lee Hancock
obsada: Tom Hanks, Emma Thompson, Paul Giamatti, Colin Farrell
polski dystrybutor: Disney
barwa: kolor
Dogman 
Matteo Garrone, Włochy, Francja 2018
Lato 
Kiriłł Sieriebriennikow, Rosja, Francja 2018
Żona 
Björn Runge, Szwecja, USA, Wielka Brytania 2017
Człowiek, który zabił Don Kichota 
Terry Gilliam, Hiszpania, Portugalia, Wielka Brytania 2018
Dom, w którym mieszka opera - zapowiedź nowego sezonu oper 
The Met Live in HD 2018/2019
Susan Froemke, USA 2017
Dywizjon 303. Historia prawdziwa 
Wiesław Saniewski, Denis Delić, Polska, Wielka Brytania 2018
Films for Food: Czerwona obsesja 
Films for Food
Warwick Ross, David Roach, Australia, Chiny, Francja, Wielka Brytania, Hong Kong 2013
Jesień we Francji 
Mahamat-Saleh Haroun, Francja 2017
Kamerdyner 
Filip Bajon, Polska 2018
Kino Dzieci 2018: Chłopiec i świat 
5. FF Kino Dzieci
Alê Abreu, Brazylia 2013
Kino Dzieci 2018: Gordon i Paddy 
5. FF Kino Dzieci
Linda Hambäck, Szwecja 2017
Kino Dzieci 2018: Jazzoo – Party 
5. FF Kino Dzieci
Adam Marko-Nord, Szwecja 2017
Kino Dzieci 2018: Jestem William 
5. FF Kino Dzieci
Jonas Elmer, Dania 2017
Kino Dzieci 2018: Królowa Niendorfu 
5. FF Kino Dzieci
Joya Thome, Niemcy 2016
Kino Dzieci 2018: Ulga 
5. FF Kino Dzieci
Nila Madhab Panda, Indie 2018
Kino Dzieci 2018: Village Rockstars 
5. FF Kino Dzieci
Rima Das, Indie 2017
Kino Dzieci 2018: Żywiciel 
5. FF Kino Dzieci
Nora Twomey, Irlandia, Kanada, Luksemburg 2017
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Smak zemsty. Peppermint 
Pierre Morel, USA 2018
Tajemnice Silver Lake 
David Robert Mitchell, USA 2018
Zama 
Lucrecia Martel, Argentyna, Brazylia, Hiszpania, Dominikana, Francja, Holandia, Meksyk, Szwajcaria, USA, Portugalia, Liban 2017
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.