Ciężko nam wskazać, czego jesteśmy bardziej pewni. Tego, że Anh Hung Tran w pełni zasłużył na złotą palmę za reżyserię Bulionu i innych namiętności podczas festiwalu w Cannes, czy tego, że Dodin - główny bohater jego najnowszego filmu - zdobyłby współcześnie wszelkie prestiżowe wyróżnienia kulinarne.
Bulion i inne namiętności wciąga w świat doskonałej francuskiej kuchni, ale przede wszystkim w zmysłowy sposób pokazuje, że poprzez potrawy, smaki i aromaty można wyrazić najgłębsze uczucia.
Bohaterami osadzonego w drugiej połowie XIX wieku filmu są znakomita kucharka Eugénie (Juliette Binoche) i znany smakosz, gastronom Dodin (Benoît Magimel). Od 20 lat razem gotują, tworzą przepisy i wydają wielkie przyjęcia. Rozmawiają ze sobą głównie za pośrednictwem potraw, przygotowując wspaniałe buliony, sosy, przepiórki, turboty, warzywa z własnego ogrodu czy spektakularne desery. Świat, który wspólnie tworzą, pomaga im przetrwać najtrudniejsze życiowe momenty, a ich relacja przez lata ewoluuje.
"Film bliski perfekcji. Czysty i syty jak rondelek klarowanego masła." – Michał Oleszczyk, Spoiler master
"Pełen smaku i emocji. Uderza do głowy niczym szampan." – Time Out
"Poczujesz smak i zapach każdego dania." – The Telegraph
Zapraszamy i uprzedzamy – ten film wzbudza apetyt. Bon appétit!