repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 25 października 2013.

Tylko kochankowie przeżyją. Only Lovers Left Alive

Only Lovers Left Alive

reż. Jim Jarmusch

czas: 123’
produkcja: Wielka Brytania, Niemcy, Francja, Cyprus, USA 2013
obsada: Tilda Swinton, Tom Hiddleston, Mia Wasikowska, John Hurt
scenariusz: Jim Jarmusch
zdjęcia: Yorick Le Saux
montaż: Affonso Gonçalves
muzyka: Jozef van Wissem
producent: Reinhard Brundig, Jeremy Thomas
produkcja: Recorded Picture Company (RPC), Pandora Filmproduktion
polski dystrybutor: Gutek Film
język: angielski

Tylko ci, którzy potrafią kochać, przetrwają – deklaruje Jarmusch. Bo choć jego bohaterowie są wampirami, przy życiu trzyma ich pielęgnowana od (setek) lat miłość. Adam jest uznanym muzykiem, mieszka w opustoszałym Detroit. Kiedy popada w depresję, z Tangieru przyjeżdża doń ukochana Ewa. Romantyczny czas dwójki, która odrzuciła nagryzanie śmiertelników jako źródło pokarmu zakłóca pojawienie się zwariowanej młodszej siostry Ewy... Film Jarmuscha to biblioteczka dla fascynatów, intertekstualna gęstwina nawiązań i puszczanych oczek. Z właściwą sobie melancholią i ciepłem autor odbudowuje nadpsuty przez potworki spod znaku Zmierzchu wizerunek wampira. Postaci traktuje czule i z powagą, czyniąc z nich pewną uniwersalną metaforę. Magnetyczna siła filmu to owoc nie tylko miłości, ale także równie inteligentnego co zaraźliwego humoru.   

Jim Jarmusch

Urodzony w 1953 roku w Akron w stanie Ohio. Jedna z najważniejszych postaci niezależnego kina w historii. Studiował w szkole filmowej New York Univeristy i w Cinémathèque Française. Jego mentorem był Nicholas Ray (reżyser Buntownika bez powodu), u którego także asystował na planie. Dzięki sukcesom swoich pierwszych filmów, zwłaszcza nagrodzonego Złotą Kamerą w Cannes Inaczej niż w raju (1984), stał się symbolem nowego pokolenia niezależnego kina amerykańskiego i ulubieńcem krytyki. Często wykorzystywane przez niego połączenie specyficznego, „suchego” poczucia humoru i statycznych scen stało się na tyle charakterystyczne, że określenie „jarmuschowski” jest dziś zrozumiałe na całym świecie. Laureat m.in. Złotej Palmy na festiwalu filmowym w Cannes za krótki metraż (Kawa i papierosy III, 1994) i zdobywca mnóstwa innych nagród.

Wybrana filmografia

1980 Nieustające wakacje / Permanent Vacation

1984 Inaczej niż w raju / Stranger Than Paradise

1986 Down By Law

1991 Noc na Ziemi / Night On Earth

1995 Truposz / Dead Man

2005 Broken Flowers

2009 The Limits of Control

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!