film
Wózkownia: Ani słowa więcej
Enough Said
reż. Nicole Holofcener / USA 2013 / 93’
Seanse - kup bilet:
19 gru
Wózkownia

Obsada

Julia Louis-Dreyfus, James Gandolfini, Catherine Keener

Opis filmu

Opowieść o rozwiedzionej samotnej matce, Evie (Julia Louis-Dreyfus), która pracuje jako masażystka i powoli godzi się z tym, że jej córka niedługo wyjedzie do college'u. Pewnego dnia poznaje Alberta (ostatnia rola zmarłego niedawno Jamesa Gandolfiniego) – uroczego, zabawnego faceta, który również cierpi na syndrom pustego gniazda. Eva zaprzyjaźnia się też z Marianne (Catherine Keener) – klientką, która ma jedną wadę: zbyt często narzeka na byłego męża. Któregoś dnia związek Evy i Alberta staje pod znakiem zapytania, gdyż bohaterka poznaje prawdę o byłym Marianne.

Nicole Holofcener, jedna z najbardziej bystrych i szczerych obserwatorek relacji międzyludzkich w amerykańskim kinie niezależnym, posiada rzadką umiejętność pokazywania emocjonalnej prawdy w komicznych sytuacjach. Ostra, wnikliwa komedia, która humorystycznie przedstawia życiowe zamieszanie jakie powstaje, gdy próbujesz zaangażować się w nowy związek.

wysokieobcasy.pl

Informacje o reżyserze

Nicole Holofcener

Reżyserka i scenarzystka, bywalczyni festiwalu w Sundance, gdzie premiery miały wszystkie jej filmy, w tym szkolne krótkometrażówki. Urodziła się w 1960 roku w Nowym Jorku, jako nastolatka przeniosła się z rodzicami do Los Angeles. Nim zaczęła studia filmowe, pracowała przy produkcji kilku filmów (m.in. Woody’ego Allena) jako asystentka producenta. W Columbia University zrealizowała m.in.Angry (1991). Jej pełnometrażowy debiut Rozmawiając, obmawiając… (1996) stał się obiektem kultu dla wielu fanów. Bohaterkami inteligentnych komedii, w jakich specjalizuje się reżyserka, są współczesne kobiety, których symbolem pozostaje ulubiona aktorka Holofcener – Catherine Keener.


Director and screenwriter Nicole Holofcener has premiered all her films, including university shorts, at the Sundance Film Festival. Born in 1960 in New York, her family moved to Los Angeles when she was a teenager. Before studying film, she worked as production assistant on several movies (including a Woody Allen film). At Columbia University, her shorts included Angry (1991). Fans revere her feature-length debut, Walking and Talking(1996),as a cult classic. Holofcenter’s intelligent comedies center on modern women, as exemplified by her favorite actress Catherine Keener.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1991 Angry (kr. m. / short)

1996 Rozmawiając, obmawiając… / Walking and Talking

2001 Pięknie i jeszcze piękniej / Lovely & Amazing

2006 Przyjaciele z kasą / Friend with Money

2010 Please Give

stopka

reżyseria: Nicole Holofcener
obsada: Julia Louis-Dreyfus, James Gandolfini, Catherine Keener
polski dystrybutor: Imperial - Cinepix
barwa: kolor
Angelo 
Markus Schleinzer, Austria, Luksemburg 2018
Baranek Shaun Film. Farmageddon 
Will Becher, Richard Phelan, Francja, USA, Wielka Brytania 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Irlandczyk 
Martin Scorsese, USA 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kraina lodu 2 
Jennifer Lee, Chris Buck, USA 2019
Last Christmas 
Paul Feig, Wielka Brytania 2019
Le Mans' 66 
James Mangold, USA 2019
Młody Ahmed 
Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Belgia, Francja 2019
Obywatel Jones 
Agnieszka Holland, Polska, Wielka Brytania, Ukraina 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Portret kobiety w ogniu 
Céline Sciamma, Francja 2019
Słodziak 
Alma Har’el, USA 2019
Śnieżna paczka 
Aaron Woodley, Chiny, Indie, Japonia, Kanada, USA, Wielka Brytania, Korea Południowa 2019
The Lighthouse 
Robert Eggers, USA, Kanada 2019
Van Gogh. U bram wieczności 
Julian Schnabel, Irlandia, Szwajcaria, Wielka Brytania, Francja, USA 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.