repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 29 października 2013.

Z miłości do...

Song for Marion

reż. Paul Andrew Williams

czas: 93’
produkcja: Wielka Brytania 2012
obsada: Vanessa Redgrave, Terence Stamp, Gemma Aterton, Christopher Eccleston
polski dystrybutor: Hagi Film

Marion i Arthur to starsze małżeństwo, mieszkające w blokowisku w Newcastle. Ona - pogodna, otwarta, uśmiechnięta - należy do chóru emerytów. On - zgorzkniały, mrukliwy, skłócony z synem - odwozi schorowaną żonę raz w tygodniu na próby, nie wchodząc nawet na salę. Chór przygotowuje się do konkursu, repertuar to dość zaskakujące i nieoczywiste evergreeny. Artur, kochający Marion do szaleństwa, pogrążony w smutku, uważa to wszystko za bzdurę, wyczerpującą niepotrzebnie resztki jej sił witalnych. Mąż przejdzie jednak przemianę, stając się innym człowiekiem.

Dramat człowieka, który towarzyszy odchodzeniu żony i nie potrafi sobie z tym poradzić. Nie ma co prawda mowy o wcześniejszych latach tego zacnego małżeństwa, nie są może idealną parą, ale mężczyzna nie potrafi żyć bez swojej partnerki. To ona dbała o jego terminy, podawała herbatę i doradzała jakie koszule powinien kupić. Tym bardziej bolesny robi się ten ostatni wspólny etap życia. Tym bardziej, że Artur faktycznie jest nie do zniesienia (…) choć muszę przyznać, że tak charyzmatycznej, pięknej męskiej twarzy dawno nie widziałam.

www.magiel.hu

Paul Andrew Williams

 

Paul Andrew Williams rozpoczynał karierę jako aktor, a w ciągu ostatnich pięciu lat zbierał doświadczenie pisząc scenariusze i tworząc zwiastuny, reklamy i filmy krótkometrażowe. W 2001 r. nakręcił krótkometrażowy film Royalty, który został zauważony przez jury BAFTA i stanowił inspirację do stworzenia London to Brighton. Kolejna krótka forma Williamsa - It's Okay to Drink Whiskey - miała premierę na Festiwalu Filmowym Sundance w 2004 r. Z Londynu do Brighton to jego pełnometrażowy debiut. W najbliższej przyszłości reżyser planuje dwa projekty: The Cottage - film stanowiący połączenie czarnej komedii, filmu gangsterskiego i horroru oraz Wisdom's Last Legs - słodko-gorzki film drogi.

 

Filmografia:

2000 Sugar (kr.m.)

2000 The Thief (kr.m.)

2001 Royalty (kr.m.)

2002 The Weight of Coins (kr.m.)

2003 It's Okay to Drink Whiskey (kr.m.)

2006 Z Londynu do Brighton / London to Brighton

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!