film
Wózkownia: Ani słowa więcej
Enough Said
reż. Nicole Holofcener / USA 2013 / 93’
Seanse - kup bilet:
19 gru
Wózkownia

Obsada

Julia Louis-Dreyfus, James Gandolfini, Catherine Keener

Opis filmu

Opowieść o rozwiedzionej samotnej matce, Evie (Julia Louis-Dreyfus), która pracuje jako masażystka i powoli godzi się z tym, że jej córka niedługo wyjedzie do college'u. Pewnego dnia poznaje Alberta (ostatnia rola zmarłego niedawno Jamesa Gandolfiniego) – uroczego, zabawnego faceta, który również cierpi na syndrom pustego gniazda. Eva zaprzyjaźnia się też z Marianne (Catherine Keener) – klientką, która ma jedną wadę: zbyt często narzeka na byłego męża. Któregoś dnia związek Evy i Alberta staje pod znakiem zapytania, gdyż bohaterka poznaje prawdę o byłym Marianne.

Nicole Holofcener, jedna z najbardziej bystrych i szczerych obserwatorek relacji międzyludzkich w amerykańskim kinie niezależnym, posiada rzadką umiejętność pokazywania emocjonalnej prawdy w komicznych sytuacjach. Ostra, wnikliwa komedia, która humorystycznie przedstawia życiowe zamieszanie jakie powstaje, gdy próbujesz zaangażować się w nowy związek.

wysokieobcasy.pl

Informacje o reżyserze

Nicole Holofcener

Reżyserka i scenarzystka, bywalczyni festiwalu w Sundance, gdzie premiery miały wszystkie jej filmy, w tym szkolne krótkometrażówki. Urodziła się w 1960 roku w Nowym Jorku, jako nastolatka przeniosła się z rodzicami do Los Angeles. Nim zaczęła studia filmowe, pracowała przy produkcji kilku filmów (m.in. Woody’ego Allena) jako asystentka producenta. W Columbia University zrealizowała m.in.Angry (1991). Jej pełnometrażowy debiut Rozmawiając, obmawiając… (1996) stał się obiektem kultu dla wielu fanów. Bohaterkami inteligentnych komedii, w jakich specjalizuje się reżyserka, są współczesne kobiety, których symbolem pozostaje ulubiona aktorka Holofcener – Catherine Keener.


Director and screenwriter Nicole Holofcener has premiered all her films, including university shorts, at the Sundance Film Festival. Born in 1960 in New York, her family moved to Los Angeles when she was a teenager. Before studying film, she worked as production assistant on several movies (including a Woody Allen film). At Columbia University, her shorts included Angry (1991). Fans revere her feature-length debut, Walking and Talking(1996),as a cult classic. Holofcenter’s intelligent comedies center on modern women, as exemplified by her favorite actress Catherine Keener.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1991 Angry (kr. m. / short)

1996 Rozmawiając, obmawiając… / Walking and Talking

2001 Pięknie i jeszcze piękniej / Lovely & Amazing

2006 Przyjaciele z kasą / Friend with Money

2010 Please Give

stopka

reżyseria: Nicole Holofcener
obsada: Julia Louis-Dreyfus, James Gandolfini, Catherine Keener
polski dystrybutor: Imperial - Cinepix
barwa: kolor
Agent Kot 
Christoph LauensteinWolfgang Lauenstein, Belgia, Niemcy 2018
Aladyn (dubbing) 
Guy Ritchie, USA 2019
Aladyn (napisy) 
Guy Ritchie, USA 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Jestem William 
Jonas Elmer, Dania 2017
Kobieta idzie na wojnę 
Benedikt Erlingsson, Francja, Islandia, Ukraina 2018
Krew Boga 
Bartosz Konopka, Polska, Belgia 2018
Królowa Kier 
May el-Toukhy, Dania, Szwecja 2019
Łowcy czarownic (dubbing) 
Raško Miljković, Macedonia 2018
Ma 
Tate Taylor, USA 2019
Niedobrani 
Jonathan Levine, USA 2019
Nowe Horyzonty dla Seniora: Wymarzony 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Jeanne Herry, Francja 2018
Paskudy. Uglydolls 
Robert Rodriguez, USA 2019
Petra 
Jaime Rosales, Dania, Hiszpania, Francja 2018
Podwójne życie 
Olivier Assayas, Francja 2018
Pokémon: Detektyw Pikachu (dubbing) 
Rob Letterman, Japonia, USA 2019
Pokémon: Detektyw Pikachu (napisy) 
Rob Letterman, Japonia, USA 2019
Rocketman 
Dexter Fletcher, Wielka Brytania 2019
Sauvage 
Camille Vidal-Naquet, Francja 2018
Słodki koniec dnia 
Jacek Borcuch, Polska 2019
Tajemnice Joan 
Trevor Nunn, Wielka Brytania 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.